dimarts, 7 d’abril del 2015

Espionatge polític a la UAB

El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va fer seguiments i va elaborar informes d'una visita al campus del diputat David Fernàndez, d'una roda de premsa de CGT, SEPC i CAF, i d'una xerrada de l'editor Simón Vázquez  




DIRECTA 07/04/2015 
Jesús Rodríguez 
 
El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va elaborar entre els mesos de maig de 2012 i maig de 2013 innumerables informes en relació a les protestes d'estudiants, professorat i personal administratiu contra les polítiques de l'Equip de Govern del campus universitari de Bellaterra.  
Alguns d'aquests documents, anomenats «Annex a l'informe diari» i encapçalats per la frase «Descripció de la incidència», recollien el contingut de pintades o desperfectes a caixers automàtics, a màquines validadores de bitllets de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat, així com d'altres conseqüències derivades de les manifestacions i concentracions que se celebraven per aquelles dates, quasi a diari, dins el recinte de la UAB.  
Crida l'atenció, però, el contingut d'alguns d'aquests informes, que res té a veure amb danys o fets punibles, i que descriuen activitats polítiques, sindicals i de lluita estudiantil.  
L'Equip de Govern de la UAB, personat com acusació particular a la causa i representat per l'advocat Cristobal Martell, va entregar aquesta extensa documentació a la Fiscal en Cap de Sabadell, Neus Pujal.  

Transcripció a l'expedient judicial de l'informe  sobre la visita de David Fernàndez
Amb data de 26 d'abril de 2013 el servei de seguretat informa que «David Fernàndez, parlamentari de la CUP, ha estat durant el matí reunit amb estudiants al bar de Drets-CCSocials». En el text, no s'explica si la informació per a l'elaboració de l'informe és fruit de seguiments presencials o mitjançant les càmeres de vídeo-vigilància del campus. A continuació afegeixen, «ha passat més tard per la facultat de CCPP i Sociologia, i finalment, s'ha reunit a les mateixes portes del rectorat amb els estudiants de la CAF i del SEPC donant instruccions». L'informe finalitza amb una valoració i amb el monitoreig de l'activitat de David Fernàndez a la xarxa: «El mateix David Fernàndez que ha rebutjat reunir-se amb la UAB les dues setmanes anteriors, al·legant falta de temps) fa un tuit de recolzament explícit a la UAB, reiterant la frase de Gramsci que hi ha a la porta del rectorat penjada pels estudiants que fan l'ocupació». 

Control de les activitats del SEPC, la CAF i la CGT
Informe de la roda de premsa celebrada el 22 d'abril de 2013
Però els seguiments no es van limitar a l'activitat del parlamentari. Amb data de 22 d'abril de 2013 un altre informe identifica els assistents a una roda de premsa celebrada a l'exterior de l'edifici del Rectorat. «Com a portaveus dels referits col·lectius compareixen l'exalumna de la UAB Sra. Maria Garcia (portaveu nacional del SEPC), el Sr. Jordi Gassiot (representant de la CAF), el Sr. Ermengol Gassiot (representant de la CGT) i un estudiant de la UAB que es presenta com 'Javi'». El Servei de Seguretat i Vigilància de la UAB afegeix més tard: «Posteriorment es té coneixement que aquest estudiant és el Sr. Javier Rubio, estudiant de la Facultat de CC. Políticas i Sociología». El responsable de l'informe, un tal Jorge Ruiz, finalitza el document amb la frase: «Lo que comunicamos para su puntual conocimiento y para que surta los efectos que se consideren oportunos».  

Informe on es descriu la xerrada de Jordi Pujol i Simon Vázquez
En un tercer informe, el contingut del qual va quedar ratificat en la declaració davant dels Mossos de Manuel Ramon Fernández de Bobadilla, Director de Seguretat de la UAB, es va fer constar que el 26 d'abril de 2013 «un grup d'estudiants s'asseu a l'exterior de l'edifici del Rectorat i s'escolta una xerrada que imparteixen dos antics alumnes de la UAB, els senyors Jordi Pujol Lizana i Simón Vázquez Vidal». El document, a més, assenyala que «a les 13:40h finalitza la xerrada i el grup es dissol, donant-se per finalitzada la incidència». Vázquez, actual integrant de l'editorial Tigre de Paper, en declaracions a la Directa ha considerat «una absoluta vergonya que la UAB faci un control policial de les activitats de l'alumnat». «Podrien dedicar el temps i els diners a coses més importants, com ara educar i solucionar els conflictes mitjançant la mediació», ha afegit en un to d'indignació després de conèixer que el seu nom apareix a un dels informes entregat als Mossos d'Esquadra i la Fiscalia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada