dimarts, 24 de febrer del 2015

Gerunda Sud, una escola de nazis al estadi de Montilivi


Diuen que són una organització "apolítica", però alguns membres de Gerunda Sud militen a la PxC i al partit espanyol Democràcia Nacional
 
Almenys dos aficionats del Gerunda Sud van participar en l’atac contra l’Escola d’Hostaleria de Girona el 9-N










TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/02/2015 
Girona (Gironès).- 

Raúl Galán i Jordi Cuesta Herencia es troben sovint amb menors al gol sud de Montilivi. A la imatge, corresponent al partit Girona-Alcorcón d’aquest mes de gener, duen ulleres de sol



Llegim a ARIET.CAT que al camp del Palamós el passat 3 de gener el Girona F.C. s’enfrontava a la U.E. Llagostera en la dinovena jornada de la segona divisió de futbol. Es tractava d’un partit important. El Girona necessitava els tres punts per mantenir-se al capdamunt de la classificació i el Llagostera per sortir de la zona de descens. Un miler d’aficionats del Girona es desplacen fins a Palamós per animar el seu equip. Entre ells, una vintena de membres de Gerunda Sud, una grada d’animació formada fa un parell d’anys. Abans de començar el partit, aquests aficionats es fotografien fent salutacions nazis sota el foc de les bengales. Més tard, un d’ells penjarà les fotos al Facebook i les comentarà amb una cita de Joseph Goebbels, el ministre de Propaganda del Tercer Reich: “Però al final vencerem, perquè allò que és bo i vertader sempre triomfa en aquest món”.  
Malgrat que Gerunda Sud es defineix com una organització “apolítica”, alguns dels seus membres són militants actius de la ultradreta catalana i espanyola. Almenys dues persones que van participar en l’atac contra l’Escola d’Hostaleria de Girona el 9-N es deixen veure habitualment al gol sud del camp de futbol del Girona que hi ha a Montilivi. Es tracta de Raúl Galán i Jordi Cuesta Herencia. Tant l’un com l’altre apareixen a la foto de Palamós del dissabte 3 de gener. Galán, a primera fila, exhibint orgullós el braç alçat. Cuesta, una mica més endarrere, tapant-se el rostre amb la caputxa de l’abric.  

Galán i Herencia són coneguts pels seus vincles amb Plataforma per Catalunya (PxC) i amb la ultradreta espanyola. Tots dos han participat en accions pretesament benèfiques de PxC que exclouen la població migrada i en actes organitzats per grupuscles com Frente por España o Democracia Nacional Joven. Cuesta manté una relació excel·lent amb Sergio Concepción, un dels caps visibles de PxC, conegut pels seus contactes amb el partit neonazi grec Alba Daurada. Són tan amics que fins i tot van viatjar junts a Auschwitz i es van fotografiar davant les portes de l’antic camp d’extermini. A Galán se l’ha vist a la manifestació feixista del 12 d’octubre a Montjuïc, rodejat de caps rapats i banderes falangistes i franquistes, com ara l’estanquera amb la gallina.  

Però les relliscades de Gerunda Sud no acaben aquí. Al costat de Galán i Cuesta hi trobem aficionats més joves i menys coneguts que comencen a tornar-se feixistes. Arnau Valls Labrador és l’aficionat que va comentar la foto de Palamós amb una cita de Goebbels. El seu Facebook revela la seva passió pel futbol i la seva admiració pels grups ultres espanyolistes. Valls no només dóna suport al Girona, sinó també a l’Espanyol, i ho fa a través de la Curva RCDE, en la qual s’han integrat les antigues Brigades Blanquiazules. Entre els “gustos” de Valls a la xarxa social hi figuren PxC, els Ultrassur o el Casal Tramuntana, entre altres.  

Segons diversos aficionats del Girona que demanen conservar l’anonimat, Gerunda Sud recull l’esperit dels Ultras Gerona, una grada d’animació explícitament feixista que va estar activa entre els anys 2008 i 2009 i que va protagonitzar diversos incidents violents. Gerunda Sud, tanmateix, evita els errors de la seva predecessora i rebutja qualsevol etiqueta ideològica: “Futbol, no política”, és un dels seus lemes. Dins del camp, el seu comportament és força correcte i els tics que podrien delatar el feixisme subjacent només apareixen en els desplaçaments de l’equip. Personatges com Raúl Galán i Jordi Cuesta Herencia es mouen en aquest ambient aparentment inofensiu que els permet contactar amb persones molt joves, inclús menors d’edat, fàcilment manipulables. Les fonts consultades per aquest mitjà no tenen cap dubte que Gerunda Sud funciona com una “escola de nazis” a través de la qual els aficionats poden accedir a espais molt més polititzats, com la Curva RCDE, els Hooligans Vallès o el Casal Tramuntana, node fort de la ultradreta a Catalunya. “És impossible crear una grada d’animació apolítica. El que hi ha al carrer, es trasllada al camp d’una forma o altra”, explica una de les fonts.  

Gerunda Sud ha desmentit diverses vegades els seus vincles amb la ultradreta. Després d’un partit jugat al Mini Estadi l’abril de l’any passat, l’organització va publicar un comunicat en el qual reiterava el seu caràcter “apolític” i la seva voluntat d’animar l’equip per sobre de qualsevol “pensament polític, cultural i religiós”. Davant dels rumors que vinculaven Gerunda Sud amb l’atac al 9N, es va publicar un segon comunicat que condemnava l’acció i que assegurava que s’expulsarien els membres involucrats en els fets, en cas que n’hi hagués algun. Tot i aquestes manifestacions públiques, els ultres segueixen freqüentant el gol sud de Montilivi i segueixen provocant incidents, tal com es va poder veure a Palamós.  

L’aparició d’un germen feixista al camp de Montilivi ha revifat un problema que a Girona es creia superat. L’atac contra el 9-N va ser l’acció més agosarada dels ultres, però no és l’única. Durant el darrer any, diversos locals gestionats per l’esquerra independentista i pel moviment okupa han patit atacs de caràcter feixista. El Casal Quatre Rius i el CSO Kan Kolmo, a Girona, i el Casal Independentista del Pla de l’Estany, a Banyoles, per citar només alguns exemples, han estat en el punt de mira dels ultres. En el cas de Kan Kolmo, fins i tot hi van llençar una bengala encesa en plena nit. 
 
La presència de nazis al gol sud de Montilivi no ha passat desapercebuda al Girona C.F. Segons fonts internes, Gerunda Sud va demanar que el club els reconegués com una penya oficial, però la petició va ser denegada pel perfil ideològic de les persones que en formaven part. Aquestes fonts asseguren que els ultres estan “molt marcats” i que el club actua immediatament quan es produeix alguna infracció. El club, tanmateix, no els ha impedit l’accés a Montilivi i personatges com Raúl Galán i Jordi Cuesta Herencia animen l’equip al costat de persones molt joves, tal com ha pogut comprovar aquest mitjà. “Són un grup de quinze o vint persones que s’ajunten per veure els partits. Si es comporten dins del camp, és difícil fer-hi res”, reconeixen les fonts consultades.  

Segons ARIET.CAT, els Mossos d’Esquadra van intentar frenar els desplaçaments dels ultres. El passat desembre, aquest cos policial va desaconsellar a les penyes que organitzaven el viatge a Saragossa que hi incloguessin els membres de Gerunda Sud. Aquestes actuacions han irritat molt els aficionats de Gerunda Sud, que es consideren víctimes d’una persecució policial autonòmica catalana. 

Malgrat aquestes mesures de seguretat, ni el club ni la premsa local han denunciat públicament el problema i en alguns casos fins i tot han intentat emmascarar-lo. Després de l’assassinat del seguidor del Deportivo Francisco Javier Romero a mans dels ultres de l’Atlètic de Madrid, el ‘Diari de Girona’ va publicar un article firmat pel periodista Jordi Roura en què assegurava que Montilivi era “un estadi segur”. En l’article, el director de seguretat del club, Ferran Pegenaute, reconeixia que havien tingut alguns problemes amb Gerunda Sud però que s’havien resolt favorablement. Per demostrar aquesta transformació, Roura destacava que Gerunda Sud havia desplegat una pancarta contra la violència en un partit de lliga. Poques setmanes després de publicar-se aquest article, els ultres es passejaven per Palamós fent salutacions nazis i protagonitzaven diversos incidents. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada