dissabte, 28 de novembre del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 28 de novembre de 1915 neix a El Estrecho de San Ginés (Cartagena) l'anarcosindicalista Cayetano Zaplana Zapata


En els anys setanta es traslladà a Perpinyà (Rosselló), on romangué 17 anys, militant en la Federació Local de la CNT-AIT. En 1989 va fer una conferència a Perpinyà, la qual va ser publicada en 2001 en forma de fulletó per la Fundació d'Estudis Llibertaris Federica Montseny sota el títol La Revolución Húngara. La Comuna de Budapest. Entre 1985 i 1991 col•laborà regularment en Cenit. 







Cayetano Zaplana Zapata: 
Cayetano Zaplana en el documental "Cautivos en la arena"
El 28 de novembre de 1915 neix a El Estrecho de San Ginés (Cartagena, Múrcia) l'anarcosindicalista Cayetano Zaplana Zapata. Quan tenia 10 anys començà a treballar a la mina d'El Estrecho de San Ginés amb son pare i amb 15 anys patí un accident laboral, que li va trencar en diversos trossos la cama quan encara els seus membres no estaven desenvolupats, restant tres anys a l'hospital i quedant coix de per vida. Mentre era a l'hospital morí el seu pare i en sortir-ne hagué de fer de cap de família.
L'any  1933, amb Francisco Lledó i altres, organitzà la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) a Cartagena. Durant la Guerra Civil treballà als tallers del periòdic Cartagena Nueva.
En el 1939, amb el triomf franquista, pogué agafar el vaixell Stambrook i arribà a Orà (Algèria), on fou internat al camp de concentració de Camp Morand, amb Cipriano Mera, José Luzón Morales i altres. En 1940 va ser enviat a treballar en la construcció del ferrocarril transaharià, que unia Bouarfa amb Colomb-Béchard. En 1943 s'establí a Alger (Algèria) i tres anys després passà a l’hexàgon francès. S'instal·là a Lió (Arpitània), gràcies al seu gran amic Francisco Pérez, on milità en les Joventuts Llibertàries, de les quals va ser nomenat secretari de la Federació Regional.
Com a representant del Moviment Llibertari Espanyol (MLE), arran de l'assalt el 18 de gener de 1951 per un grup d'acció llibertari d'un furgó postal davant l'oficina de correus del carrer Duguesclin de Lió, va ser detingut, amb Francisco Pérez, Francesc Sabaté Llopart, José del Amo Ribera i altres, i empresonat any i mig; després, va ser desterrat i confinat durant tres anys a Villefranche-sur-Saône (Roine-Alps). En els anys posteriors visqué a Lió i a Villefranche-sur-Saône, on treballà en una fàbrica d'automòbils.
En els anys setanta es traslladà a Perpinyà (Rosselló), on romangué 17 anys, militant en la Federació Local de la CNT-AIT. En 1989 va fer una conferència a Perpinyà, la qual va ser publicada en 2001 en forma de fulletó per la Fundació d'Estudis Llibertaris Federica Montseny sota el títol La Revolución Húngara. La Comuna de Budapest. Entre 1985 i 1991 col·laborà regularment en Cenit.
L'abril de 1993 retornà a la Península, on milità en la CNT-AIT. El febrer de 2004 intervingué en les Jornades Llibertàries de Debat Social que se celebraren a la Universitat de Múrcia i en 2006 el seu testimoni va ser recollit per al documental Cautivos en la arena, de Joan Sella i Miguel Mellado. S’establí al Pilar de la Foradada (Baix Segura, País Valencià), on el 20 de febrer de 2010 va fer una xerrada en la CNT-AIT local.
Trobem articles seus en diferents publicacions periòdiques llibertàries, com ara Cenit, CNT, Le Combat Syndicaliste, Espoir, Ideas-Orto, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada