dilluns, 26 de gener del 2015

Reclamen un nou local per a l'Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP), espoliat pel franquisme

Comença la campanya per exigir a l’Ajuntament de Barcelona un nou local al Raval per a l’Ateneu. 
“Som dones, homes, infants. Som els que venim de col·lectivitzar. Som l’Ateneu Enciclopèdic Popular”.
  

DIRECTA 26/01/2015 
Adrián Crespo 
 
El Cant d’Utopia del cantautor llibertari Ramon Muns ressonava sota les arcades de la seu del districte de Ciutat Vella de Barcelona i emmarcava l’acte d’inici de la campanya per recuperar un local digne per a l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Era vint-i-sis de gener i feia 76 anys que les tropes franquistes entraven a Barcelona i arrabassaven el local de l’Ateneu als seus socis i a la ciutat. D'aleshores ençà, les institucions públiques no han mogut fitxa per restaurar el seu patrimoni, malgrat que en els darrers anys l’Ajuntament s’ha compromès a atorgar-li un local digne al barri del Raval. 

Sota una reproducció del Guernika i un enorme bust satíric del general Franco, entre mirades de turistes i vianants embolicats amb bufandes, dos centenars de persones donaven suport amb la seva presència a l’inici de la campanya. Una bandera anarquista onejava a dalt i a baix de la plaça Bonsuccés. I el poeta Xavier Theros, encarregat de presentar els oradors, començava l’acte recordant que el que es reclama “no pertany només a l’Enciclopèdic com a institució sinó a la memòria dels moviments socials i de la ciutat mateixa”. Abans de la guerra, l'Ateneu tenia la seva seu al número 30 del carrer del Carme, on ocupava quatre pisos, i disposava d'un solar al carrer Pintor Fortuny amb la Rambla, on avui hi ha l’hotel Le Meridien, on s'havia de construir la seva nova seu. El seu patrimoni, com el d'altres ateneus i institucions populars, fou espoliat pel franquisme. Quaranta anys després de la mort del dictador, el greuge segueix sense reparar-se. 

Xavier Theros recorda també com el maig de 2011 l'Ajuntament va signar un conveni on es comprometia a cedir a l'entitat un local de, com a mínim, 750 metres, i en un termini màxim de dos anys. Quatre anys després, el consistori no ha respectat el seu compromís i l'Ateneu i els seus valuosos fons documentals segueixen ubicats en un pis del passeig de Sant Joan de Barcelona. L’argument ha estat que no hi ha espais disponibles, però des de l’Ateneu es considera que, com diu Theros, “manca voluntat política”: per altres entitats sí que s’han trobat locals espaiosos i, quan ha calgut, si l’ajuntament no ha disposat de locals, n'ha llogat, expropiat o comprat. 

Renovació i transversalitat  

En Xavier Theros va donar pas a altres socis, com l’historiador Ferran Aisa, que va llegir un document oficial de 1937 que confirmava que la Generalitat va atorgar uns locals en propietat a l’Ateneu. Reclamació no només legítima sinó legal, doncs. L’escriptora Antonina Rodrigo va recordar els vincles entre Margarita Xirgu, Federico Garcia Lorca i l’Ateneu i emfasitzà la importància cultural de la institució. 

També va parlar l’historiador Pere Solà, que ha donat el seu suport a la campanya. “O les institucions defensen el patrimoni històric del país o quedaran retratades pels seus silencis i per les seves promeses marcades per l’incompliment”, advertí. Un suport, això sí, que ell mateix diu que és crític, perquè creu que la mateixa institució, el mateix Ateneu, ha d’avançar cap a un rellançament; expressa “un desig de renovació de les persones que hi actuen, la qual cosa no vol dir no reconèixer el sacrifici i l’esforç voluntari de moltes sòcies i socis”. En aquest mateix sentit, va afirmar que “té sentit aprofundir en una alternativa llibertària autogestionària al capitalisme” tot i que recordà que l’Ateneu “no era estrictament d’ideologia llibertària”.  

En una línia similar, l’antropòleg Manuel Delgado va remarcar també el caràcter transversal de l’Ateneu, com a patrimoni de tota la cultura de classe. És per això que va afirmar que la “traició” a l’Ateneu de l’esquerra d’arrel comunista que va ocupar el poder no és condemnable només perquè “es girés l’esquena a la cultura anarcosindicalista”. És, afirmà, “també una traïció a la seva pròpia essència, que és una cosa encara més detestable”. L’antropòleg va finalitzar dient que li agrada veure que aquest sentiment de transversalitat animava l’esdeveniment.  

La memòria com a eina de futur  

“Som dones, homes, infants. Som els que venim de col·lectivitzar. Som l’Ateneu Enciclopèdic Popular”, conclogué en el seu poema Gerard Horta. El poeta Enric Cassasses també recità i va donar peu a la intervenció de representants d’altres col·lectius afins a l’Ateneu. Iñaki Garcia, de l’assemblea del Raval i de El Lokal, destacà que defensar l’Ateneu és defensar també el present dels moviments socials. “Els que l’hem conegut sabem que té part de l’arxiu de la memòria viva de les lluites actuals, dels ateneus de barri, del MIL, de la lluita antimilitarista. Perquè era el lloc de confiança per tots nosaltres, per preservar la nostra memòria, i això no és una qüestió de passat”. La reivindicació d’un nou local al Raval és així la reivindicació d’un espai per continuar lluitant. En el mateix sentit, Marc Dalmau de Can Batlló va reivindicar l’Ateneu com a “casa pairal de l’obrerisme i pal de paller de l’antagonisme”. Va defensar, com Garcia, que “la memòria no ha de ser un exercici de nostàlgia sinó un projectil llençat cap al futur”. Representants d’altres col·lectius i ateneus com el Popular de Nou Barris, La Base del Poble Sec, la campanya Recuperem el Segle XX de la Barceloneta o l’Observatori de Vídeo No Identificat, van donar també el seu suport a la campanya.  

I així, amb el cor DesaCORd cantant a la porta de la seu del districte, es va tancar un acte on, a banda de l’exigència a l’Ajuntament d’acabar amb un greuge que es remunta a gairebé vuitanta anys enrere, va quedar palesa la rellevància de l'espai. Un Ateneu que no ha defallit en tot el segle XX i que, malgrat les dificultats, vol seguir tenint el seu paper al segle XXI. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada