dilluns, 27 d’abril del 2015

Segons RAC1, el govern de Mariano Rajoy tindria sobre la taula l’opció d’avançar les eleccions generals espanyoles al 27-S i fer-les coincidir amb la convocatòria de les plebiscitàries catalanes convocades per Artur Mas

Rajoy no s’atreveix a dir ‘Sí’ a convocar eleccions espanyoles el 27-S
El president del Govern espanyol no descarta fer coincidir els comicis generals amb els autonòmiques catalans, però s’inclina cap a finals d’any.  







[Madrid 27/04/2015]  

Jordi Armenteras, corresponsal de RAC1, havia avançat l’exclusiva segons la qual l’emissora del Grupo Godó interpreta que Rajoy s’està decidint a avançar les eleccions generals espanyoles i fer-les coincidir amb el 27-S per desactivar les plebiscitàries catalanes.
No es cita cap font i només un seguit d’especulacions difuses, i vaticina el trencament polític entre CiU i ERC. S’especula que si el president del Govern espanyol ho fes, “desmuntaria tots els plans d’Artur Mas i provocaria una nova crisi entre CIU i Esquerra, per tant l’estratègia els podria sortir bé en molts camps”. Rajoy podria avançar eleccions generals i fer-les coincidir amb les autonòmiques catalanes per mobilitzar el vot espanyolista i desactivar el sobiranisme català. Això potser provocaria un altre trencament entre CiU, que voldria ajornar el 27-S, i ERC, que voldria que es mantingués “sí o sí”. L’exclusiva opta per creure que el PP prepara un xoc frontal on podria vendre “unitat d’Espanya” i “apocalipsi”, front el “deliri soberanista català”. Si això fos així, ens trobaríem davant d’una nova provocació d’Estat i això provocaria, també, una reacció del “bàndol independentista català”. 

Evitar l’auge de Ciudadanos 
Tanmateix s’hi afegeix una altra especulació: el setembre és un mes excel·lent per vendre recuperació, després de les contractacions esporàdiques de l’estiu gràcies al turisme internacional de masses. Finalment, es diu que Podemos ha tocat sostre i que ara cal preocupar-se per Ciudadanos als qui pressuposen que creixerien molt entre el 27 de setembre i un o dos mesos més tard, gràcies al procés català d’autodeterminació nacional, quan tocava fer la convocatòria oficial d’eleccions general pel novembre o amb una pròrroga de Rajoy fins el gener, passat les festes de Nadal i Reis. 
Finalment, Mariano Rajoy no ha estat capaç de respondre amb seguretat a la pregunta sobre la data electoral aquest dilluns al matí en un esmorzar informatiu. Ha estat dubtant durant més de 15 segons, i ha camuflat el bloqueig dient en to còmic que sí que havia entès la pregunta. Havent superat el moment de suor freda, ha dit que no ho descartava, però que el seu pla “és fer les eleccions a finals d’any”. Rajoy no s’ha atrevit a pronunciar-se a favor d’un solapament electoral el 27-S. 

"Les plebiscitàries són les eleccions que no se celebraran a Catalunya"
“No ho descarto per no tancar-me la porta”, ha afirmat també en un inèdit to humorístic Mariano Rajoy sobre fer coincidir eleccions al Congrés de Diputats i al Senat espanyol amb les del Parlament de Catalunya. Tanmateix, ha dit que “no està en els meus innumerables defectes fer cosetes a curt termini”.
D’altra banda, quan li han preguntat sobre el caràcter plebiscitari dels comicis autonòmics catalans, el president del Govern espanyol ha nedat en zona de confort i ha recitat el seu discurs habitual: “Les plebiscitàries són les eleccions que no se celebraran a Catalunya”. I ha continuat, recordant que “seran unes autonòmiques, les que recull l’ordenament jurídic espanyol, les plebiscitàries no existeixen”.
Així, el misteri al voltant de la data de les eleccions generals espanyoles encara sobrevola als mitjans catalans i espanyols aquest dilluns al matí, quan redactem aquestes ratlles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada