dissabte, 4 d’abril del 2015

De l’anarquisme bakuninista a l’estudi del folklore català

En el centenari de la mort de del company reusenc Cels Gomis i Mestre. 
Conferència a Lleida "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort" divendres 10 d’abril a Lleida.








Els propers Diàlegs Culturals, que tindran lloc el divendres 10 d’abril, a les 19.30h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, carrer Sant Martí s/n (baixos de l’església de St. Martí).
En aquest cas, serà la conferència "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort" a càrrec d’Emili Samper Prunera, Doctor en Filologia Catalana i tècnic de l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, que ens parlarà i endinsarà en la vida i obra d’aquest reusenc, enginyer, folklorista, federalista i anarquista. Un personatge complex, de vegades oblidat quan parlem dels grans folkloristes de casa nostra, i darrerament estudiat i reivindicat, encara més i si cal, en l’any del centenari de la seva mort.
La trajectòria ideològica de Cels Gomis i Mestre (Reus 1841-Barcelona 13 de juny 1915) mostra unes constants que són presents en tots els àmbits de la seva extensa producció, formada per articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics.
Emili Samper és un dels grans estudiosos del personatge, no en va, la seva tesi doctoral, versava sobre ell. A la publicació "De l’anarquisme al folklore" estudià la biografia d’aquest folklorista i en reivindicà la seva importància tenint en compte els vessants abans apuntats, així com la seva trajectòria vital, que cal situar dins una època agitada del nostre país, políticament parlant, però també cultural, en els anys de naixement de l’interès pel folklore.
La figura de Gomis és important a l’hora d’emmarcar els estudis folklòrics catalans, ja que la majoria de folkloristes de la segona meitat del segle XIX i primera meitat del XX s’arrengleraren dins del catalanisme conservador d’inspiració burgesa. No així Cels Gomis, políticament arrenglerat amb l’ideari llibertari i anarquista. Per tot plegat, Cels Gomis és una figura a la que cal conèixer i tenir molt en compte.
Emili Samper, a banda de l’obra esmentada, també ha guanyat el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig, l’any 2014, amb l’obra Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi. 
Per més informació sobre la figura de Cels Gomis.
Recordeu que podeu ajudar a difondre l’acte compartint el cartell i els informacions que anem penjant a les xarxes d’Aurembiaix:
Twitter: @actpaurembiaix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada