divendres, 15 de maig del 2015

Imputen per frau Dídac Fàbregas, ex soci de Jordi Pujol Ferrusola

Bartumeu, explicant les demandes del BPA
El Parlament andorrà investigarà la intervenció de la BPA
L'oposició s'imposa i impulsa una comissió per determinar responsabilitats. 
Els codirectors de la BPA demanden l'INAF i l'AREB. 
Els Cierco consideren que s'ha menystingut la solvència de la seva banca.
L'empresari i dirigent socialista durant els anys 80 Dídac Fàbregas Guillén, dit Diego El Pájaro Loco quan militava en l’extrema esquerra no stalinista durant el franquisme tardà, ha estat imputat per frau fiscal.



 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/05/2015 
Queralbs (Ripollès).- 

L'empresari i dirigent socialista durant els anys 80 Dídac Fàbregas Guillén, dit Diego El Pájaro Loco quan militava en l’extrema esquerra no stalinista durant el franquisme tardà, ha estat imputat per frau fiscal per un jutjat de Barcelona, publica Economia Digital. Aquest ex soci de Jordi Pujol Ferrusola va rebre un requeriment d'Hisenda el 2010 perquè justifiqués cinc milions d'euros que tenia a l'estranger. Fàbregas es va negar a presentar declaracions complementàries i la causa va passar a la Fiscalia de Delictes Econòmics i als jutjats de Barcelona.
La querella atribueix a Fàbregas tres delictes fiscals, relacionats amb l'IRPF del 2005 (per un import d'1,4 milions d'euros) i del 2006 (per 382.000 euros) i amb l'impost de societats del 2005 (121.000 euros).
Fàbregas fou una figura important al PSC i el PSOE, sempre en un segon pla, els anys 80 i va arribar a ser un alt càrrec de l'Administració de l'Estat. També és un dels catalans que figuren en la 'llista Falciani' d'evasors fiscals. Durant el primers temps de la denominada Transició Fàbregas era secretari general i dirigent suprem d’un partit marxista revolucionari, de caire consellista, anomenat Organització de l’Esquerra Comunista d’Espanya  (OICE), després de passar pel PSUC, el FOC-FLP-ESBA, després el butllertí clandestí ‘¿Qué hacer?’, que s'anomenà, després, en 1969, ‘Revista Nuestra clase: Comisiones Obreras butlletí de las Plataformas de Comisiones Obreras’, paral·lelament participa en la creació dels ‘Círculos de Formación de Cuadros’, precedent dels Cercles Obrers Comunistes i, finalment, va fundar OICE, però l'11 de gener de 1978 va dimitir del seu càrrec de secretari general de la OIC en produir-se una votació majoritària en l'executiva federal del partit en la qual se li exigia la fusió amb el partit stalinista Moviment Comunista d’Espanya (MCE), provinent de Komunistak. Quatre dies després en una carta dirigida a la Comissió Executiva Federal renunciava a la seva militància. Posteriorment la OICE va ser absorbida pel MCE com a organització, la qual cosa va motivar que una part importantíssima dels seus antics fundadors i de molts dirigents històrics abandonessin aquesta organització d’extrema esquerra consellista per militar més tard en el PCE, PSUC, com ara un ex alcalde per ICV de Sant Feliu de Llobregat i altes dirigents d’Iniciativa, i en el PSOE o en el PSC.
Al mateix gener de 1978 va ingressar en el PSC (Congrés), on hi havia antics companys seus del FOC, sent nomenat responsable del Comitè Nacional de Política Municipal i Urbana d'aquest partit. El juliol d'aquest any, amb la unificació dels partits socialistes de Catalunya (PSC-C, PSC-R i Federació Catalana del PSOE), en el nou Partit dels Socialistes de Catalunya va ser triat membre del Consell Nacional del Partit, Secretari de Política Municipal i Urbana en la Federació del PSC a Barcelona. En les eleccions de 1980 al Parlament de Catalunya ocupa el lloc 23è de la llista del PSC, no obtenint l'acta de diputat per ben poc, ja que el PSC obté, en aquesta convocatòria, 22 parlamentaris. En el fullet de presentació de candidats, se li qualifica professionalment com a "obrer metal·lúrgic en atur". 
En 1980 inicia la carrera de Dret i ingressa com a funcionari laboral en el Servei de Recaptació d'Impostos de l'Estat de la Diputació de Barcelona, exercint el càrrec de Coordinador General d'aquest Servei fins a 1983. El maig de 1982 és triat membre del Comitè Federal del PSOE, càrrec en el qual romandrà fins a 1985, moment en el qual abandona la seva activitat orgànica tant en la direcció del PSC --havia estat membre del Consell Nacional des de 1978 a 1985-- com en el PSOE. En 1983 va ocupar el càrrec de director general d'Economia i Planificació de la Junta de Castella-la Manxa. A l'any següent va ser nomenat director general de Desenvolupament Autonòmic del Govern central. El BOE de 27/09/1984 publica el seu cessament per dimissió a petició pròpia en aquest lloc, últim càrrec públic que exerceix. Trajectòria empresarial de Fàbregas 
El 1985 abandona la seva militància activa i tot càrrec orgànic en el PSC i el PSOE, i inicia la seva carrera empresarial. Una tasca molt allunyada de les idees, els valors i la pràctica que defensà durant les etapes anteriors de la seva vida. L'abril de 2013 apareix en la llista de Barcelona de primers evasors fiscals que publica la llista Falciani.  

El Parlament del Principat d’Andorra 
L’impuls de l'oposició al Govern andorrà servirà per posar en marxa una comissió d'investigació al Parlament del Principat sobre les responsabilitats en la intervenció de la Banca Privada d'Andorra (BPA), om hi tenien els diners la família Pujol Ferrusola.
A la iniciativa del Partit Liberal s'han sumat totes les forces excepte Socialdemocràcia i Progrés, que troba que es tracta d'"un simulacre". També s'hi ha adherit a darrera hora el partit Demòcrates per Andorra, la formació del cap de Govern, Toni Martí. 
Protegir amb "vigilància" el "bon nom" de la plaça financera del país dels Pirineus és un objectiu principal de la comissió, que està previst que se celebri les pròximes setmanes a porta tancada.  Mentrestant, la sessió de control d'aquest dijous en el Parlament andorrà serà pràcticament monogràfica sobre la BPA. 
D'altra banda, segons publica Diari d'Andorra, PricewaterhouseCoopers ha enllestit un primer informe elaborat sobre 600 comptes corrents de la BPA per analitzar fins a quin punt l'entitat en tenia de dubtosos. El resultat és que aquests comptes problemàtics representen un percentatge insignificant. 
El mateix diari publica que entre finals del maig i principis del juny, segons previsions del Govern andorrà, l'Agència de Reestructuració d'Entitats Bancàries (AREB) pot començar a decidir el destí de la BPA. 
Els germans Higini i Ramon Cierco, codirectors de la Banca Privada d'Andorra (BPA), han presentat dues noves demandes contra l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), el regulador bancari del país, i l'Agència de Reestructuració d'Entitats Bancàries (AREB), creada pel Govern del Principat per resoldre l'escàndol de la BPA.  
Jaume Bartumeu, ex cap de Govern andorrà i ara advocat dels accionistes majoritaris de la BPA, argumenta que es podria haver reestructurat el banc en comptes de procedir a la seva resolució. També assenyala infraccions administratives i denuncia una situació d'indefensió.
La demanda dirigida contra l'AREB té en el seu punt de mira l'acord que declara l'obertura del procediment de resolució i planteja indicis d'inconstitucionalitat. Els Cierco troben que no es va tenir en compte la solvència de la BPA en aquesta decisió. 
En el mateix sentit, l'escomesa contra l'INAF es dirigeix contra l'acord amb què aquest organisme va aprovar l'informe que assenyala que l'entitat és inviable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada