dissabte, 11 d’abril del 2015

Joandomènec Ros: «L´afluència actual a les Medes és insostenible»

         Joandomènec Ros
El còmput d´immersions a les Medes passa d´una quota diària a una anual. 
El límit a l'any serà de 77.012 per als centres de submarinisme, que es reparteixen en les 15 zones de busseig. 
Oposició de les entitats naturalistes.
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/04/2014 
L’Estartit i Torroella de Montgrí (Baix Empordà).-  

Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans i investigador de les Illes Medes (l’Estartit, Torroella de Montgrí, Baix Empordà), assegura que per preservar aquest espai natural «a l´estiu caldria aturar el nombre de visitants a 200 diaris i 400 els caps de setmana, sempre en grups petits i acomboiats per un guia expert. Ara són 400 diaris i poden arribar a un miler els caps de setmana. Això no serà sostenible».  

El còmput d´immersions a les Medes passa d´una quota diària a una anual 
El Departament de Medi Natural de la Generalitat tramita una modificació del Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes pel que fa al nombre d'immersions dels centres de busseig i el seu repartiment zonal. El director del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, Marc Marí, ha explicat que fins ara es tractava tota l'àrea protegida com una zona homogènia, mentre que el canvi de la regulació té en compte la situació de cada zona d'immersió i, si pateix degradació o és fràgil, es redueixen. A més, s'elimina la quota diària d'immersions dels centres de submarinisme (400 al dia) a una d'anual per zona -veure taula adjunta-, que xifra en 77.012 les que es poden fer en total en un any. La mitjana d'immersions anual que apareix en els informes de la memòria de la modificació és de 60.000. El total de les que podrien fer amb la quota vigent (146.000 anuals) no s'han cobert mai atès que la temporada dura set mesos. 
Els centres d'immersió que operen a les Medes (19 en total, agrupats en dos grups) valoren positivament la modificació en línies generals -sobretot des de punt de vista biològic i de gestió- , si bé no veuen que s'arregli la problemàtica amb què es troben en dies de mal temps quant a l'amarratge de les embarcacions ja que hi ha boies que queden inutilitzades, ha exposat el portaveu dels centres, Ramon Siliceo.  

Oposició de les entitats naturalistes 
Molt crítics s'han posicionat l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN), que demanen ajornar l'aprovació de la modificació fins que es tramiti el nou Pla que "tingui com a objecte real la conservació i preservació dels espais naturals de les Medes, en comptes d'afavorir els interessos de les empreses que realitzen les activitats subaquàtiques". 
Les dues entitats "valoren positivament la millora de qualitat de molts hàbitats i espècies" d'acord amb els informes de la memòria, però també apunten certes regressions atribuïbles a l'excés de pressió de les activitats subaquàtiques. Entenen que els centres cobriran les 77.012 immersions, cosa que suposaria un increment respecte de les 60.000 que de mitjana es realitzaven els anys anteriors, quan hi ha hagut el límit diari de 400. Amb la desaparició de la quota diària, els ecologistes temen que hi pugui haver un excés de pressió sobre el medi en època estival "en superar-se la capacitat de càrrega" per concentració. 
I afegeixen que veuen "totalment impossible tancar una boia en cas que en dos mesos s'hagi exhaurit el nombre de llicències" anuals que estan determinades per la modificació ja que asseguren que "l'administració pública s'ha vist incapacitada de regular i controlar l'activitat de moltes empreses homologades per fer activitats subaquàtiques". En resum, "serà, una vegada més, paper mullat i de conseqüències molt pitjors per a l'ecosistema marí i la seva conservació". Sí que valoren positivament els naturalistes la implantació de xerrades als submarinistes prèvies a la immersió i l'acompanyament de grups per part de guies professionals, cosa que redueix l'impacte en el medi. 
La modificació del Pla té en compte igualment la instal·lació de tres nous punts de fondeig per a les immersions: al Guix, una nova boia al nord de la Cova de la Vaca, però que no permet l'ús simultani amb la que ja hi ha al sud de la cova; i una boia a les Ferranelles. Una ampliació que el director del Parc Natural justifica en el seu informe per disminuir la pressió en zones amb comunitats fràgils i donar més opció de punts per als centres d'immersió. 
En aquest informe, s’analitza l'estat de les zones d'immersió, en funció de la qual proposa reduir el màxim anual respecte de la mitjana dels darrers anys. Per exemple, a la Pedra de Déu, detecta que el corall pateix valors de densitat baixos però amb tendència a l'alça, mentre que la densitat de les gorgònies té tendència a la baixa i la de briozous, augmenta. Aquí, proposa disminuir les immersions, que han tingut una mitjana anual els darrers anys de 6.319. La modificació establerta per aquesta àrea és que el màxim anual sigui de 5.687. A més d'aquesta, les altres zones en què es redueix el nombre d'immersions respecte de la mitjana és el Carall Bernat, el Medallot, la Pota del Llop i el Tascó gros. Les reduccions són d'entre 300 i unes 800 immersions, anuals. Es mantenen en la mitjana el Dofí, la Vaca i el Tascó petit i s'incrementen al Salpatxot (en 1.116), la Cova de la Reina (en 434) i Ferranelles (en 1.451). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada