divendres, 25 de setembre del 2015

No a l'Estat, Sí a la Independència

Trencar amb l'Estat espanyol per tal d'establir unes noves estructures estatals catalanes no és la millor solució a la qüestió nacional ni social de Catalunya, ja que suposa bescanviar i renovar les formes de dominació política que han jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la crisi generalitzada d'avui en dia, de manera que, des d'una visió amplia i profunda, resulta ser una transformació massa superficial; en última instància, insatisfactòria i insuficient per afrontar efectivament els problemes del món contemporani”.  
Cal que prestem atenció als desenvolupaments del “Procés Sobiranista” i que, si ho trobem convenient, hi participem intel·ligentment; però sobretot, cal que atenguem curosament al “nou món que portem dins dels nostres cors”; un món que, si ens hi fixem be, veurem que no surt en cap canal de televisió ni es pot escollir amb cap papereta electoral”.  




[25/09/2015] BLAI DALMAU 

Amics/gues, companys/es:
Els cants de sirena del sistema estatal-capitalista, amb els seus espectacles televisius, la seva propaganda electoral i les seves promeses incertes, ens criden amb insistència, de nou, en aquesta contesa del 27-S: “El vot de la teva vida”, “És l'hora del poble”, “Catalunya, sí que es pot!”... Passi el que passi, fem el que fem, és important que tinguem molt en compte que les opcions que se'ns ofereixen oficialment com les úniques possibles i desitjables no són tals. Hi ha una altra manera d'exercir el dret a l'autodeterminació, hi ha una altra manera de mantenir una vinculació política entre Catalunya i els pobles de la resta de la península: la via del No-Sí.
Com molts sabeu, el No-Sí (No a l'Estat, Sí a la Independència) és un posicionament polític sorgit en el marc del “Procés Sobiranista” com a resposta concreta a la Consulta sobre la Independència celebrada el 9 de novembre del 2014. Ha estat propugnat, desenvolupat i recolzat per diverses persones i col·lectius. Aquest posicionament al·lega que trencar amb l'Estat espanyol per tal d'establir unes noves estructures estatals catalanes no és la millor solució a la qüestió nacional ni social de Catalunya, ja que suposa bescanviar i renovar les formes de dominació política que han jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la crisi generalitzada d'avui en dia, de manera que, des d'una visió amplia i profunda, resulta ser una transformació massa superficial; en última instància, insatisfactòria i insuficient per afrontar efectivament els problemes del món contemporani. S'al·lega, en canvi, que resulta més desitjable avançar cap a una altra forma d'autodeterminació popular i d'alliberament nacional, construint un nou sistema veritablement democràtic, alternatiu a la forma de l'Estat-nació.
Vaig firmar el manifest pel No-Si perquè era la tesi més interessant i provocativa des d'una perspectiva llibertària. Personalment i com ecologista estic convençut que un Estat Català seria tan o més nociu per a la nostra Natura que l'Espanyol” comenta el doctor i professor de filosofia Octavi Piulats. Per part seva, el científic Antonio Turiel, destacat analista i divulgador de la crisi energètica-sistèmica, assenyala: “Si l'opció "No-Sí" hagués estat la majoritària, la perplexitat de tota la classe política a banda i banda del riu Ebre hauria estat majúscula i potser, només potser, s'hagués pogut a començar a construir el futur que tots necessitem, fos amb Espanya o sense, però en tot cas el necessari.” L'activista de Som lo que Sembrem i del Multireferèndum, Gerard Batalla, en l'antesala de la consulta va afirmar:"Votaré NO a l’Estat català perquè d’Estat ja en tenim. L’Estat és la policia avortant el Multireferèndum, és el govern de la Generalitat aturant el primer decret d’una Llei de consultes que havia costat tres anys a fer-se. Votaré SÍ perquè votar dependència mai serà propi de l’esquerra.”
Estic ultimant els detalls de l'article“Catalunya, hi ha una altra manera: el No-Sí - Retrospectiva i prospectiva d'una opció política anormal”, amb la intenció de publicar-lo la setmana vinent. L'objectiu que amb ell em proposo consisteix en fer, al mateix temps, una retrospectiva i una prospectiva, un balanç i una projecció, de l'opció del No-Sí. En aquest sentit, l'article exposa la història d'aquesta opció política i algunes de les principals motivacions ideològiques i accions estratègiques amb ella relacionades. Així mateix, s'hi analitzen succintament els resultats de la consulta del 9N del 2014, posant especial atenció en allò que va ser ignorat, menystingut i banalitzat pels mitjans periodístics hegemònics, a saber: la significació de l'abstenció i dels vots catalogats com a “altres”. Finalment, s'hi esbossen algunes línies de desenvolupament per a seguir avançant en el sentit del No-Sí, assenyalant, entre altres qüestions, que el procés d'autoorganització i d'alliberament del Kurdistan sirià en els darrers anys pot constituir una inspiració molt positiva per al món en general i per a Catalunya en particular, i que, d'altra banda, afortunadament, a Catalunya ja comptem amb un substrat considerable d'iniciatives emergents aptes per a esdevenir els fonaments d'una futurible Independència sense Estat.
Segons penso, cal que prestem atenció als desenvolupaments del “Procés Sobiranista” i que, si ho trobem convenient, hi participem intel·ligentment; però sobretot, cal que atenguem curosament al “nou món que portem dins dels nostres cors”; un món que, si ens hi fixem be, veurem que no surt en cap canal de televisió ni es pot escollir amb cap papereta electoral. Aquesta és, al capdavall, la independència més important i valuosa: la independència personal i col·lectiva que ens permet mantenir el bon rumb malgrat les turbulències circumstancials i els corrents arrabassadors de la Civilització Antivital hegemònica. Per assolir-la, cal que recordem sovint una idea bàsica i cardinal, a saber: “les transformacions que necessitem només poden provenir de l'esforç, la creativitat, la valentia i la lucidesa de cada persona, de cada col·lectiu i de cada poble per a generar un nou moviment popular revolucionari basat en l'Autonomia, la Cooperació, la Comunió, la Veritat i l'Amor”.
Blai Dalmau Solé
25 de Setembre 2015



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada