dimarts, 27 de gener del 2015

La declaració dels testimonis treu força a l'acusació contra els detinguts de l'efecte Can Vies

Familiars i advocats atenen a la premsa davant els jutjats
S'han celebrat dos judicis i un tercer ha quedat suspès.
Un dels joves encausats afronta una petició fiscal de sis anys i mig de presó pel suposat llançament d'una ampolla de vidre. 
Un noi de 19 anys s'enfronta a la petició del fiscal de sis anys i mig de presó per presumptament haver llançat una ampolla de vidre contra l'escut d'un agent de la Brigada Mòbil.
  

DIRECTA 27/01/2015 
Jesús Rodríguez
 
Concentració de suport  aquest matí a la Ciutat de la Justicia
Dels tres judicis previstos aquest matí contra joves detinguts en el marc de l'efecte Can Vies només se n'han celebrat dos. La primera vista oral ha quedat suspesa per incompareixença de l'acusat i el jutge n'ha decretat la crida i cerca per garantir la seva presència davant la sala en una pròxima data. Les altres dues vistes s'han fet amb més d'una hora de retard. A la sala hi han pogut accedir sis familiars i una quinzena de periodistes, la resta han hagut d'esperar al passadís per l'argument forçós de la manca de cadires. A l'exterior de la Ciutat de la Justícia una seixantena de manifestants els han mostrat suport al llarg de tot el matí. Avui la presència policial a l'edifici era més gran de l'habitual, fruit de la coincidència en un mateix dia i hora dels judicis de Can Vies i la declaració com a imputat de Jordi Pujol i Soley. Cordons d'antiavalots, tanques i guardaespatlles protegien l'expresident, alhora que el servei de premsa del TSJC recordava la prohibició de fer fotos dins l'edifici. Paradoxalment, però, sí que s'ha permès enregistrar imatges i fotografiar un dels encausats de Can Vies quan caminava pel passadís de la primera planta.  

Sis anys de presó per llançar una ampolla  

El que més cridava l'atenció dels judicis d'avui, que s'han celebrat al jutjat penal 28, era la desproporció de les penes. Un noi de 19 anys afronta una petició fiscal de sis anys i mig de presó pels presumptes delictes d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics. L'acusen d'haver llançat una ampolla de vidre -segons el fiscal, si hagués estat de plàstic, no s'hauria jutjat- contra l'escut d'un agent de la Brigada Mòbil, tot i reconèixer que l'impacte no va provocar cap ferida ni dany, donat que el vidre es va trencar quan va col·lidir amb el terra. El testimoni de dos agents de paisà adscrits a la unitat de seguretat ciutadana de la comissaria de Sants és l'única prova de càrrec contra el noi, ja que han declarat “no el vam perdre de vista en cap moment fins que el vam poder detenir”. 

Els policies, però, han reconegut que la zona estava fosca i que no recordaven de quin color era la bufanda que suposadament es tapava la cara. També han afegit que no van recollir cap prova material de l'agressió, cap resta de l'objecte llançat ni el testimoni de l'antiavalot que sostenia l'escut. Per contra, tres noies han testificat a favor del jove, explicant que a l'hora dels fets es trobava a casa d'elles sopant i fent unes cerveses. La fiscalia ha finalitzat el judici reafirmant la petició de pena i la defensa ha reclamat la lliure absolució.  

Retiren l'acusació per desordres públics   

En el segon judici s'acusava -en un primer moment- a un noi de desordres públics i resistència a l'autoritat. El primer il·lícit, però, ha quedat despullat quan un sergent, un caporal i un agent de la Brigada Mòbil han reconegut que el noi no participava de cap aldarull i que simplement el van perseguir perquè corria, la nit del 28 de maig de 2014 a la confluència de la rambla de Badal i el carrer Constitució. L'acusació, a partir d'aleshores, ha quedat circumscrita a la topada entre els agents i el noi, i al fet concret que segons els antiavalots el noi es va negar a identificar-se. De fet, quan l'acusat ha declarat ha reconegut que havia sortit corrent “per por a ser agredit pels agents”, una descripció dels fets que encaixava, fins i tot en els matisos, amb la feta per una veïna d'un entresòl del carrer Begur, que va presenciar la detenció des de la finestra de casa, a tres o quatre metres de distància. Segons aquesta dona, el noi va relliscar quan el perseguien els agents. “No vaig veure que agredís a ningú, estava envoltat, no es podia moure”, ha sentenciat aquest testimoni que, espontàniament, en el moment dels fets va començar a cridar per considerar que els agents s'estaven excedint amb la seva contundència.  

A preguntes de la defensa, el sergent dels Mossos ha minimitzat els fets tot dient “em va donar dos o tres cops al pit, però no amb la voluntat d'agredir, sinó amb la voluntat d'evadir la identificació”. En les conclusions del judici la fiscalia ha retirat l'acusació de desordres públics i ha mantingut la de resistència. La defensa, per contra, ha exigit l'absolució i ha anunciat la presentació d'una querella contra els antiavalots pels presumptes delictes de fals testimoni i falsificació d'atestat. El lletrat Andrés Garcia ha manifestat que la querella no la volen impulsar només pel cas concret del noi, sinó “per la voluntat d'impedir que agents de la policia puguin mentir i portar gent innocent a la presó, com ha passat més d'una vegada en aquesta ciutat”. La vista s'ha acabat a quarts de quatre de la tarda, amb una Ciutat de la Justícia buida i mig a les fosques. La sentència d'ambdós judicis es coneixerà en un termini de tres setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada