dijous, 11 de desembre del 2014

Memòria, lluita i resistència de Carmen Castillo

La documentalista xilena participa demà en un seminari a la UdG. 
Estrenarà ‘Aún estamos vivos' al Truffaut







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/12/2014   
Girona (Gironès).-  

Carmen Castillo va presentar el 2009 al cinema Truffaut, de Girona, Calle Santa Fe, una pel·lícula del 2008 a través de la qual, trenta anys després dels fets, va descobrir com, el 5 d'octubre del 1974, va sobreviure a l'assalt de la DINA (la policia secreta de Pinochet) a la casa on vivia clandestinament amb Miguel Enríquez, que hi va morir en el combat essent aleshores el màxim dirigent del MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionaria). Calle Santa Fe és un exercici de memòria personal i alhora un treball a favor d'una altra memòria històrica, en la mesura que recull el testimoni dels supervivents del MIR, fortament reprimits per la dictadura i després marginats durant el procés de recuperació de la democràcia iniciat a primers dels anys noranta a Xile. La voluntat de Castillo, que va viure exiliada a París en ser expulsada del seu país, va ser restituir la memòria d'uns de tants vençuts de la història.  

Passats cinc anys, Castillo tornarà demà al Truffaut per presentar-hi, a les vuit del vespre, la seva última pel·lícula, Aún estamos vivos, de la qual es farà l'estrena europea després de ser projectada fa poc al festival de La Havana. La documentalista i escriptora xilena hi fa present el pensament del filòsof Daniel Bensaid, mort l'any 2010, associant-lo als moviments de lluita i resistència política en l'actual món globalitzat: ocupes a París, lluitadors per l'aigua a Bolívia en contra de les multinacionals, ocupants de terres al Brasil, etc. Com Bensaid, un dels dirigents estudiantils del Maig del 68, Castillo ha abandonat les antigues certeses dogmàtiques per continuar fent una aposta en la incertesa a favor de la justícia social i la dignitat humana. 

A més de presentar-hi Aún estamos vivos, en aquesta seva nova visita a Girona, convidada a participar en un seminari organitzat pel projecte d'investigació Polítiques d'arxiu. Memòria, arxiu i pràctiques artístiques, Castillo parlarà divendres al matí, de les 10 a les 14 hores, a la Facultat de Lletres de la UdG (de dol per la mort sobtada del seu degà, Rafael Llussà) de Calle Santa Fe, però també de La Flaca Alejandra (1994), un documental en què entrevista Marcia Merino, una militant del MIR que, sota tortura, va delatar els seus companys i va esdevenir un dels símbols màxims de la traïció. Allò essencial és que Castillo no va buscar Marcia Merino per venjança, sinó perquè testimoniés sobre el funcionament de la màquina criminal de la dictadura de Pinochet. Per això, tal com anuncia el títol del seminari, els films de Castillo són un exemple del cinema documental com a memòria. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada