dilluns, 13 d’abril del 2015

Nova sessió de la comissió d’investigació parlamentària de l’afer dels Pujol

José Zaragoza i Alícia Sánchez-Camacho, el 'Camargagate'
Dos empresaris afirmen que Gironès va obtenir 4 milions en vendre uns terrenys a Palamós.
La dona de Jordi Pujol Ferrusola havia pagat 217.000 euros quatre anys abans.  
Zaragoza assegura que només va contractar Método3 per fer una auditoria de seguretat de la seu del PSC.  
L´exdirector de Método 3 denuncia Sánchez-Camacho per calúmnies.  
Hisenda indica al jutge que Oleguer Pujol va cometre delicte fiscal.   
Vinculen el secretari d’Artur Mas amb una mediació de Jordi Pujol Ferrusola. 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/04/2015
Palamós (Baix Empordà).- 

Dos empresaris diuen que Gironès va obtenir 4 milions en vendre uns terrenys a Palamós
Segons l’agència EFE els empresaris Esteve Ayats -propietari d'Aglomerats Girona- i David Ruiz -apoderat d'aquesta empresa i de Promopalamós- han confirmat avui Comissió d’investigació parlamentària de l’afer dels Pujol que l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, va obtenir més de 4 milions d'euros de benefici en vendre uns terrenys de Palamós (Baix Empordà). 
Aquesta operació ha estat aquesta tarda objecte d'estudi a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau i l'evasió fiscal, arran de la compareixença dels dos empresaris gironins. 
El jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, va iniciar l'any passat una investigació a partir d'un informe de la UDEF a l'empresa Aglomerats Girona, una contractista de carreteres de la Generalitat, per la compra de dos terrenys de Palamós a l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola per un preu molt superior al seu valor cadastral. 
Mercè Gironès, en concreta, va comprar el 2002 per 217.000 euros els esmentats terrenys i, tres anys més tard (el 2005), els va vendre per 4,8 milions d'euros. 
La investigació judicial s'obre després de sospitar que, darrere d'aquesta operació, no només hi podria haver hagut un ‘pelotazo’ urbanístic, sinó també una possible comissió encoberta al primogènit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. 
Els dos empresaris no han aclarit, en respondre les preguntes que els han plantejat els portaveus dels grups a la comissió d'investigació, els motius pels quals el preu es va multiplicar un 22 per cent, encara que això va passar en època de "bombolla immobiliària" i en una zona denominada "el triangle d'or" de Palamós. 
"Ens pegàvem tots per comprar terrenys en aquesta zona, i ho vam comprar a un bon preu", ha afirmat Esteve Ayats, que això no obstant, ha admès que als terrenys encara no han pogut edificar els habitatges previstos ja que, després de la corresponent requalificació de terrenys, l'ajuntament encara tramita els permisos definitius.  

Ayats ha assegurat que no coneixia "en absolut" Mercè Gironès abans d'aquesta operació de compravenda de terrenys, que ha justificat perquè les inversions poden plantejar-se a "llarg termini", per la qual cosa ha negat que hagi estat un "fiasco", com han apuntat la majoria de grups parlamentaris. 
Aquest mateix empresari s'ha compromès a lliurar a la comissió la documentació i les escriptures d'aquesta operació immobiliària, i ha assegurat que ni ell ni David Ruiz han estat imputats. 

L’empresari Josep Mayola, imputat per l'Audiència Nacional, assegura que tot es va fer amb les llicències pertinents i sota criteris tècnics 
L'empresari Josep Mayola, propietari de Servitransfer, ha negat avui a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal haver estat soci de Jordi Pujol Ferrussola i haver obtingut un tracte de favor pel fet que aquest últim invertís a l'abocador de Tivissa (Ribera d'Ebre).  

Josep Mayola està imputat pel jutjat central d'instrucció número 5 -al costat d'altres deu empresaris- per presumpte blanqueig de capitals, un delicte contra la hisenda pública i falsedat en document mercantil per la seva vinculació amb els negocis del fill gran de l'expresident de la Generalitat.  

L'administrador de Servitransfer, no obstant això, ha negat davant la comissió del Parlament que l'obtenció de les llicències de gestió d'abocadors de residus estigui condicionada per motius polítics i que la inversió efectuada en el seu moment per Jordi Pujol Ferrussola en el de Tivissa facilités l'obtenció de llicències.  

Segons Mayola, mai ha tingut com soci ni com accionista de la seva empresa al fill gran de l'expresident, si bé és cert que aquest va aportar 700.000 euros mitjançant una societat de capital-risc, cosa que li va reportar en poc temps un total de 4,3 milions d'euros.  

Mayola ha rebutjat haver rebut "tractes de favor" dels governs de la Generalitat de CiU i del tripartit (PSC-ERC-ICV/EUiA), i ha recordat que entre 2001 a 2012 la seva empresa es va presentar a dotze concursos per obtenir concessions de recollida d'escombraries, dels quals només va obtenir dos, i tots dos van ser renovacions.  

En canvi, ha admès, que des de 2013 fins ara s'ha presentat a nou concursos dels quals ha guanyat tres i sol un d'ells és una renovació d'adjudicació. 
Servitransfer va facturar en serveis públics entre 2009 a 2015 per valor de 35.000 euros al mes, que és un 11% de tot el volum de negoci en un any, ja que l'empresa treballa també en altres àmbits estrictament privats.  


Mayola ha explicat que per obtenir la llicència d'una instal·lació de gestió de residus s'han de complir "requisits tècnics" i complir el pla de residus que hi ha en cada moment vigent, i ha desvinculat aquest procés dels favors polítics. Ha recalcat, en aquest punt, que en la instal·lació de Cruïlles (Baix Empordà) ha perdut "milions d'euros" en restar tancada per decisió de la Generalitat, malgrat haver obtingut la llicència d'explotació.  

A Forallac (Baix Empordà), a més, va invertir més de mig milió d'euros per construir una planta de selecció de residus industrials i, no obstant això, se li ha denegat la llicència des de 2001 fins avui, ha afegit. 
Sobre la inversió del primogènit de l'expresident Pujol, ha explicat que, al posar en marxa l'abocador de Tivissa, la seva empresa va buscar fons, i que al final va optar per obtenir-los d'un fons de capital-risc, en el que figurava com a titular Jordi Pujol Ferrusola, a qui ha qualificat com de "finançador de risc". 
Segons aquest empresari, totes les operacions efectuades per la seva societat "han estat declarades a Hisenda" i no han estat objecte de denúncia ni d'investigació judicial.  

Zaragoza assegura que només va contractar Método3 per fer una auditoria de seguretat de la seu del carrer Nicaragua 
El diputat del PSC al Congrés espanyol José Zaragoza ha negat avui que encarregués la gravació del dinar de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, al restaurant La Camarga de Barcelona, i ha assegurat que si hagués tingut informacions que incriminaven els Pujol, les hauria denunciat. 

Zaragoza, que va dimitir com a membre de l'executiva federal del PSOE arran del cas Método 3 de suposat espionatge polític, ha comparegut a la comissió d'investigació sobre corrupció del Parlament, després que María Victoria Álvarez, ex parella de Jordi Pujol Ferrusola, l'acusés divendres passat d'encarregar juntament amb Sánchez-Camacho la gravació de La Camarga.  

Després d'insistir que no coneix "ningú" de Método 3, únicament la detectiu Elisenda Villena, ha precisat --detinguda en l'operació contra l'agencia i persona de contacte amb Zaragoza--, el diputat del PSC-PSOE ha afirmat que no pot donar "fe de la veracitat" dels informes policials del cas, que apunten que el PSC va pagar 1.750 euros per la gravació de la conversa entre Sánchez Camacho i Maria Victoria Álvarez. 
“Tinc una relació d’amistat de fa molts anys amb Elisenda Villena -la detectiu que va estar al càrrec de la gravació de La Camarga- però jo no vaig encarregar cap investigació a aquesta senyora”, ha replicat Zaragoza, preguntat per l’autoria de l’encàrrec.  

Malgrat que ha assegurat que, més enllà de Villena, no coneix ningú de Método 3, Zaragoza s’ha referit al director de l’agència, Francisco Marco, com a ‘Paco’. Preguntat pel motiu d’aquesta familiaritat amb el nom del detectiu, el socialista ha respost: “Per tot allò que he llegit a la premsa. Com quan algú que no em coneix em diu ‘Pepe’”.  

L’exdirigent del PSC ha negat també haver encarregat cap investigació sobre l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol.  

El Cos Nacional de Policia espanyola admetia en el seu informe que no havia pogut determinar si Método 3 va realitzar la gravació per iniciativa pròpia, venent-la una vegada obtinguda al PSC, o si ho va fer per ordre directa d'aquest partit o d'una altra persona que no es podia precisar.  

Zaragoza ha reiterat avui que els únics encàrrecs que el PSC va fer a l'agència de detectius van ser treballs "clars i diàfans" referents a dos escanejos i un informe de vigilància sobre la seguretat de la seu del partit, al carrer Nicaragua de Barcelona.  

La causa judicial que investigava qui havia encarregat la gravació de La Camarga va ser arxivada per ordre de l'Audiència de Barcelona, sense arribar al fons de l'assumpte, una vegada Sánchez-Camacho va retirar l'acusació després d'un pacte amb Método 3 pel qual l'agència de detectius l'ha d'indemnitzar amb 80.000 euros.  

Zaragoza ha insistit que mai va parlar amb Sánchez-Camacho sobre Victòria Álvarez i, a preguntes de la diputada de la CUP-EA Isabel Vallet, ha etzibat: "Vostès creuen que, amb l'enrenou que ha causat, si jo tinc aquesta informació, no la porto on l'he de portar?".  

A preguntes dels diputats, Zaragoza ha explicat que al setembre del 2013 va dimitir com a vocal de l'executiva federal del PSOE després de veure's esquitxat per aquest suposat cas d'espionatge, ja que no volia "perjudicar" el partit socialista.  

A més, ha al·legat que no volia entrar en "especulacions" sobre per què el seu nom apareix vinculat al cas de Método 3: "no he vingut a especular, només serviria per danyar la dignitat d'aquesta comissió, vist el que s'ha els últims dies", ha apuntat.  

Zaragoza ha demanat que no es faci un "espectacle mediàtic" amb aquest tema i ha assegurat que no es considera una "víctima", ja que, com a responsable polític, ha d'acceptar les crítiques.  

En la seva compareixença, s'ha desmarcat també del suposat espionatge a l'actual alcalde de Badalona (Barcelonès), Xavier García Albiol, sospites que es deriven de dos correus electrònics del sumari del "cas Método 3" que Zaragoza va intercanviar amb la detectiu Elisenda Villena, amb els assumptes "XGA" i "XaGA".   

Zaragoza, que ha apuntat a una suposada manipulació d'ordinadors de l'agència de detectius i creació de carpetes falses en Método 3, ha mostrat els seus dubtes sobre la veracitat d'aquests correus: "que figuri en el sumari no vol dir que sigui cert". 
De fet, el propi exdirector de Método 3, Francisco Marco, que ha comparegut a la comissió just abans que Zaragoza, l'ha exonerat d'aquest encàrrec en concret, en assegurar, a preguntes de la diputada de les CUP, que no va ser l'ara diputat al Congrés qui li va encarregar aquest treball d'investigació sobre Albiol.  

Marco ha mantingut en la seva compareixença que Alícia Sánchez-Camacho coneixia i va consentir que gravessin el seu dinar a La Camarga i ha reiterat, sense donar més detalls, que l'encàrrec l'hi va fer una persona de l'entorn personal de la dirigent del PP de Catalunya, que ha limitat a "la seva parella, el seu cercle familiar i els seus descendents".   

Francisco Marco nega a la comissió sobre frau fiscal que Zaragoza encarregués la gravació de La Camarga
Segons l’Agència Catalana de Notícies el director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco, assegura que la presidenta del Partit Popular de Catalunya (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, no va dir la veritat divendres durant la seva compareixença en la comissió parlamentària contra el frau. "Ella va anar al Parlament a mentir perquè és una mentidera compulsiva", va dir contundent Marco en una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio. Marco assenyalà que la líder de PPC sabia que la seva conversa amb Victòria Álvarez seria gravada, ja que era una encàrrec d'algú del seu "entorn personal". Tot i així, el director de Método 3 es va negar a dir qui era aquesta persona, emparant-se al secret professional.  

El detectiu Francisco Marco ha presentat aquest dilluns a primera hora del matí una denúncia al jutjat de guàrdia de Barcelona contra la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, per les suposades "calúmnies" expressades contra ell durant la compareixença de la líder popular a la comissió d'investigació antifrau del Parlament divendres passat. Marco ho ha explicat a l'inici de la seva compareixença a la mateixa comissió, reiterant que Camacho sabia que el dinar de la Camarga amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola s'havia gravat i acusant el PP d'intentar-lo "matar civilment". A més, ha dit que algú de "l'entorn personal" de Camacho va encarregar la gravació.  

L'exdirector de Método3 nega que Zaragoza encarregués la gravació de La Camarga
El director de l'agència de detectius Método3, Francisco Marco, ha negat aquest dilluns que l'exsecretari d'Organització del PSC José Zaragoza encarregués la gravació del dinar del restaurant La Camarga entre la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola.  
Ho ha negat dues vegades i ha dit que qui va encarregar l'espionatge va ser "l'entorn personal" de Sánchez-Camacho, que ell considera que és "la parella, els ascendents i els descendents". D'aquesta manera, ha apuntat a la família més propera de la líder popular, i ha desvinculat tant Zaragoza com el PSC i el seu entorn institucional.  

Compareixença tensa 
Amb una certa actitud impetuosa, l’exdirector de l’Agència de detectius Método 3, Franciso Marco, ha confirmat que hi havia un pacte entre Alícia Sánchez-Camacho i l’agència, justament el que ella havia negat divendres. Marco ha dit que davant les calúmnies de la presidenta del PP català de divendres passat contra aquestes afirmacions, ell ha procedit a denunciar-la avui. Sobre qui va encarregar l'enregistrament, ha parlat d'una persona de l'entorn més proper de la presidenta popular, sense esclarir qui.  

La compareixença s’ha escalfat en diversos moments a causa de la picabaralla entre els representants del PSC i sobretot del PPC amb l’exdirector. El Partit Popular ha estat furgant en el passat de Marco amb l'ànim de desacreditar-lo, i aquest ha respost amb més amenaces als jutjats, i en diversos moments s’ha viscut un cert espectacle que el retornat president de la comissió parlamentària David Fernández ha hagut de controlar.  
Per Francisco Marco, la gravació de La Camarga va ser recepcionada per un representant d’Alícia Sánchez-Camacho en una paperera de la plaça Urquinaona, i ha assegurat que la presidenta del PPC va consentir-la.  

Marco revela amenaces de Camacho: "Firma o t'aixafarem com a una panerola" 
Una gravació deixa de ser il·legal quan una de les parts la consent. Francisco Marco, director de l’agència de detectius Método 3, ha acusat aquest dilluns la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, de mentir reiteradament a la comissió parlamentària que investiga el frau i la corrupció. El detectiu ha explicat que “l’entorn” de la dirigent popular va encarregar la gravació de La Camarga i que el PP l’ha amenaçat reiteradament. 
“No se m’ha retirat la llicència d’investigador privat ni se m’ha imposat cap sanció. Potser l’espia és ella, que es reuneix amb gent per treure’ls informació i per utilitzar-la. Ella va dir que era creient, però va privar quatre persones de llibertat per un ús partidista”, ha explicat Marco, qui va estar 3 dies al calabós arran del registre de les oficines de la seva empresa.  

“Victòria Álvarez, per intentar cobrar, em va demandar a mi. Sánchez-Camacho no em va demandar a mi, ho va fer amb les asseguradores per una senzilla raó, perquè ho havia pactat amb mi. Una o l’altra va donar el seu consentiment, perquè si una ho consentia era legal. Camacho ho sabia. I jo, a diferència d’ella, no ensenyaré papers, els llegiré. Per què Método3 sabia el dia i l’hora del dinar? Perquè l’entorn d’Alicia va encarregar la gravació”. 
Marco ha esclatat al Parlament perquè, ha dit, “m’he cansat d’aguantar amenaces: “Firma o t’aixafarem com una panerola”, em va dir Alícia. Estic fart de plegar-me als interessos del Partit Popular per haver treballat per a ells... Però aquest cop no tindran els mitjans de comunicació del seu costat”, ha dit mirant cap a la bancada del PPC de la comissió. 

El detectiu ha descartat la intervenció de l’exsecretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, ni del cap de Gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, en l’encàrrec per gravar el dinar de La Camarga. “No els he vist ni he tingut tractes amb ell”, ha explicat. 
Marco s’ha querellat aquest mateix dilluns contra Sánchez-Camacho per “calumnies”, arran de la compareixença de la líder del PP a la comissió, divendres passat.  

Marco va aprofitar el mateix divendres i el cap de setmana per augmentar la confusió passant pels mitjans de comunicació del país per explicar la seva esbiaixada versió, evitar el delicte i evitar parlar dels centenars de dossiers d'espionatge polític, una aliança entre Marco i el PSC representat per Zaragoza per evitar prendre mal, saben que Sánchez-Camacho no ho pot dir tot, el que va dir al dinar de La Camarga és la seva guillotina política, sobretot quan va parlar de Jorge Fernández Díaz. 

Vinculen el secretari d’Artur Mas amb una mediació de Jordi Pujol Ferrusola 
L'Agència Tributària veu un delicte fiscal en la regularització que Oleguer Pujol va fer de la part que li correspon de la fortuna familiar amagada a Andorra i ha comunicat aquesta conclusió al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, publica aquest dilluns El Mundo.  

Hisenda apunta que va incrementar en gairebé 750.000 euros el seu patrimoni de manera no justificada i demana ara al jutge Pedraz, segons la mateixa informació, que suspengui les actuacions administratives i engegui la investigació en seu penal, que considera que seria més eficaç. El fill petit de l'expresident de la Generalitat està imputat per frau i blanqueig de diners.  

Jordi Pujol Ferrusola i el secretari d'Artur Mas 
D'altra banda, el contingut d'uns correus electrònics inclosos en la investigació a Jordi Pujol Ferrusola vincula una de les mediacions del primogènit de l'expresident amb qui era secretari d'Artur Mas, publica La Razón.  

Segons aquesta informació, Salvador Heras, coordinador de l'Institut de Logístic Iberoamericana (ILI), va demanar el Júnior l'any 2002 que fes de mitjancer entre Auseba, una empresa que volia participar en el projecte d'Administració Oberta de Catalunya (AOC), i Antoni Vives, qui llavors era secretari d'Artur Mas, conseller en cap del Govern presidit per Jordi Pujol Soley.  

En les primeres comunicacions que cita aquest diari, Heras demanava al Júnior donar "una bona entrada" a Auseba en aquell projecte. Posteriorment, sol·licitava que organitzés una trobada entre representants de l'empresa amb Joan Ramon Marsal -cap del projecte AOC- o amb Vives. Les reunions es van produir, segons els citats correus, i Heras va demanar a Jordi Pujol Ferrusola.: "Et prego que, si pots, facis pressió amb Toni Vives".  

La Generalitat, finalment, va adjudicar aquell any un contracte de 44.625 euros a Auseba. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada