dijous, 29 d’octubre del 2015

Palafrugell aprova eliminar els noms borbònics de dos carrers

El carrer de la reina Isabel II desapareix de Palafrugell
Estan dedicats als monarques Isabel II i Alfons XII de Borbó i la iniciativa ha prosperat gràcies als grups municipals d'Esquerra i CiU.
Cal recordar que la ciutat de Palafrugell compta amb la travessera dedicada a la militant anarquista Rosa Laviña i la plaça Federica Montseny.

 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/10/2015 
Palafrugell (Baix Empordà).- 

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) va decidir en el ple del dimarts que al municipi no hi hagi cap referència a la família borbònica, almenys en les vies públiques; de manera que va aprovar la moció presentada pels grups municipals d'ERC i CiU de canviar de nom els dos carrers dedicats a sengles monarques de la dinastia: Isabel II i Alfons XII de Borbó. Els carrers es troben al barri del Bruguerol i la moció va prosperar amb els vots dels 12 regidors dels dos partits promotors, que sumen majoria absoluta. Dels set regidors del PSC (soci de govern de CiU), cinc es van abstenir i dos hi van votar en contra; mentre que el regidor de l'Entesa (també al govern municipal) es va abstenir.

Cal recordar que la ciutat de Palafrugell compta amb la travessera dedicada a la militant anarquista Rosa Laviña i la plaça Federica Montseny.

La moció encarrega un informe a la Comissió del Nomenclàtor que avaluï l'eliminació dels noms actuals d'aquests dos carrers i que els atorgui una nova denominació, «prioritzant la incorporació de la toponímia local tradicional, dels elements que formen part de la vida col·lectiva i de la memòria històrica, dels senyals d'identitat de la vila i dels personatges locals més rellevants, amb especial atenció a la possibilitat d'incorporar noms de dona, a fi d'aconseguir la paritat de gènere en el nomenclàtor». Finalment, l'Ajuntament ha de facilitar els tràmits administratius als veïns afectats pels canvis de denominació dels carrers perquè «es minimitzin les possibles molèsties que això els pugui comportar». 


«La voluntat popular» 

Els motius que van portar a ERC i CiU a votar per esborrar les referències borbòniques dels carrers de Palafrugell són quatre: la monarquia és «contrària als drets més fonamentals de la democràcia» ja que no han estat escollits mitjançant el sufragi i alhora és una institució que està «desfasada»; «la família dels Borbons s'ha caracteritzat històricament per la negació dels drets individuals i col·lectius dels ciutadans de Catalunya»; en tercer lloc els dos partits entenen que els carrers dedicats als dos monarques borbònics no són «de bon grat per a una majoria de palafrugellencs, i menys si foren imposats durant la passada dictadura del general Franco»; i tant Esquerra com CiU de Palafrugell consideren que retirar aquests noms de la via pública és «materialitzar aquesta voluntat popular», en el sentit que les eleccions municipals i les parlamentàries d'aquest 2015 «van expressar molt majoritàriament una voluntat independentista inqüestionable». L'alcalde Juli Fernández (PSC) es va abstenir perquè entén que pel càrrec que ostenta representa tant els favorables a retirar els noms borbònics dels dos carrers com els que els mantindrien. El socialista va manifestar que hauria estat preferible convocar els veïns prèviament i exposar-los la voluntat de canviar la denominació dels carrers. I va afegir, sobre el punt de la manifestació de la voluntat popular, que no hi ha hagut cap petició ciutadana per eliminar els borbons del nomenclàtor. De fet, Esquerra Republicana i CiU van proposar la retirada dels noms per separat de manera inicial en llegir un article sobre els dos carrers dedicats als Borbons a la ‘Revista de Palafrugell’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada