dimecres, 29 d’abril del 2015

Profunda crisi política de l’Assemblea Nacional Catalana

Pere Pugès entre Xavier Trias i Helena Rakosnik en un acte de l'ANC
La burgesia nacional catalana deixa caure l’ANC a causa de no servir per fer el Partit del President
Pere Puguès impulsa la fusió entre l’ANC dins CDC a fi de poder constituir el Parit del President.  



[Barcelona 29/04/2015] 
 
Un grup de pressió capitanejat pel polític Pere Pugès Dorca vol incidir des de fora del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana en l’elecció de la presidència de l’entitat i aspira també a col·locar algun personatge a les eleccions del 27 de setembre, segons informava ahir dimarts 28 d’abril  El Punt Avui.
Hi ha un cert malestar al si de l’ANC –una associació que funciona de manera piramidal i a l’estil d’un partit polític del segle XIX-- en saber-s’hi la notícia d’aquestes operacions de caire electoralista. Moltes Assemblees territorials i sectorials han protestat per la manera com es vol imposar des de fora qui ha d’ocupar el càrrec de president i com es vol reobrir el tema de la participació de membres de l’ANC en les eleccions del mes de setembre, trencant una de les bases estatutàries de l’ANC. 
Tot plegat una paradoxa que una entitat que ha estat abanderada de l’acció de la societat civil i de la independència envers la vida política dels partits es llanci per part d’alguns dels seus promotors, com ara el polèmic Pere Pugès, a una mena de suïcidi que li farà perdre la seva credibilitat com a moviment catalanista de masses de caire interclassista. Això significa que la burgesia nacional catalana deixa caure l’estratègia associativa –l’ANC-- per ser substituïda pel Partit del President, liderat per Artur Mas i Carme Forcadell. Una manera en que la classe hegemònica pugui mantenir el control polític i social al Principat de Catalunya.    
Pere Pugès –actualment membre del col·lectiu ‘Sobirania i Justícia’, col·lectiu format en gran part per antics alts càrrecs de governs de Jordi Pujol-- va pertànyer durant el franquisme tardà al PSAN i durant les primeres eleccions autonòmiques, el 1979, va ser un membre actiu de la candidatura del BEAN. Pugès fou el responsable de finances en el decurs de la campanya del BEAN. En les eleccions generals espanyoles de 1982 Pugès estava a Nacionalistes d’Esquerra. Després passà al PSC i va aconseguir sortir elegit regidor per aquest partit a Sant Boi de Llobregat. Pugès és soci fundador de Projectae, SCCL i gerent de Arqiprom Gestió, S.L. Ambdues empreses es dediquen a la prestació de serveis en el sector immobiliari. Políticament ara es defineix de centre-esquerra. Defensa que la República catalana estigui governada per una coalició formada pel Partit de President --Artur Mas-- conformat pel que havia estat CDC i una part “significativa” d’una escissió d’ERC –liderada per Carme Forcadell, que sempre fa costat a les tesis de Pugès-- i una nova formació política entre el sector sobiranista d’ICV, MES i ERC. L’oposició parlamentària quedaria reduïda a una minoria, com ara UDC, Podem, CUP i EUiA. Tres partits que haurien obtingut representació parlamentària en les primeres eleccions al Parlament després de la independència catalana –PP, Ciutadans i PSC-- quedarien fora en el segon a causa de que l’Estat català correspondrà a una “revolució de la classe mitjana”.
Els fundadors de l’ANC foren Enric Aïnsa, Pere Pugès, Miquel Sellarès i Miquel Strubell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada