dimarts, 25 d’agost del 2015

Es recullen més de 40.000 signatures contra l'empaitada d'ànecs de Roses

Una de les edicions de l'empaitada a la Platja de l'Escala
La petició s'ha fet a través de 'Change.org' .
Victòria animalista a l’Escala en que l’empaitada d’ànecs desapareix del programa  la festa major 
L’Ajuntament de l’Escala evita la polèmica i canvia l’empaitada d’ànecs per pilotes. 
A principis d'aquest any l'Associació contra la Tortura i el Maltractament als Animals va interposar una denúncia davant la Direcció dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona contra els responsables d'aquestes activitats celebrades l'estiu passat a l’Escala i Roses.
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/08/2015 
L’Escala/Roses (Alt Empordà).- 

Arran del vídeo que es va tornar viral on apareixia una banyista que utilitzava un ànec com arma a l'empaitada de Roses (Alt Empordà), Fiorella Manfro va iniciar el diumenge 16 d’agost una petició a Change.org per a demanar la retirada d'aquesta activitat a les festes majors, una petició que ja ha estat recolzada per més de 40.000 persones a data d'ahir dilluns.
L'activitat que denuncia Fiorella en la seva campanya, consisteix en deixar anar 50 exemplars d'ànecs al mar perquè siguin perseguits i capturats nedant pels participants. Fiorella declara que aquesta activitat està provat que "genera un enorme patiment, por i angoixa als animals, amb seqüeles psicològiques incloses". 
A més, recolza la seva petició en el fet que l'activitat "vulnera la Llei de Protecció dels Animals [del Parlament de Catalunya] per la situació a la qual se'ls sotmet i les seqüeles psicològiques derivades de ser perseguits i capturats". Una altra "vulneració" a què al·ludeix Fiorella per demanar que se suprimeixi l'activitat, és la recomanació del Consell Europeu de no utilitzar ànecs per a espectacles "el soroll, la proximitat a l'ésser humà, el fet que el seu medi natural és l'aigua dolça, i no el mar --entre d'altres--, atempten contra el seu benestar i fins i tot els pot produir estats de pànic "i que aquesta activitat clarament no respecta". Per tot això i pels successos esdevinguts el passat 16 d'agost i dels quals les imatges es van fer virals en qüestió d'hores, a través del web de ‘Change.org’ es demana a l'Ajuntament de Roses que en futures festivitats es renunciï a continuar amb les empaitades pel patiment que aquestes infringeixen sobre els animals. Amb tot, el vídeo de Roses ja havia rebut ahir dilluns més de 300.000 reproduccions a YouTube.

Victòria animalista a l’Escala 
L'Ajuntament de Escala (Alt Empordà) ha decidit substituir els ànecs per pilotes numerades a través de les quals els participants podran optar a premis d'un sorteig. L'equip de govern municipal de l’Escala diu que s'ha acordat amb la Comissió de Festes fer un canvi d'orientació de la celebració.
Així, l'Ajuntament de l'Escala ha decidit canviar l’empaitada d'ànecs que es feia per la festa major per una amb pilotes de goma. L'alcalde, Víctor Puga (PSC), diu que des de l'any passat que s'estava estudiant fer una modificació. «Sabem que és una tradició de fa molts anys i que també és un tema que toca moltes sensibilitat. Conjuntament amb la Comissió de Festes, vam pensar donar-li una altra orientació», explica Puga. 
L’empaitada s’havia de celebrar el 2 de setembre --Santa Màxima-- però enguany el que es llençarà a l'aigua serà lleugerament diferent. En lloc d'ànecs, la celebració aqüàtica animarà l’assistència  a recollir pilotes que contindran un número a través del qual podran participar en un sorteig amb diversos premis. Tot i que l'alcalde diu que el canvi de programació fa temps que s'està estudiant, el cert és que fins ahir encara no s'havia concretat si els ànecs hi serien presents o no. La campanya a través del web de ‘Change.org’ i el fet que la defensa de les empaitades a l’Escala girava a l’entorn d’alguns membres de Convergència, a l’oposició municipal i tractant-se del partit polític que governa l’Ajuntament de Roses i manté les empaitades, fa que l’equip de govern municipal escalenc hagi decidit finalment esborrar del programa de la festa major aquesta pràctica cruel amb aquestes aus domèstiques que es llencen a mar. Puga, però, ha precisat que ja l'any passat van estar a punt de canviar-ho però que no ha estat fins ara que, d'acord amb la Comissió de Festes, han optat per fer un gir a aquesta activitat. L’alcalde insisteix que no té res a veure amb la polèmica que ha suscitat a Roses sinó que creuen que se li havia de donar una «nova orientació». 
L'Escala, juntament amb Roses, s'havia convertit un dels únics racons de Catalunya on aquesta activitat es practicava. De fet, a principis d'aquest any l'Associació contra la Tortura i el Maltractament als Animals (ACTYMA) va interposar una denúncia davant la Direcció dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona contra els responsables d'aquestes activitats celebrades l'estiu passat a ambdues poblacions. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada