dimarts, 4 de novembre del 2014

La Xinxa Feminista recupera la lluita de les dones obreres de les fàbriques del Ter


Nascut a Manlleu, és el primer col·lectiu feminista d'Osona, integrat només per dones d'entre 17 i 50 anys. 

Les membres de La Xinxa van creure important crear un espai per les dones per parlar de política, del dia a dia, o de les agressions que pateixen.
 


DIRECTA 04/11/2014   
Sara Blázquez  


Elles també hi eren. Treballant de nit, amb pitjors condicions que els homes, el sou més baix i exposades a més perills. Mantenint, a més, el bon funcionament de la família i la casa, i havent de suportar la pressió de ser considerades males mares, males esposes. I tot per treballar a les fàbriques tèxtils durant els anys 60. “Xinxes!”, els cridaven els homes, en època de vaques seques, quan sortien de la feina. Aquest era el nom amb el qual es qualificava les treballadores d'una fàbrica tèxtil que solia anar bruta i feia olor dels materials que treballava. Avui, un grup de quinze dones osonenques recupera el que llavors era un malnom per reforçar-li la connotació lluitadora, combativa i de rebel·lia que consideren que han heretat de les seves àvies, i que han donat forma a través de La Xinxa Feminista. 

“Les coses no han canviat tant en el fons. En la forma sí, però en el fons, no”, diu Belén Herrero, una de les membres del col·lectiu feminista nascut a Manlleu La Xinxa, “la lluita és diferent, però es pot extrapolar. Les dones tenim accés a un tipus de feina que habitualment és d'una categoria inferior a la que tenen els homes. Les jornades partides són de dones i el nostre poder adquisitiu és inferior, com els hi passava a elles”. 

Per aquestes i altres raons el grup de dones d'entre 17 i 50 anys han creat el primer col·lectiu feminista d'Osona, que es va presentar a principis d'octubre, “hem de continuar lluitant per assolir els mateixos drets laborals i no continuar portant el pes de la casa”. El naixement de La Xinxa Feminista va coincidir amb la voluntat del govern espanyol de reformar la llei de l'avortament. Malgrat que a la comarca es va crear una plataforma per treballar contra la reforma, no hi ha cap més col·lectiu que treballi habitualment la lluita feminista. 

A Manlleu hi ha diverses organitzacions de moviments socials, “però el feminisme no hi és gens present”. És el que asseguren les membres de La Xinxa, que coincideixen en altres lluites, però fins ara trobaven a faltar un espai on treballar, juntes, exclusivament el feminisme. 


Col·lectiu no mixt  


Reconeixen que fins i tot dins el mateix grup, aquest ha estat l'aspecte que ha generat més dubtes, que més s'ha discutit i que més s'ha treballat. “Per això hem fet un punt específic del manifest, perquè sabem que genera polèmica. No ens hem tancat mai, però al principi, creiem que hem de ser un col·lectiu no mixt, és a dir, compost exclusivament per dones”, diu Anna Casals, una altra de les membres. 

“Vam parlar amb altres moviments on el feminisme era molt present, i on les dinàmiques de grup són força igualitàries. Aquí no. Són gent molt maca, però qui ocupa l'espai és l'home”, diu Herrero. Les membres de La Xinxa van creure important crear un espai per les dones per parlar de política, del dia a dia, o de les agressions que pateixen. “Ha de ser un espai molt lliure i potser, si hi ha un home, es trenca aquesta llibertat”. 

Defensen que “ens han ensenyat a anar de la mà dels homes, però hem de fer una lluita que surti de nosaltres mateixes i agafar confiança”, diuen. “Com que mai abans hi ha hagut cap grup feminista, creiem que primer ens hem de conèixer, trobar les vies d'actuació, saber com relacionar-nos amb els homes. Tot és un aprenentatge”. 
 

Objectius 
 

Per ara, volen continuar aprofundint i formant-se. “És un camp molt ampli i hem de saber cap a on tirar. Ens definim com a feministes revolucionàries, anticapitalistes i independentistes. Volem estar al cas, i si passa alguna cosa a Manlleu o a Osona, poder actuar o dir la nostra, a part d'organitzar actes per conscienciar una mica més a la població que existeix el masclisme, i que és nociu per les dones, però també pels homes”. 

La primera activitat és una jornada de formació sobre feminisme revolucionari, oberta a tothom, que impartirà l'activista feminista Laia Estrada al Casal Boira Baixa de Manlleu, el pròxim 22 de novembre a les cinc de la tarda. En l'àmbit intern, però, el grup es reuneix en assemblea cada quinze dies al mateix casal.  


Els orígens 
 

La Xinxa Feminista ha volgut ser, des del primer moment, un col·lectiu arrelat al territori. Les seves membres se senten hereves de les dones que els anys 60 van deixar petits pobles per anar a treballar a les fàbriques tèxtils i colònies industrials a la conca mitjana del riu Ter. S'hi van instal·lar unes tretze colònies i una vintena de fàbriques en poc més de 40 quilòmetres de riba fluvial. 

Les noies van fer, fins i tot, una visita al Museu Industrial del Ter de Manlleu, on els van fer una visita enfocada a la vida de les dones. Unes dones que van patir una lluita contra elles amb arguments sorprenents, quan els homes van veure amenaçat el seu paper dins la producció tèxtil. “Xinxes!”, els deien els companys obrers, darrere una moral conservadora que no els deixava defensar els drets de les dones ni la igualtat salarial, sinó que en perpetuaven la diferència. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada