dissabte, 16 de maig del 2015

Demanen imputar el president del Consell Comarcal de La Selva i una consellera comarcal

Salvador Balliu, president del Consell Comarcal de La Selva
Salvador Balliu, Natàlia Figueras i quatre tècnics asseguren que no tenen res a veure amb les negociacions de Fauria  








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/05/2015 
Santa Coloma de Farners (La Selva).- 

La jutgessa que investiga la concessió del servei de menjador escolar del Consell de la Selva té la sobre la taula la petició per part dels investigadors d'imputar tots els membres de la mesa que va resoldre el polèmic concurs.
Segons la documentació a la qual ha tingut accés un diari gironí, agents del Servei de Vigilància Duanera de Girona(SVD) consideren que s'ha d'imputar un total de sis persones que formaven el jurat, entre ells l'actual president del Consell i alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, i la consellera comarcal i regidora de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, tots dos de CiU.
La resta d'imputats són quatre càrrecs tècnics de l'organisme. La proposta dels policies figura en l'informe entregat al jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo l'agost de l'any passat sobre la qual, la magistrada Pilar de Lara encara no s'ha posicionat. La investigació posa de manifest la presumpta manipulació prèvia entre l'expresident i l'exgerent del Consell Comarcal(Robert Fauria i Joan Burjachs) i representants de l'empresa Eurest Colectividades SL per acabar atorgant el servei a aquesta societat.
Malgrat que en el moment de resoldre's el concurs, Fauria ja havia dimitit i havia estat rellevat en el càrrec per Balliu, Vigilància Duanera considera que s'hauria d'aclarir quin és el paper dels membres de la Mesa de contractació perquè finalment la concessió va acabar en mans d'Eurest. 

«Sense nombre de vots»
En l'informe, els agents detallen les converses telefòniques entre Fauria i Burjachs i recullen que «en relació a la Mesa de contractació, Robert Fauria i Joan Burjachs comenten la llista de persones que l'han de formar». També fan un especial esment al ple del 18 de juny de 2013, en el qual s'aprova l'adjudicació a Eurest.
En aquell moment, Balliu ja era el president i la policia especifica que a l'acta del ple «només hi consta que no hi va haver esmenes ni manifestacions i que va ser aprovada l'adjudicació, sense que hi apareguin ni el nombre de vots a favor ni quins grups polítics ho van fer». En les conclusions, els investigadors creuen que s'hauria produït un presumpte delicte contra l'Administració Pública en el Consell de la Selva «en haver procedit aquesta institució a adjudicar a la firma Eurest el contracte de concessió administrativa del servei de menjador escolar (...) vulnerant la Llei de Contractes del Sector Públic».
Els policies ho justifiquen dient que «l'incentiu» que presumptament va moure Fauria i Burjachs va ser el benefici del Consell, en detriment de les famílies» i consideren que el paper de«l'administració s'hauria de limitar a vetllar per correcte compliment» del menjador escolar.
Pels agents, el cànon de 720.000 per una concessió de vuit anys no fa altra cosa que encarir el servei als usuaris. 

Informe «temerari»
El Consell, en tenir coneixement de l'informe del Servei de Vigilància Duanera, va elaborar un escrit d'al·legacions, al qual ha tingut accés aquest diari. El document,elaborat pels advocats del bufet Molins i Silva, que representen l'organisme, considera que l'informe policial «és manifestament temerari» i afegeix que no se sustenta ni fàcticament ni legalment.
Els membres de la Mesa de Contractació s'escuden en què ells només van formar part de la fase final del concurs i que no tenen res a veure amb les negociacions que haurien mantingut Fauria, Burjachs i els representants de l'empresa. El document incideix en què els quatre tècnics i els dos polítics als quals se'ls demana la imputació no tenien cap coneixement dels acords de l'expresident i que les actuacions dels membres de l'actual Consell Comarcal es «van dirigir a la consecució del contracte de concessió administrativa amb les millors condicions possibles, en benefici dels usuaris del servei de menjadors escolars i del mateix Consell».

Crítics amb la policia
L'al·legació de l’ens és especialment crítica amb les conclusions dels agents de Duanes sobre l'increment del cost del menjador a través del cànon. Segons el Consell,«les múltiples referències a l'encariment del servei per la repercussió del cànon en el preu dels menús que paguen els alumnes pel menjar no s'ajusten a la realitat».
El cànon, segons l'escrit, «està ingressat als comptes del Consell Comarcal» i afegeix que només es pot destinar «a atendre despeses de menjador escolar». Afegeix que el Servei d'Intervenció del Consell fa un «seguiment individualitzat de tots els ingressos afectats a una actuació de despesa finalista».
L'organisme comarcal es defensa dient que una vegada ja s'havia adjudicat el servei es va rebaixar el preu del menú de 6,21euros a 5,72 i utilitza aquesta dada per reblar: «És evident que la validació d'aquests criteris pels membres de l'actual consell anteposava el bé dels usuaris als beneficis de tercers o del mateix Consell». 

«Decisions polítiques»
Algunes de les actuacions que els agents de Vigilància Duanera de Girona posen en dubte, el Consell Comarcal les qualifica de«decisions polítiques» del seu antic president, Robert Fauria. Aquest argument és utilitzat per justificar el polèmic cànon i també la decisió de licitar sense dividir en lots: «La no licitació del servei de forma fragmentada en diferents lots, mantenint la mateixa estructura unitària dels anys anteriors, va ser una decisió política (en la qual no va intervenir cap dels actuals membres del Consell Comarcal)».
Finalment, l’escrit d’al·legacions afegeix que el «renovat tarannà del nou Consell» res té a veure «amb qualsevol tipus de connivència que hi hagués pogut haver en l'època de la presidència del senyor Fauria amb els responsables d'Eurest». 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada