dimarts, 3 de febrer del 2015

PP i PSOE han pactat més repressió

La presó permanent revisable és contrària als principis que inspiren el sistema penal espanyol 
La Constitució espanyola mateix diu que la finalitat de la pena de presó és, en primer lloc, la reinserció i la recuperació del delinqüent perquè es pugui reintegrar a una vida normal 


[Vilaweb 03/02/2015]  August Gil Matamala (*) 

És lamentable que l'estat només pugui resoldre les qüestions relacionades amb el terrorisme aplicant mesures repressives cada vegada més excepcionals. La presó permanent revisable és contrària als principis que inspiren el sistema penal espanyol. La Constitució espanyola mateix diu que la finalitat de la pena de presó és, en primer lloc, la reinserció i la recuperació del delinqüent perquè es pugui reintegrar a una vida normal. Aquesta pena de presó permanent revisable entra en plena contradicció amb això. És la cadena perpètua. Han acordat més repressió, més limitació de drets i garanties processals i de drets fonamentals. I, en canvi, no hi ha cap mesura que intenti atendre el context, ni les causes ni els motius que porten a l'existència d'aquesta situació. 
Que el PSOE hi hagi donat suport pensant en el gihadisme no em sorprèn pas. És la constant que ja ha portat a una colla de mesures legals repressives, per exemple, en el cas dels presoners d'ETA. El PSOE té la voluntat de situar-se dins el marc de les raons d'estat i de no sortir-ne. Sempre han estat d'acord, PP i PSOE; fa decennis que entre tots dos partits hi ha un acord total en matèria antiterrorista.  
I, en aquest cas, a més, s'inventen el concepte de 'terrorista individual'. Fins ara era una qüestió aparentment clara i decidida que el delicte de terrorisme s'inseria en una organització; era un delicte que es cometia dins una organització determinada. Però ara apareixen aquestes modificacions. És sorprenent, i no sé a què respon, sinó és només la voluntat d'ampliar el concepte de terrorisme. 
(*) August Gil Matamala, advocat, membre de la Comissió de defensa dels drets humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona. 

(Opinió recollida telefònicament per la redacció de VilaWeb.) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada