divendres, 4 de setembre del 2015

Ahir ja hi havia més de 3.400 firmes per abolir el correbou d’Olot

Cada any, correbous i assetjaments de noies a les Festes del Tura d'Olot
El consistori ha descartat suspendre el correbou de demà perquè suposaria haver d'indemnitzar la Penya Taurina –formada per militants franquistes i xenòfobs de Plataforma per Catalunya--.
Tot aquest debat polític ha generat una campanya de signatures. 
S’espera que el de demà sigui el darrer de la història de la Garrotxa.

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/09/2015 
Olot (La Garrotxa).- 

 La Fundació Fauna de la Garrotxa al capdavant ahir havia recollit prop de 3.400 firmes en pocs dies per demanar que s'elimini el que consideren una tradició "anacrònica" a través d'una campanya d'Internet.
El debat s'ha obert de nou després que l'Ajuntament d’Olot anunciés una consulta el 2016 sobre la seva continuïtat. Aquest any acaba la concessió la Penya Taurina, presidida per Pepe  Amores, que organitza el correbou, i demà podria ser l'últim correbou que es fa a la ciutat per les Festes del Tura.  
Falta un dia perquè a Olot hi hagi un correbou en el marc de les Festes del Tura. Aquesta podria ser l'última vegada que es fa després que l'Ajuntament hagi anunciat fa pocs dies una consulta. En el ple del juliol passat els grups municipals de l'oposició van demanar en bloc la seva abolició pel sofriment dels animals i l'equip de govern municipal va comprometre's a estudiar-ho a fons coincidint amb el final de la concessió dels seus organitzadors, la Penya Taurina, aquest mateix any. La consulta anunciada, però, no serà vinculant i l'última paraula la tindrà l'Ajuntament olotí, governat per CiU i PSC. El mateix alcalde ha reconegut que hi ha diversitat d'opinions al respecte i que s'han de tenir en compte tots els punts de vista. El consistori ha descartat suspendre el correbou de demà perquè suposaria haver d'indemnitzar la Penya Taurina –formada per militants franquistes i xenòfobs de Plataforma per Catalunya--.Tot aquest debat polític ha generat una campanya de signatures.  
La Fundació Fauna de la Garrotxa, que forma part de la Plataforma Prou i porta onze anys en actiu, ha impulsat una campanya de recollida de signatures per Internet a través de la plataforma Change.org on es demana l'abolició dels correbous a Olot. Ahir s’havien aconseguit prop de 3.400 signatures per l’abolició de correbou a Olot. Des de la Fundació Fauna es fa una valoració molt positiva d'aquesta xifra i recorda que cada vegada hi ha més gent partidària d'abolir el correbou perquè entenen que suposa un patiment pels animals. Defensa que una part significativa dels firmants són de la Garrotxa però admeten que també hi ha ciutadans catalans i espanyols. “Sabem i podem dir que pateixen", assenyala el seu director, David Serramitjana, que explica que han ofert als regidors de l'Ajuntament documentació científica que així ho avala. També s’ha previst organitzar unes jornades sobre el correbou amb biòlegs, veterinaris i metges que explicaran "què li podria passar a una persona si estigués al lloc d'aquests animals". Falta, però, acabar de concretar el programa i les dates. 

Es vol convèncer la ciutat abans del referèndum 
Des de la Fundació Fauna de la Garrotxa entenen que el consistori és qui tindrà l'última paraula sobre el correbou. Ara bé, s'han proposat convèncer a la ciutat de la necessitat de que s'aboleixi abans que se celebri la consulta. Segons el seu director, David Serramitjana, "en això hi treballarem molt intensament després de les festes del Tura i d'una forma molt professional". L'objectiu final és que la ciutat torni ser capdavantera en la defensa animal i recorden que l'any 2004 la capital de la Garrotxa va ser de les primeres ciutats catalanes que es va declarar antitaurina i amiga dels animals i, segons l'entitat, el 2016 seria un bon any perquè aquesta declaració sigui real.
Des de la penya Taurina si finalment es decideix abolir el correbou iniciarà la via legal ja que la concessió es pot prorrogar durant dos anys si es compleixen els requisits. Segons Pepe Amores, "fins ara ho hem complert tot; cada any paguem els 6.200 euros de lloguer de la plaça".
El correbou a Olot ja es va interrompre el 1904 per la mort un parell d'anys abans d'una persona i no va ser fins al 1984 la Penya Taurina, a causa del creixent moviment social existent contra la tauromàquia, va decidir recuperar de nou els correbous a la ciutat. Es feien durant dos dies pels carrers d’Olot. Per motius de seguretat, es va decidir traslladar-ho al recinte de la plaça de braus. Finalment, es va reduir a un sol dia. 

El litigi de la plaça als tribunals 
Cal recordar que l'any 2011 es va iniciar el litigi per la propietat de la plaça de braus d'Olot. Els accionistes van recórrer a la justícia per reclamar els drets sobre la plaça, cedits a l'Ajuntament, tot dient que el consistori havia incomplert el contracte de compra de l'any 1890 on s'establia que a banda de fer-hi actes taurins --ara prohibits per llei-- s'havia de mantenir en bones condicions alhora que denunciaven l'estat d'abandó que segons deien es trobava. Per això en reclamaven la propietat. Però la el jutjat d'instrucció número 1 d'Olot va donar la raó a l'Ajuntament i els accionistes la van recórrer a l'Audiència i al Tribunal Suprem, que finalment van desestimar els recursos. Fins llavors l'Ajuntament creia que el correbou ja es podia considerar un acte taurí però com que la justícia s'ha posat de la seva banda el consistori creu que aquest compromís en la cessió de l'espai ha perdut força. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada