diumenge, 13 de desembre del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 13 de desembre de 1895 neix al barri de Peñuelas de Madrid l'escriptora, poetessa i feminista anarquista Lucía Sánchez Saornil

El 1939, com a militant de Mujeres Libres i secretària del consell mundial de SIA es va instal·lar a l’hexàgon francès, on durant els últims mesos de la guerra va mantenir-se molt activa a Perpinyà i més tard, el 1940, a París i a Montalban 





 
Lucía Sánchez Saornil: 
El 13 de desembre de 1895 neix en el si d'una família pobra del carrer Labrador del barri de Peñuelas de Madrid l'escriptora, poetessa, feminista, francmaçona, militant anarcosindicalista i anarquista Lucía Sánchez Saornil. Eugenio, el seu pare, era un republicà que treballava com a telefonista del duc d'Alba i la seva mare, Gabriela, va morir ben aviat i també el seu germà, cosa que obligà Lucia a fer-se càrrec de son pare i d'una germana més petita.
Va estudiar al Centro de Hijos de Madrid i pintura a l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Va començar a treballar a la Companyia de Telèfons a partir de 1916 i des de molt jove es lliga als renovadors de la poesia, primer com a modernista i després com a ultraista --trobem poemes seus en revistes literàries des de 1916 com Los Quijotes, Grecia, Cervantes, Ultra, Tableros, Plural, Gran Guiñol, Manantial--, però amb un sentit crític aliè a molts ultraistes. Va freqüentar Juan Larrea, Gerardo Diego, Borges, Garfias, Vighi, Guillermo de Torre i Adriano del Valle, entre altres literats.
La seva presència en l'anarquisme social és segura des de finals de la dictadura de Primo de Rivera i, ja afiliada en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), va participar en la gran vaga de la Telefònica després de la qual va patir represàlies, primer amb un trasllat a València en 1927, despatxada en 1931 i finalment readmesa l'octubre de 1936. A Madrid, entre 1933 i 1934, va participar en la redacció de CNT i en la secretaria de la Federació Nacional d'Indústria ferroviària. Durant el període republicà va desenvolupar una extensa tasca de propaganda i va col·laborar en els més importants rotatius llibertaris, quedant marginades les seves tendències poètiques que, però, recuperaria durant la guerra. Va participar en l'assalt del Cuartel de la Montaña quan va esclatar el cop militar feixista i es va dedicar a tasques periodístiques al front. En 1937 apareix com a cap de redacció d'Umbral, a València, on coneixerà la que serà sa companya la resta de la seva vida, América Barroso. Va intervenir en l'organització de col·lectivitats agràries a Castella.
A finals de 1937 es trasllada a Barcelona. Va exercir importantíssimes feines d'organització de les dones, com ara en la participació directa en la fundació de Mujeres Libres, ocupant la secretaria general i essent la seva portaveu, i en la realització de mítings (Elda, etc.). El maig de 1938 va ocupar la secretaria general de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), organització en la qual ja havia exercit càrrecs importants --secretària de premsa i de propaganda al costat de Baruta, Carrasquer i altres, i secretària del seu consell mundial en el 1938 a la sortida de Pedro Herrero--, fet que li implicarà haver de realitzar nombrosos viatges a França a la recerca de queviures.
El 1939 es va instal·lar a l’hexàgon francès, on durant els últims mesos de la guerra va mantenir-se molt activa a Perpinyà (Rosselló) i més tard, el 1940, a París (Illa de França) i a Montalban (Guiena, Occitània). En l'exili va viure del retoc fotogràfic i a Montalban va ser a més secretària de una associació quàquera.
Va retornar clandestinament a Madrid per trobar-se amb el seu pare malalt entre 1940 i 1941, i segons altres fonts davant el perill d'acabar als camps nazis, en el 1942. Després de ser reconeguda a Madrid, es va traslladar a València, on va viure clandestinament fins al 1954, quan va legalitzar la seva situació, treballant del retoc de fotografies, i a Amèrica en un consolat. Després de ser-li diagnosticat un càncer, va passar els últims anys de la seva vida immersa en l’angoixa mentre que davant el franquisme per tapar la seva vida d’anarquista, lesbiana i francmaçona es refugià en l’Església catòlica, com molts altres casos de gent llibertària o marxista que van fer el mateix per esquivar la Dictadura. Lucía Sánchez Saornil va morir el 2 de juny de 1970 a València (País Valencià).
Sempre va utilitzar el pseudònim Luciano San-Saor. Podem trobar escrits seus en Avance Marino, CNT, El Libertario, Más lejos, Mujeres Libres, La Revista Blanca, Solidaridad Obrera, Tiempos Nuevos, Tierra y Libertad, Umbral, entre d'altres.
És autora de Versos sobre Durruti (1937), Horas de revolución (1938), Romancero de Mujeres Libres (1938). L'any 1996 l'editorial Pre-Textos i l'IVAM va publicar Poesía, conjunt de la seva obra poètica coneguda, que no és tot la que va escriure, editat per Rosa María Martín Casamitjana i amb la col·laboració d'Antonia Fontanillas. Pionera de la reivindicació del desig lèsbic, els seus poemes eròtics dedicats a la bellesa femenina tenen una força i originalitat poc comuns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada