dimarts, 4 de novembre del 2014

El Constitucional també suspèn el 9-N alternatiu

Els unionistes reunits a Brussel·les
Cassolada de protesta avui a les 10 del vespre. 
La suspensió del procés participatiu del nou 9-N per part del Tribunal Constitucional desencadena una allau de demandes de la societat civil per evitar que la Generalitat faci un pas enrere. 
La Generalitat demandarà el Govern espanyol al Tribunal Suprem. 
Societat Civil Catalana no està preocupada en absolut perquè el món vegi imatges de col·legis de votació tancats el diumenge 9 de novembre 
Societat Civil Catalana (SCC) no preveu "cap alteració de l'ordre públic" durant el 9-N perquè considera que els Mossos d'Esquadra "compliran la llei".
 
[04/11/2014] 

Després de la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol de la votació del 9 de novembre, s'ha convocat a través de les xarxes socials, un repic d'atuells aquest dimarts a les 22:00h. Amb l'etiqueta #cassolada, la crida ha començat a córrer per Twitter, demanant a la ciutadania que faci soroll des del carrer o des dels balcons per protestar contra l'acció del TC. Una formació política que ha promogut la iniciativa ha estat la CUP. 
Les últimes hores, especialment després que s'hagi anunciat el veto del Tribunal Constitucional al procés participatiu del 9N, diverses entitats adherides al Pacte Nacional pel Dret a Decidir han rebutjat que la societat civil sigui qui agafi el timó de la consulta. El pla C del Govern de la Generalitat, que fou anunciat per primer cop als partits del bloc sobiranista durant la reunió celebrada al Palau de la Generalitat el passat 4 d'octubre, i que formava part del full de ruta secret per arribar a posar les urnes i les paperetes, no és compartit per una part significativa de la societat civil catalana. En un comunicat emès aquest migdia per Ara o Mai, Cadci, Catalunya diu prou, Confederació Sindical Catalana-Intersindical, Fundació Francesc Macià i Moviment de Cultura Popular 'El Sotrac', demanen a Artur Mas que arribi fins al final amb el seu “compromís adquirit”. En aquest sentit també li diuen que “no acati la suspensió del Tribunal Constitucional ni cedeixi a tercers la responsabilitat del 9N”.  A aquestes veus se suma la posició de la CUP, que exigeixen que es mantingui el compromís de la Generalitat de posar les urnes, si cal amb desobediència. ERC també és favorable a aquest escenari, però sense emprar la paraula desobediència. En el mateix sentit ja es va expressar la setmana passada l'Assemblea Nacional Catalana, en un multitudinari acte celebrat a la plaça de Catalunya de Barcelona. És per això que la reunió extraordinària del Pacte Nacional pel Dret a Decidir convocada per aquest divendres dia 7 de novembre al matí tindrà moltes veus contràries a la proposta de la Generalitat de traslladar a la societat civil el pes de la convocatòria de la consulta.  

Ple del Tribunal Constitucional  

Després de més de dues hores de reunió, el ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs d'impugnació interposat pel Govern de l'Estat contra la consulta alternativa del 9 de novembre, convocada pel Govern de la Generalitat. Ha estat una decisió unànime dels dotze membres del ple que, sense cap argumentació jurídica, dóna lloc a la suspensió de la votació. Com ja va passar amb el 9-N previst per la llei catalana de consultes populars no referendàries i pel decret de convocatòria signat pel president Artur Mas, la decisió del TC comporta que la logística d'aquesta alternativa s'ha d'aturar. No consta, però, en aquesta resolució, una advertència expressa al president de la Generalitat sobre eventuals riscos de tirar endavant amb els preparatius de la votació, com demanava el Govern espanyol. En canvi, la suspensió té efectes retroactius -s'estenen a partir de divendres passat, quan el recurs es va presentar- i té una durada prevista de cinc mesos, termini durant el qual el Tribunal Constitucional ha de decidir si la manté o la tomba.  

Reacció de la Generalitat  

La resposta del Govern de la Generalitat de Catalunya, comunicada pel conseller de Presidència, Francesc Homs, ha consistit a afirmar que tot està "a punt" per la votació del 9-N i a assegurar que el "procés participatiu" es manté "amb totes les conseqüències". A més, Homs ha anunciat que el Govern català al·legarà davant el Constitucional i presentarà una demanda al Tribunal Suprem contra el Govern espanyol per "per atemptar contra el dret a la participació, a la llibertat d'expressió i a la llibertat ideològica". 
Societat Civil Catalana (SCC) no preveu "cap alteració de l'ordre públic" durant el 9-N perquè considera que els Mossos d'Esquadra "compliran la llei" 
Segons l’Agència Catalana de Notícies el grup unionista transversal Societat Civil Catalana (SCC) no preveu "cap alteració de l'ordre públic" durant el 9-N perquè considera que els Mossos d'Esquadra "compliran la llei". L'organització que presideix Josep Ramon Bosch ha denunciat aquest dimarts des del Parlament Europeu que la Generalitat "busca la fotografia de gent fent cua, segurament en un institut tancat per evidenciar que hi ha una quantitat important de catalans que vol exercir un vot". "No ens preocupa en absolut", ha respost Ramon Bosch a la pregunta de si temia com es rebria a l'exterior la imatge de catalans intentant votar i els cossos de seguretat retirant urnes o precintant locals. Segons Ramon Bosch, el nou 9-N és una "fantasmagòrica consulta". 
Societat Civil Catalana s'ha presentat aquest dimarts a l'Eurocambra, en un acte que ha comptat amb el suport dels eurodiputats de Ciutadans, PP i UPyD. El seu president, Josep Ramon Bosch, ha assegurat que l'objectiu de SCC és "donar veu a la majoria de catalans que se senten exclosos de la Catalunya de Walt Disney d'Artur Mas i els que l'acompanyen". 
Durant l'acte, Ramon Bosch ha dit que qualsevol iniciativa "il·legal" com, des del seu parer, seria la celebració del nou 9-N "sempre és preocupant", però s'ha mostrat confiat que els cossos de seguretat "compliran la llei" i tancaran els col·legis electorals. "Tenim molt clar que els Mossos compliran la llei i no creiem que hi hagi cap alteració de l'ordre públic, en absolut", ha indicat. Ramon Bosch ha denunciat que, en la seva opinió, la Generalitat "busca la fotografia de gent fent cua, segurament en un institut tancat", un objectiu que ha titllat de "trist i lamentable". 
Segons el president de Societat Civil Catalana, "el 9-N passarà a la història com un dia alegre per alguns, i festiu per la majoria de catalans que no participarem en aquesta fantasmagòrica consulta que volen fer". "Si hi hagués qualsevol tipus d'alteració de l'ordre estic convençut que els Mossos actuaran, no en tinc cap mena de dubte", ha remarcat. 
El president de SCC ha destacat a Brussel·les que "sense llei no hi ha democràcia, ni drets humans", i que el dret a decidir dels catalans no existeix. Segons Ramon Bosch, la Generalitat "juga" amb els sentiments dels catalans. El responsable de l'organització s'ha mostrat partidari d'un referèndum si fos "una qüestió legal, acordada amb l'Estat dins dels paràmetres que tots ens hem marcat", però ha reiterat que votar en un referèndum "no és el debat" i és "absolutament innecessari".  "Catalunya és formadora d'Espanya i per tant no hi ha cap dret a decidir sobre separar-se de la resta d'Espanya, perquè és com intentar separar el braç de la resta del cos", ha assenyalat el líder de Societat Civil Catalana.
El seu argument el comparteix l'eurodiputat del PPC, Santiago Fisas, que ha assegurat durant el mateix acte que el dret a decidir no existeix perquè "no pots decidir sobre el que no tens competències".  "Hi ha un problema polític, és cert, a Catalunya, i a partir del dia 10 ens hauríem d'asseure en una taula, reflexionar sobre el que passa i, dins de la llei i la Constitució, buscar alguna solució positiva", ha demanat Fisas, que ha lamentat el que considera la "irresponsabilitat del president Mas" per promoure el nou 9-n. "Sap perfectament que ens porta a un carreró sense sortida i l'únic que ha aconseguit és que molts catalans de bona fe s'ho hagin cregut, i hi haurà una frustració molt gran", ha lamentat. 
L'eurodiputat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha celebrat la presència de Societat Civil Catalana a Brussel·les, i ha afirmat que l'organització que presideix Ramon Bosch és la que té "el dret" d'anomenar-se com a representant de la societat civil. Girauta ha dit que "el que fins ara es deia societat civil eren organitzacions dirigides pel poder polític". En una referència implícita als moviments com Òmnium o l'ANC, Girauta ha dit que Societat Civil Catalana "no és una corretja de transmissió del poder polític" ni una "titella" sinó un "interlocutor". 
Francesc Moreno, vocal de Societat Civil Catalana, ha destacat durant l'acte la importància del que està passant a Catalunya i Espanya per la Unió Europea. "Europa té molts problemes, i l'últim que necessita és l'explosió d'un dels seus estats membres, i el cas català és una bomba de rellotgeria", ha indicat. Segons Moreno, Catalunya "no és un tema aïllat" ja que pot provocar un "efecte dòmino" a d'altres territoris de l'Estat o d'Europa.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada