dilluns, 21 de setembre del 2015

Busquen restes de María Silva Cruz, Maria La Libertaria, capturada i afusellada el 1936

Havia participat en la proclamació del Comunisme llibertari a Casas Viejas el gener de 1933.

 
[PATERNA DE RIVERA 21/09/2015]
 
María Silva Cruz, anarquista de Casas Viejas
Segons l’agència EFE, la Junta d’Andalusia ha iniciat els treballs d'exhumació d'una fossa a Paterna de Rivera (Cadis) on podria estar el cos de la companya María Silva Cruz, apellada en la CNT La Libertaria, supervivent, el gener de 1933, de la massacre que l’Estat capitalista espanyol de la República burgesa va fer al poble andalús de Casas Viejas i afusellada pel franquisme el 24 d’agost de 1936, tot i que la troballa del seu esquelet no arribaria a temps per al seu fill, José Pérez Silva, que buscava la tomba i va morir als 76 anys el 31 d’octubre de 2012.
Juan Pérez Silva, fill de María La Libertaria
La Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia explica que els treballs d'exhumació en la fossa trobada a Paterna han començat amb l'objectiu d'"individualitzar i estudiar antropològicament les restes d'un mínim de 10 persones".  
L'Ajuntament de Paterna i l'historiador José Luis Gutiérrez Molina van dir ahir que hi ha la possibilitat que una d'aquestes víctimes sigui María Silva Cruz, una persona crucial per entendre el final de la República, la repressió franquista i també la lluita per rescatar la memòria històrica. Gutiérrez Molina va relatar que els testimonis orals van situar la mort de María Silva el 1936, només un mes després del cop d'estat franquista del 18 de juliol, quan va ser capturada i afusellada per elements colpistes. 
 
María La Libertaria  
María Silva Cruz, militant anarquista, havia nascut el 1917 a Casas Viejas (ara Benalup-Casas Viejas), era néta del company de la CNT-AIT Francisco Cruz Gutiérrez, apellat popularment Seisdedos, i estava casada amb Juan Miguel Pérez Cordón, periodista que morí a Cartagena durant la guerra. Participà en la proclamació del Comunisme llibertari en el seu poble natal en gener de 1933 dels quals aconseguí escapar de la massacre de les forces repressives del Govern de la República burgesa espanyola.
Empresonada a Medina Sidonia l’estiu de 1936 fou afusellada pel franquisme. 
Federica Montseny va escriure sobre l’assassinat franquista de la companya María Silva: «Tal como es, llena de poesía y tragedia, penetra en la inmortalidad. És la encarnación y el símbolo del martirio de España. Mariana de Pineda representa un momento de la conciencia y de la vida española. María Silva es la voz, la carne sangrante de un pueblo crucificado».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada