dijous, 10 de desembre del 2015

Treballadores i treballadors de la plantilla d'Eulen s'han manifestat aquest dijous a la ciutat de Girona per denunciar la situació d'assetjament que pateixen per part de la direcció de l'empresa

Treballadores i treballadors d'Eulen manifestant-se aquest migdia a Girona
La manifestació ha estat la primera acció reivindicativa d'una campanya unitària que han engegat CGT, CCOO i UGT per denunciar les "actituds i males pràctiques" de l'empresa.
I demanar a totes les administracions com l'Ajuntament de Girona, el de la Bisbal d'Empordà i les diverses companyies que treballen amb la firma que reclamin el compliment de les seves obligacions laborals o rescindeixin els contractes amb Eulen.
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/12/2015 
Girona (Gironès).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies 50 treballadors de la plantilla d'Eulen s'han manifestat aquest dijous a la ciutat de Girona per denunciar la situació "d'assetjament" que pateixen per part de la direcció de l'empresa. La manifestació ha estat la primera acció reivindicativa d'una campanya unitària que han engegat CGT, CCOO i UGT per denunciar les "actituds i males pràctiques" de l'empresa i demanar a totes les administracions com l'Ajuntament de Girona, el de la Bisbal d'Empordà i les diverses companyies que treballen amb la firma que reclamin el compliment de les seves obligacions laborals o rescindeixin els contractes amb Eulen.
"De forma sistemàtica i col·lectiva, l'empresa descompta les jornades a les treballadores que s'absenten de la feina per visites mèdiques justificades", denuncien. Aquest dijous al migdia, els treballadors de l'empresa Eulen dedicada al sector de la neteja- s'han manifestat pels carrers de Girona.
La companyia, que ofereix serveis de neteja a edificis i locals de les comarques gironines, té contractades prop de 300 persones. Actualment, s'encarrega de la neteja de locals com l'Hipercor, o d'espais i instal·lacions de l'Ajuntament de Girona o del consistori de la Bisbal d'Empordà, entre d'altres indrets. Des del comitè d'empresa, els treballadors denuncien que la direcció de la companyia aplica la normativa amb "un rigor extrem", buscant incomodar la plantilla i prenent decisions que, tal i com expliquen, perjudiquen els treballadors. Mitjançant un comunicat, el comitè ha donat a conèixer diversos casos que s'han produït els darrers mesos i que, tal i com subratllen, mostren "l'assetjament" que pateixen per part de la direcció d'Eulen.
Un dels casos es remunta al passat mes de març quan una treballadora va dirigir-se al metge de capçalera per sol·licitar un informe sobre uns problemes que patia als peus i així poder justificar un canvi del calçat que la companyia proveeix a les treballadores. Fins a tres ocasions l'empresa va fer cas omís del document justificant-se en el fet que o no apareixia el nom de metge que l'havia atès o es tractava d'un document escrit a mà i no una còpia impresa. A més, l'empresa va descomptar-li de la nòmina la jornada de visita al metge.
Paral·lelament, també han explicat que altres treballadors han tingut problemes a l'hora d'acompanyar familiars seus com marits o germanes a urgències o a l'hospital. En aquest sentit, des dels sindicats també han donat a conèixer el cas d'una altra treballadora qui l'any passat es va absentar del seu lloc de treball unes hores per realitzar una visita al dentista i, tot i entregar el corresponent justificant mèdic a l'empresa, la companyia va enviar-li una amonestació recriminant-li un "abandonament injustificat" del seu lloc de treball.
"De forma sistemàtica i col·lectiva, la companyia descompta les hores i jornades a les treballadores que s'absenten de la feina per fer-se analítiques, radiografies, mamografies, ressonàncies o altres proves mèdiques tot i que ho justifiquin degudament, com estableix la normativa, aportant el corresponent justificant mèdic", assenyalen en el comunicat que han difós els sindicats. En aquest document també expliquen que l'any passat van descomptar el dia de festa recuperable a part de la plantilla que treballa de dilluns a divendres deixant-los amb tretze festius anuals en comptes dels catorze que els hi correspondria per llei.
A més, denuncien que hi ha part de la plantilla que tot i estar contractada per fer 15 hores setmanals netejant les dependències municipals de Girona, realitzen una jornada completa de 40 hores a l'Hipercor cobrint substitucions per malaltia o vacances. "Als espais municipals de Girona hi ha treballadores contractades a temps parcial que realitzen hores extres de dilluns a dilluns. L'excés d'hores extres, una pràctica habitual, suposa la destrucció tàcita de llocs de treball", asseguren.
Per últim, des dels sindicats denuncien que recentment l'empresa utilitza un aparell digital per realitzar la signatures; un fet que provoca que la plantilla no tingui "accés al contingut del document que se li vol fer signar". Per tots aquests motius, des de CCOO, UGT i CGT, denuncien que Eulen no compleix amb els drets dels treballadors i menysté la plantilla. Una actitud "inadmissible" segons el comitè d'empresa que les administracions públiques no haurien de permetre.
"Les administracions com els ajuntaments haurien de tenir l'obligació de fer un seguiment del comportament d'aquestes companyies en matèria laboral, mediambiental o financera per assegurar-se que aquests serveis pagats amb els diners de tots els contribuents segueixen uns criteris legals, ètics i morals acceptables", subratllen. Al mateix temps, els sindicats reivindiquen que si els ajuntaments no poden garantir les bones pràctiques de les empreses subcontractades, haurien de rescatar els serveis o rescindir els contractes amb aquestes companyies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada