dijous, 8 d’octubre del 2015

Un estudi revela la invisibilitat del col·lectiu LGTB a Osona per por de ser discriminat o agredit

Es tracta de la diagnosi prèvia a la redacció del Pla d'igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/10/2015 
Vic (Osona).- 

A finals del 2013 diversos ajuntaments d’Osona i el Consell Comarcal van aprovar, a iniciativa de l’associació LGTB TALCOMSOM, diverses mocions contra l’homofòbia. Dos anys després es comencen a veure els primers resultats d’aquella llavor. Aquest dimarts s’ha fet pública la diagnosi de la realitat del col·lectiu LGTB (lesbià, gai, transsexual, bisexual i intersexual) a Osona, pas previ per elaborar un Pla d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere, que està previst que estigui llest el gener de 2016. Entre les conclusions, destaca la invisibilitat del col·lectiu en la majoria d’àmbits per por de ser discriminat o agredit, segons ha dit el director de l’estudi, Gerard Coll-Planas.
La situació que viu el col·lectiu LGTBI a pobles i ciutats de Catalunya presenta diferències destacables respecte la que es viu a Barcelona i l’àrea metropolitana. Així ho creuen els impulsors d’aquest estudi, que consideren que fora de les grans ciutats hi ha una “manca de referents i de llocs de trobada”, així com també “la sensació d’haver-s’hi de traslladar a la capital per poder viure d’acord amb la identitat de gènere”. A més, segons ha explicat a l’ACN el director de l’estudi ‘Osona, una comarca amb tots els colors’, Gerard Coll-Planas, es tracta d’una realitat poc estudiada al nostre país.
Per aquest motiu, i arran de diverses mocions que es van aprovar als consistoris osonencs a finals del 2013, s’ha elaborat una diagnosi de la situació que viu aquest col·lectiu a la comarca per poder elaborar posteriorment un Pla d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere d’Osona. Es tracta d’un projecte coordinat pel Consell Comarcal d’Osona, els ajuntaments de Vic, Manlleu i Torelló, la Mancomunitat La Plana i l’associació TALCOMSOM. A més, l’estudi compta amb la direcció tècnica de la UVic-UCC i el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat.
El director de l’estudi ha explicat que la diagnosi s’ha fet a diferents àmbits -via pública, educatiu, sanitari, laboral, familiar, oci i població immigrant- a partir de qüestionaris i entrevistes realitzades al col·lectiu LGTB i a personal de l’administració. Coll-Planas ha relatat que a nivell de l’espai públic, “la gran majoria de persones no se sent còmode per mostrar la seva afectivitat” i, per aquest motiu, “trobem molt pocs conflictes perquè la gent s’amaga”. “La gent que ho expressa públicament, en canvi, ens relata que rep males mirades o agressions verbals”, ha explicat el director. 
A l’àmbit laboral, la situació és similar a la de la via pública. Segons Coll-Planas, “moltes persones ens relaten que no senten que l’entorn laboral sigui còmode per compartir aquest aspecte i, per això, tendeixen a amagar-ho per por de tenir repercussions negatives”. En l’àmbit educatiu, l’estudi també revela que l’assetjament al col·lectiu LGTB comença a primària, tot i que a secundària és quan es fa més evident. A més, també assegura que els professors “no tenen eines per intervenir” i, a vegades, “no saben com detectar-ho”. Coll-Planas també ha explicat que en la diagnosi s’ha detectat una “mirada heterosexista” tant en el professorat, com també en els professionals del sector sanitari.
Entre els reptes que planteja el document, destaca el de com combatre la invisibilització pública del col·lectiu LGTB fora de les grans cuitats, com treballar el tema de la diversitat sexual entre la població immigrant d’origen marroquí i com dissenyar intervencions en els municipis amb menys habitants. A partir d’ara, ha explicat el director del projecte, es faran tallers participatius on es començaran a treballar mesures concretes per abordar cada problemàtica i es plantejaran les accions que es poden dur a terme. L’objectiu és que el mes de gener de 2016 ja hi hagi el Pla redactat i es pugui implementar als municipis osonencs. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada