diumenge, 4 d’octubre del 2015

Wim Wenders i Dani Karavan elogien a Portbou el pensament de Walter Benjamin

Qui va matar Walter Benjamin? Contradiccions en la seva defunció a Portbou
Jordi Julià s'endu el premi internacional amb un llibre sobre els poemes escrits pels exiliats republicans espanyols  


 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/10/2015 
Portbou (Albera marina, Alt Empordà).- 

El director de cinema alemany Wim Wenders, que s'ha inspirat sovint en les idees de Walter Benjamin sobre els mitjans de comunicació, la fotografia, la història, la cultura, l'art i l'arquitectura, va participar ahir dissabte a Portbou (Portbou) en un col·loqui amb l'escultor israelià Dani Karavan sobre la influència de les teories del filòsof en la seva obra. Mentrestant, a la Jonquera, el professor barceloní de Teoria de la Literatura i de Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona Jordi Julià s'enduia el Premi Internacional Walter Benjamin amb el seu assaig Els cants de l'èxode. Figuració poètica de l'exili republicà de 1939. Els dos actes s'emmarquen en els diversos esdeveniments que s'han programat durant tot aquest cap de setmana per commemorar el 75è aniversari de la mort del filòsof Walter Benjamin.
El col·loqui entre Wenders i Karavan va tenir lloc a l'edifici la Congesta de Portbou i va ser moderat per Pilar Parcerisas, presidenta de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània. A continuació es van projectar fragments de films de Wenders amb el títol The Act of Seeing. Avui, Wenders i Karavan (autor del memorial ‘Passatges’ a Portbou) acompanyaran la néta del filòsof, Chantal Benjamin, a l'ofrena floral que tindrà lloc al migdia al cementiri, on es descobrirà una placa commemorativa amb l'última carta que Walter Benjamin va escriure a Henny Gurland i a Theodor W. Adorno. Prèviament a la cerimònia oficial, els participants faran una visita guiada per l'antic ajuntament, on se'ls explicarà el projecte de convertir-lo en un futur centre d'estudis sobre Walter Benjamin i els drets humans, dissenyat per Norman Foster i Dani Karavan fa alguns anys. 

Poemes de l’exili de 1939
L'obra guanyadora del Premi Internacional Walter Benjamin, Els cants de l'èxode. Figuració poètica de l'exili republicà de 1939, de 180 pàgines, es basa i analitza els poemes que van crear els exiliats republicans, les temàtiques que tractaven o els seus interessos. "No m'he centrat en poemes inèdits sinó en textos oblidats enmig d'obres completes. M'interessava rescatar una mica aquest període", va explicar el guanyador, Jordi Julià. En aquesta segona edició dels guardons s'hi van presentar una vintena d'originals.
El pas del pensador jueu alemany Walter Benjamin per Portbou (Alt Empordà), el 26 de setembre de 1940, va durar sols dotze hores. Malgrat la brevetat, la figura d'un dels filòsofs més eminents del segle XX va quedar indissolublement lligada al municipi alt empordanès perquè aquell mateix dia va suïcidar-s'hi. Fugia del nazisme en direcció a Portugal, amb l'esperança d'embarcar cap a Amèrica, però quan va saber que no podia continuar el viatge perquè les autoritats franquistes el volien lliurar al règim nazi sembla que es va suïcidar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada