dimarts, 18 d’agost del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 d'agost de 1944 es gasejat al camp de concentració de Mauthausen-Gusen l'anarquista Miquel Bueno Gil

Insurrecció de gener del 1932. Detenció de Miquel Bueno i altres a Berga.
L'octubre de 1943 va ser detingut per la Gestapo amb el seu fill Josep Bueno Vela a Banyuls de la Marenda i ambdós deportats a Mauthausen.  
La seva filla, Alfonsa Bueno Vela, participà en les  activitats de la resistència amb el seu  marit Josep Ester Borràs, fet pel qual va ser detinguda i deportada al camp de concentració de Ravensbrück, on patí experiments «científics» nazis que li van deixar seqüeles durant la resta de la seva vida. 



Miquel Bueno Gil: 
El 18 d'agost de 1944 es gasejat al camp de concentració de Mauthausen-Gusen (Alta Àustria) l'anarquista i anarcosindicalista Miquel Bueno Gil, que va fer servir els pseudònims Miguel Solano García i Solano. Havia nascut en 1882 a Moros (Saragossa, Aragó).

Emigrà a Andalusia, on va fer de pagès i milità en el moviment anarquista. Després s'establí a Catalunya i va fer feina a les mines de Fígols (Berguedà), on escampà l'ideari llibertari com a militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Cap al 1929 s'instal·là a Berga i el Primer de Maig d'aquell any el celebrà fent un sabotatge. A la capital del Berguedà destacà com a militant de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). Vivia amb sis miners més, de Fígols, en un pis del número 4 de les Voltes d'en Clarís, a Berga, on es van dur a terme reunions obreres prèvies a la vaga revolucionària del gener de 1932. La constant entrada i sortida de gent del pis aixecà sospites i, després de la detenció d'un dels obrers, el 21 de gener s'hi va presentà el capità de la Guàrdia Civil amb dos números, que foren rebuts amb dues bombes d'escassa potència que van ferir lleument el capità i un dels guàrdies. L'endemà va arribar el Regiment Núm. 25 i, més tard, el Batalló Núm. 2, que van ser rebuts amb bombes casolanes i trets. Finalment, després d'una llarga i tensa situació, els obrers van ser detinguts i de la casa van treure un gran nombre d'explosius casolans i diverses armes de tota casta. Per aquest fets va ser jutjat amb cinc companys i, només ell, condemnat i tancat a la presó Model de Barcelona.   
Arran de l'aixecament franquista de juliol de 1936 s'allistà en la Columna Durruti. També, durant la guerra, va recórrer la zona de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i Berga amb un camió que duia al darrere tot de matalassos i una metralladora força rudimentària.  

Amb el triomf franquista, passà el Pirineu i després aconseguí reunir-se amb la seva família --va ser el pare d'Alfonsa Bueno Vela, la primera esposa del company Josep Ester Borràs--. Amb la ocupació nazi, participà indirectament en la xarxa de resistència i, amb el seu  gendre, a partir del gener de 1941, en la cadena d'evasió i d'evacuació d'aviadors aliats organitzada per Pat O'Leary i  Francisco Ponzán Vidal.  

L'octubre de 1943 va ser detingut per la Gestapo --sota el nom de Miguel Solano García-- amb el seu fill Josep Bueno Vela a Banyuls de la Marenda (Rosselló) i ambdós deportats a Mauthausen.  

El company Miquel Bueno Gil va ser assassinat el 18 d'agost de 1944 a la cambra de gas del camp de concentració de Mauthausen-Gusen (Alta Àustria) per haver protestat contra les brutalitats comeses pels agents de les SS.

La seva filla, Alfonsa Bueno Vela, participà en els activitats de la resistència amb el seu marit Josep Ester Borràs, fet pel qual va ser detinguda i deportada al camp de concentració de Ravensbrück, on patí experiments «científics» nazis que li van deixar seqüeles durant la resta de la seva vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada