divendres, 22 de maig del 2015

Jordi Pujol Ferrusola accepta que Andorra lliuri a l’Estat espanyol les seves dades bancàries

Els tres germans Jordi, Josep i Oleguer Pujol Ferrusola
En la 'comissió Pujol' va dir que els bancs del Principat no tenien la documentació. 
La UDEF acusa a Jordi, Josep i Oleguer Pujol de rebre 100.000 euros por assessories fictícies .
Els tres germans Pujol van cobrar una comissió al soci de Rato. 
La investigació posa el focus en José Manuel Sola Castel i dues de les seves empreses.
L’empresari compta amb una societat immobiliària amb l’exvicepresident del govern del PP. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/05/2015 
Queralbs (Ripollès).-  

Jordi Pujol Ferrusola, imputat per blanqueig i delicte fiscal, i la seva exesposa, Mercè Gironès, han acceptat que les autoritats del Principat d'Andorra remetin a l'Audiència Nacional espanyola les dades dels seus comptes bancaris i els moviments relacionats amb elles entre el 2004 i el 2014, informa el Diari d'Andorra. 
Segons fonts de la Batllia --el jutjat de primera instància andorrà-- citades pel mateix diari, Jordi Pujol Ferrusola ha retirat la major part dels recursos presentats contra la resolució amb què la jutgessa andorrana Maria Àngels Moreno havia acceptat el lliurament de les dades a l’Estat espanyol.  
En la seva compareixença a la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política del Parlament de Catalunya, Jordi Pujol Ferrusola va dir que no havia conservat documentació sobre els seus comptes andorrans i que els bancs del Principat d’Andorra tampoc en conservaven.  

Els tres germans Pujol van cobrar una comissió al soci de Rato  
Tràfic d'influències, suborn i falsedat documental. Aquests són els tres delictes que, indiciàriament, atribueix un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) a Jordi , Josep i Oleguer Pujol Ferrusola. 
Segons informen els diari El Mundo i La Razón aquest divendres, citant el contingut de l'informe remès al jutge Santiago Pedraz, de l'Audiència Nacional espanyola, José Manuel Sola Castel --soci de l’exministre del PP Rodrigo Rato-- va pagar almenys 100.000 euros en comissions il·legals a Jordi, Josep i Oleguer Pujol Ferrusola. Els pagaments es van camuflar, segons els investigadors, amb factures d'assessories immobiliàries al sud de França: quatre suposades comissions cobrades per empreses controlades pels tres germans Pujol. 
Aquests pagaments, efectuats l'any 2007, són considerats "injustificats" i "inusuals" per la UDEF. 
L'informe en mans de Pedraz és una actualització de les indagacions sobre Oleguer Pujol Ferrusola, imputat per blanqueig de capitals i delicte fiscal. En ell, la UDEF insta el jutge a cursar comissions rogatòries al Regne Unit de Gran Bretanya, els Països Baixos i els paradisos fiscals de Guernsey i Curaçao per intentar treure l'aigua clara sobre la trama societària que la UDEF assegura que ha muntat Oleguer Pujol Ferrusola, així com destapar el destinatari final dels pagaments sota sospita. 
A més, els investigadors de la UDEF troben acreditat que Oleguer Pujol va rebre mitjançant Ard Choille, societat investigada en el cas Pretòria, més de 5 milions d'euros per serveis d'assessorament en l'operació de compra de més d'un miler de sucursals del Banc Santander, l'any 2008. L'opacitat impedeix identificar-ne el beneficiari últim, per la qual cosa s'insta a Pedraz que demani informació a l'estranger que permeti perseguir el rastre dels diners.  

Un informe de la UDEF en mans del jutge Pedraz apunta que Jordi, Josep i Oleguer Pujol van cometre suborn i falsedat documental, a més de tràfic d’influències 
Llegim al diari El Mundo que el soci de l’exvicepresident del govern del PP Rodrigo Rato va pagar al menys 100.000 euros en comissions il·legals als germans Jordi,  Josep i Oleguer Pujol Ferrusola, camuflades per mitjà de factures d’unes "assessories immobiliàries al sud de França".
La UDEF ha descobert, segons El Mundo, aquests pagos, que titlla de ser "injustificats" i "inusuals", i en els quals adverteix indicis de "suborn, falsedat i tràfic d’influències", i els ha posat en coneixement del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz.
La investigació posa el focus en la figura de l’empresari José Manuel Sola i dues de les seves empreses, Bagernorte SL i Hotel Xalet Bassibe SL. La primera va abonar 31.000 euros a Oleguer Pujol i al seu germà gran, Jordi, i és propietat, a la vegada, d’una altra entitat denominada Bagerpleta SL, de la qual és soci Rato en un hotel en Berlín.  
La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) assegura que "els germans Jordi, Josep i Oleguer Pujol Ferrusola, a través d’empreses que aquests controlen, van rebre més de 100.000 euros pagats per dues empreses lligades a l’empresari José Manuel Sola Castel". Una d’aquestes, Bagernorte, és propietat a la vegada, segons el Registre Mercantil, de la societat Bagerpleta, vinculada a una altra del mateix nom i domiciliada a Alemanya i a la que pertany l’hotel berlinès de Rato i en la que, segons l’Agència Tributaria, l’exdirigent del PP controla el 44% de las accions a través de l’entitat espanyola Rodanman Gestión 3 i de la gibraltarenya Vivaway Limited. 
La UDEF data aquestes operacions el 2007 i desglossa les dades que obren en poder d’Hicienda. "Apareix en la declaració de Bagernorte un pagament a la societat Iniciatives, Marketing i Inversions --propietat de Jordi Pujol Ferrusola i de la seva exesposa Mercè Gironès-- per 15.486 euros". "Idèntic import i en el mateix any que l’ingrés imputat procedent de Bagernorte i que hauria repercutit en exclusiva a Oleguer Pujol", afirma.  
Però la UDEF ha descobert, a més, que hi ha una altra societat propietat del soci de Rato, Hotel Xalet Bassibe, que va declarar un altre pagament, també en el mateix exercici fiscal i per la mateixa quantia, a Oleguer Pujol.  
L’encreuament de comissions es complementa amb un ingrés de 67.976 euros procedent de la referida societat a l’entitat MT TAHAT, propietat de Josep Pujol Ferrusola. Segons la UDEF, Josep Pujol té un total de "166.400 participacions socials" d’aquesta societat "valorades en 1.000.561,04 euros". 
La UDEF té constància en aquest sentit del focosobre Sola Castel, "administrador únic de Bagernorte i titular real de un conglomerat mercantil compost per les societats Bagerpleta, S.L., Hotel Xalet Bassibe, S.L., Era Luna, S.L., Pizza Aran, S.L., y Naut Bager, S.L.". 
Segons la UDEF "s’ha trobat per una simple consulta a medis oberts que aquestes societats, entre altres negocis, explotarien dos hotels, anomenats Vall de Ruda i Xalet Bassibe, en la localitat de Baqueira Beret (Lleida), a més d’altres negocis d’hostaleria i de promoció immobiliària també en aquesta ubicació".  I que “com a conseqüència de l’operativa descrita l’any 2007 els germans Jordi, Josep i Oleguer Pujol Ferrusola, a través d’empreses per ells controlades, van rebre més de 100.000 euros pagats per dues empreses lligades a l’empresari Sola Castel, utilitzant-se com negoci subjacent serveis d’assessorament en la venda de l’immoble de l’hotel i identificació i anàlisi d’oportunitats d’inversió al sud de França". 
"Aquesta operativa detectada, a priori, es titllada d’inusual", a criteri de la UDEF. "El fet que dels serveis d’assessorament sobre determinats aspectes immobiliaris siguin desenvolupats per tres empreses diferents, i que, casualment, cada una d’aquestes estigui controlada pels germans Pujol Ferrusola abans esmentats, sembla ajustar-se més a un pla predeterminat de pagaments de quantitats sense justificació aparent que són legitimats per uns serveis de assessoria inusualment contractats, que por la retribució d’un treball efectivament realitzat", afegeix l’informe de la UDEF.  
Segons El Mundo, aquesta investigació, que coordinen el jutge Santiago Pedraz i els fiscals José Grinda y Juan José Rosa per blanqueig de capitals i delicte fiscal contra Oleguer Pujol Ferrusola,  ha derivat en operacions particulars realitzades pel germà menor del clan, Oleguer, i els seus germans, quedant així en un segon pla l’objecte principal de las investigacions que eren les inversions immobiliàries realitzades pel Grupo Drago Capital i el seu ex-soci Luis Iglesias, aliè a aquestes operacions fins ara desconegudes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada