dijous, 24 de setembre del 2015

Ultimàtum de la Junta Electoral Central als ajuntaments perquè retirin les estelades

Pensen desobeir l’ordre  els alcaldes de Sant Julià de Ramis i Cassà de la Selva.
En el cas de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí no s’ha rebut cap comunicació per escrit però sí se’ls ha demanat per telèfon que retirin l’estelada. Fonts municipals han explicat que no pensen despenjar-la.
Tensió entre regidors en el balcó de l'ajuntament de Barcelona
El PP adverteix que “no es tornaran a quedar mirant i amb cara de circumstàncies” si els sobiranistes exhibeixen estelades.

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/09/2015 
Torroella de Montgrí (Baix Empordà).- 

Les Juntes electorals de zona han donat un ultimàtum als ajuntaments del Principat de Catslunya perquè, com ja va passar durant la campanya de les eleccions municipals, retirin les estelades d’edificis públics i col·legis electorals. La Junta Electoral Central espanyola (JEC) ja ho havia ordenat a l’inici de la campanya electoral i al llarg d’aquesta setmana, les juntes electoral de zona han enviat un requeriment als consistoris perquè compleixin l’ordre i els recorden que si no ho fan ‘podrien incórrer en un delicte de desobediència previst i penat en el Codi Penal’. En alguns casos, a més, l’odre també demana retirar cartells de pertinença a l’AMI o qualsevol símbol que ‘promogui’ l’independentisme.
Abans que acabi la setmana, els ajuntaments que tenen penjada alguna estelada l’hauran de retirar perquè no llueixin durant la jornada electoral del 27-S. Aquest és el requeriment que fa la junta electoral i que les juntes electorals de zona han traslladat als consistoris de cada territori.
No hi ha una ordre tipus i cada junta electoral l’adapta a la realitat de cada municipi o comarca, però la majoria de requeriments, segons ha pogut comprovar l’ACN, demanen retirar les estelades ‘així com altres cartells, pancartes, banderes o qualsevol altre símbol que expressi o promogui l’adhesió al moviment independentista’.
Al Maresme, per exemple, la junta electoral d’Arenys de Mar també demana als ajuntaments retirar o bé ‘cobrir impedint la visibilitat’ dels cartells d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que elaborin un inventari de tota la resta de banderes i símbols independentistes ubicats en espais públics que inclogui ‘qui va col·locar els símbols, quin ha estat el seu finançament, en virtut de quin títol s’han ubicat i si existeix permís municipal per a la seva col·locació’.
Alguns ajuntaments, com el d’Arenys de Munt ja han dit que retiraran l’estelada del balcó de l’ajuntament per evitar generar més polèmica i, com ja va passar durant les municipals, tornaran a fer onejar l’estelada a partir de dilluns. A Sant Pol de Mar, en canvi, recorden que no tenen cap estelada al balcó -en el seu lloc hi ha una bandera danesa- i ja han presentat un recurs a la junta electoral davant la impossibilitat de fer l’inventari.
A les Terres de l’Ebre, tant l’Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) com el de Miravet (Ribera d’Ebre) han rebut el requeriment de la junta electoral per retirar l’estelada. El primer la va treure de la façana del consistori dimarts, mentre que el segon ho va fer ahir dimecres. A Marçà (Priorat) també l’han retirat, malgrat fonts municipals han assegurat a l’ACN que no han rebut el requeriment. On sí l’han rebut, aquest dijous mateix, és a Montblanc (Conca de Barberà), on també han tret l’estelada del balcó de la Casa de la Vila.
A Lleida han rebut el requeriment ajuntaments com el de Les Borges Blanques o Cervera. A Les Borges Blanques, l’alcalde, Enric Mir, explica que l’única estelada que oneja en edifici públic és la del parc de Bombers, propietat de la Generalitat; mentre que a Cervera fa dies van retirar per precaució una pancarta de l’ANC per precaució, explica l’alcalde Ramon Royes.
A les comarques gironines, els ajuntaments de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) i Ripoll ha decidit treure l’estelada però tornar-la a penjar després del 27-S, a diferència del que va passar en les passades eleccions municipals, quan l’alcalde, Jordi Munell, es va negar a retirar la bandera i al final la van treure els Mossos d’Esquadra.
Qui sí pensa desobeir ara l’ordre són els alcaldes de Sant Julià de Ramis (Gironès), Marc Puigtió (ERC), i Cassà de la Selva (Gironès), Martí Vallès. ‘Hauran de venir els Mossos perquè nosaltres no la traurem’, ha afirmat Puigtió, mentre que Vallès al·lega que el requeriment demana retirar la bandera de la plaça de l’ajuntament i ‘a Cassà no hi ha cap plaça amb aquest nom i només hi ha penjada una estelada al balcó de l’alcaldia’.
En el cas de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), no han rebut cap comunicació per escrit però sí se’ls ha demanat per telèfon que retirin l’estelada. Fonts municipals han explicat que no pensen despenjar-la. A Vilablareix (Gironès) l’estelada també oneja a l’ajuntament i l’alcalde, David Mascort (ERC), explica que s’estan buscant alternatives per penjar-la ara en algun lloc proper.
Per la seva banda, el Departament d’Interior afirma que aquest dijous no li consta que s’hagi enviat cap requeriment a les regions policials. Tot i això, els Mossos d’Esquadra donaran compliment quan arribin els requeriments, com s’ha fet fins ara, segons han detallat aquestes mateixes fonts. 

Campanya unionista d’insults contra el regidor Pisarello 
El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello era al balcó del consistori avui durant els actes de la Mercè quan Alfred Bosch ha hi ha desplegat una estelada. Al cap d’un moment, i enmig de crits d’independència des de la plaça Sant Jaume, el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz --germà del ministre espanyol, d’Interior--, ha irromput al balcó per posar-hi una bandera espanyola; es trobava al costat de Pisarello, i aquest ha mirat d’impedir que Fernández Díaz desplegués la bandera monàrquica. Arran d’aquest fet, Pisarello ha estat objecte d’atacs i insults a la xarxa, molts dels quals de caire racista pel seu origen argentí, amb l’etiqueta #PisarelloDimision. 
Per la seva banda, el candidat del PP al 27-S, Xavier García Albiol, ha tingut una contundent reacció a l’episodi que s’ha viscut al matí al balcó de l’ajuntament de Barcelona, amb l’exhibició d’una estelada per part d’ERC i d’una bandera espanyola per part del regidor del Partit Popular Alberto Fernández Díaz. “Hem plantat cara. Ja s’ha acabat la broma i que només uns puguin fer el que ens doni la gana, amb el consentiment de la batllessa, i que la resta ens ho haguem de quedar mirant amb cara de circumstàncies. No tornarem a posar aquesta cara i a cada acció hi haurà una reacció, moderada però amb una forta carrega simbòlica”, ha sentenciat, avisant que el PP repetirà episodis semblants sempre que ho consideri necessari. Per al candidat del PP, que Fernández Díaz hagi exhibit una bandera espanyola després que s’hagi penjat una estelada en el dia de la Mercè, ha estat una mostra de la “valentia” del regidor. “Ha demostrat que no li tremolen les cames i que és capaç de plantar cara a l’independentisme”, ha considerat. I és que Albiol creu que “ha arribat el moment de dir prou, i prou d’utilitzar les institucions per dividir”. Segons el candidat del Partit Popular, “com que la paciència s’ha acabat i no estem disposats a que s’intenti marginar i arraconar als que ens sentim catalans i espanyol, el que ha fet Alberto és un acte de valentia”. 
Per al cap de llista del Partit Popular, els regidors de l’Ajuntament barceloní del seu grup han estat “ràpids” i han “tornat l’orgull a milers de catalans i barcelonins que s’han vist representats en l’acció de Fernández Diaz”. Per últim, ha criticar que el president de la Generalitat, Artur Mas, estigues “rient” al balcó mentre presenciava l’episodi. “Mas, quan sent que es pita l’himne li provoca riure, quan es mostra una bandera espanyola li provoca riure. I tot sigui que el dia 27 se li quedi el riure glaçat”, ha sentenciat García Albiol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada