diumenge, 15 de novembre del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 15 de novembre de 1908 neix a Barcelona l'anarcosindicalista i novel·lista social Ricardo Peña Vallespín

Necrològica de Ricardo Peña publicada el 12/2/1956 en el nº 563 del periòdic tolosà "CNT"
Instal·lat a Perpinyà, milità en la CNT-AIT i ocupà la tresoreria de la Secció Local de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). També formà part del grup artístic i teatral «Mistral»
Va morir el 21 de gener de 1956 a Perpinyà de la tuberculosi contreta al camp de concentració nazi de Buchenwald.


Ricardo Peña Vallespín: 
El 15 de novembre de 1908 neix a Barcelona l'anarcosindicalista i escriptor de novel·la social Ricardo Peña Vallespín. Des de molt jovenet milità en el Sindicat d'Higiene i Neteja de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Barcelona i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).
A finals dels anys vint i durant la dècada dels trenta, publicà nombroses novel·letes curtes editades sobretot en «La Novela Ideal» de La Revista Blanca. En 1930 fou membre del Comitè Peninsular de la FAI, amb Juan Manuel Molina Mateo (Juanel) de secretari. En 1932, quan ocupava el càrrec de tresorer del Comitè Nacional de la CNT-AIT, s'entrevistà amb Pedro Vallina Martínez a Sevilla per a solucionar el problema amb Miguel Mendiola Osuna, secretari de la Comitè Regional d'Andalusia de la CNT-AIT, que havia estat destituït després de ser acusat per Vallina de ser el culpable del fracàs de l'aixecament insurreccional sevillà d'aquell any i de ser el responsable de la fabricació de bombes que després van ser lliurades al governador.
Quan l'aixecament militar franquista de juliol de 1936 s'enrolà en el «Batalló Malatesta», amb el qual lluità fins el triomf franquista de 1939. El 29 de novembre de 1936 participà en el míting explicatiu de l'acord d'unitat sindical signat entre la CNT-AIT i la Unió General del Treball (UGT) celebrat al teatre Cervantes de Màlaga.
En 1939 passà la frontera del Pirineu i, després de patir els camps de concentració, lluità en la Resistència enquadrat en un grup de maquis francès que actuà a l'Alta Savoia. En 1943 va ser detingut per la Gestapo i fou enviat al camp de concentració nazi de Buchenwald (Turíngia, Alemanya), del qual fou alliberat en 1945 malalt de tuberculosi. Aquest mateix any formà part del Comitè d'Unió Nacional de Buchenwald en nom de la CNT.  
En 1947 assistí com a delegat d'Aix-les-Bains (Roine-Alps, Arpitània) al Segon Congrés de la CNT i del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) celebrat a Tolosa de Llenguadoc.
Instal·lat a Perpinyà (Rosselló), milità en la Federació Local de la CNT-AIT i ocupà la tresoreria de la Secció Local de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). També formà part del grup artístic i teatral «Mistral».
Entre les seves novel·les destaquen Llamas de odio (1926), La virgen tonta (1927), El asedio (1929), Cerebro y corazón (1930), La propia obra (1930), ¡Qué salga el autor! (1930), La hechizada (1931), El amo (1932), Índice rojo. Novela histórica (1933), Redención (1933), De la vida que pasa (1934), Tribunal de amor (1934), Cómo se debe amar (1935), Las leyes del mal (1936), entre d'altres.
Ricardo Peña Vallespín va morir el 21 de gener de 1956 en una habitació de l'Hotel des Carmes de Perpinyà de la tuberculosi contreta al camp de concentració nazi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada