diumenge, 16 de novembre del 2014

Divuit entitats i partits participen a l'acte antifeixista unitari de Vic

A la mateixa hora la presentació del nou partit xenòfob Som Catalans no congregava més de 30 persones en un edifici municipal.  
Encara fa poc més d’un any l’equip de govern havia pactat els pressupostos municipals amb PxC.
 
DIRECTA 16/10/2014   
Emma Roca  

Prop de 200 persones han participat aquest dissabte en els actes de la jornada antifeixista que Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d’Osona va convocar a Vic coincidint amb la presentació en un edifici municipal del nou partit xenòfob Som Catalans. En l’acte polític de la jornada hi van intervenir portaveus de 18 entitats socials, sindicals, estudiantils i polítiques. En  l’àmbit polític, per exemple, van parlar representants de CDC, ERC, PSC, ICV, CUP i Arran. També, però, i molt significatiu en tractar-se Som Catalans d’una formació que usa l’independentisme com a esquer per a captar adeptes per al seu missatge xenòfob i racista, van intervenir en l’acte d’ahir a Vic representants d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). 
La jornada va començar a 2/4 de 6 de la tarda, mitja hora abans de l’acte de Som Catalans a l’edifici municipal del Sucre. L’objectiu era fer una concentració just davant de l’edifici, però un cordó policial ho va impedir i es va acabar fent a uns metres de distància. Ja en aquest primer moment de la concentració algunes de les intervencions, com la de Maria Dantas, membre de la secretaria de Polítiques d’Immigració d’ERC i representant del partit a l’acte d’ahir, criticava que l’Ajuntament hagués cedit un espai públic per a la presentació del partit xenòfob. ERC forma part de l’equip de govern de Vic i té competències en civisme i seguretat ciuadana. Mentrestant, els pocs assistents a l’acte de Som Catalans, que no van arribar a la trentena de persones, anaven arribant. A l’entrada del recinte, hi havia una taula on es venia el llibre “La islamización de Europa”, de Filip Dewinter, líder del partit xenòfob flamenc Vlaams Belang.  

Eclipsar la presentació de Som Catalans 
 
Un cop començat l’acte de Som Catalans, els assistents a la jornada antifeixista es van dirigir en manifestació fins la plaça Gaudí, on es va fer la resta d’activitats. Primer l’acte polític pròpiament dit, amb la intervenció de les 18 entitats, i després un concert i un sopar popular. Des d’UCFR Osona es valorava especialment haver aconseguit eclipsar la presentació de Som Catalans amb un acte polític amb representants de diversos partits i també les organitzacions independentistes. Precisament va ser Berta Rierola, representant d’Òmnium Cultural, que va fer una crida a que “l’independentisme no serveixi mai de pretetx a idees xenòfobes, per tapar la intolerància d’alguns”. 
Abans, Nil Puigvila, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vic, havia expressat els “sentiments contradictoris” que li despertava aquest “enèsim acte antifeixista” a la ciutat. Celebrant que “ara hi hagi una estratègia clara i unitària antifeixista”, però també recordant altra vegada que encara fa poc més d’un any l’equip de govern havia pactat els pressupostos municipals amb PxC. També va mostrar-se crític amb formacions que “avui venen a fer-se la foto”, però que no participen prou de l’activisme d’UCFR. “Per cada acte unitari, hi ha mil dies d’activisme”, va dir.  
Les dues diputades que van participar en l’acte són Ferran Pedret, del PSC, i Sara Vilà, d’ICV, activistes d’UCFR a l’Eixample de Barcelona i a Lleida, respectivament. Totes dues van reclamar el valor de la unitat en la lluita antifeixista. Sara Vilà va dir que no podia ignorar-se el naixement d’organitzacions ultradretanes com Som Catalans. “Ignorar-los no serà mai la solució, Som Catalans, ens és igual que siguin independentistes o espanyolistes, són feixistes”, va exclamar. Pedret, per la seva part, va alertar del perill que el feixisme enfronti la classe treballadora, com ha passat aquesta setmana a Roma, i va denunciar la persecució del poble gitano a Hongria. L’acte el va tancar una emotiva intervenció de Maria Casas, representant del col·lectiu gai, lesbià, transsexual i bisexual osonenc Talcomsom.
A part, també van intervenir representants d’Arran, SEPC, l’Associació de Veïns del Remei, CCOO, CGT, COS, USTEC i la comunitat marroquina de Vic. El Procés Constituent, que no va fer cap intervenció, també era entre els convocants a l’acte. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada