divendres, 21 de novembre del 2014

Ara la Generalitat ordena que no entrin més residus a Vacamorta, però sense fixar termini

Vila, signa la resolució perquè no hi entrin més residus a Vacamorta
El conseller Santi Vila ha manifestat que no deixaran passar gaires dies i la Generalitat farà el control del seu compliment
Hi ha 2,2 milions de tones industrial i hospitalaris ja que el tractament de residus és una font de negoci capitalista impressionant, que sovint no compta amb cap mena de control. 
A l’abocador de Vacamorta hi ha residus que, amb el pas del temps, poden generar compostos altament tòxics, biotransformacions i altres reaccions complexes. 
La presència d’aquests residus suposa un risc per a la salut humana i pel medi ambient, així com una pèrdua de qualitat de vida dels veïns. 
S’ha detectat productes contaminants, com el zinc o el bor als aqüífers de la zona. 
“Tothom sabia que darrera d’aquest negoci hi havia Pujol Ferrussola”.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/11/2014 
Cruïlles (Baix Empordà).-  

Segons l’Agència Catalana de Notícies el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha signat aquest divendres la resolució per la qual suspèn l'entrada de nous residus a l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles (Baix Empordà), que explota l'empresa Recuperació de Pedreres SL. 

Santi Vila va decretar la resolució una setmana i un dia després que ell mateix anunciés que aquesta decisió seria "imminent". En qualsevol cas, l'efectivitat d'aquesta resolució no va ser immediata ja que s'ha de notificar tant a l'empresa gestora de l'abocador -cosa que es preveu  fer avui mateix- com als productors de residus que n'hi porten, moment a partir del qual han de deixar de portar-n'hi. Així, no hi ha establert un termini perquè els camions amb residus deixin d'abocar a Vacamorta, tot i que el conseller Vila afirma que el tancament ha de ser qüestió de "ben pocs dies", en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies.  

Fonts del Departament van concretar que no hi ha un marge legal que marqui aquest termini, però que dilluns o dimarts vinents totes les parts ja haurien d'estar assabentades de la resolució del conseller i no haurien d'entrar-hi més residus.
El tancament governamental de l’abocador de Vacamorta als residus es fa en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la per motius urbanístics l'autorització ambiental que la Generalitat va concedir l'any 2003 perquè pogués acollir l'abocador. Com va concretar el Departament, també dóna compliment a la interlocutòria del TSJC que va rebutjar la petició de la Generalitat d'impossibilitat d'execució material de la sentència. Així doncs, el procediment perquè es faci efectiu el tancament de l'abocador a més residus s’ha iniciat aquest divendres amb la signatura de la citada resolució, que s'hauria d'haver notificat a Recuperació de Pedreres.
Tant l'empresa com l'Agència de Residus de Catalunya hauran de notificar als productors de residus que els aboquen fins ara a Vacamorta que ja no els hi poden portar. L'Agència de Residus, a més, haurà de donar de baixa les fitxes d'acceptació de residus.  

Fonts del Departament expliquen que se segueix aquest procediment perquè la resolució no dicta el tancament de la instal·lació, sinó que únicament prohibeix l'entrada de nous residus, de manera que ha de seguir la gestió dels que ja hi ha, almenys fins que se sàpiga què se n'ha de fer. L'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Direcció General de Qualitat Ambiental seran els organismes encarregats de dur a terme les inspeccions i els controls necessaris per al correcte compliment de la resolució.  

Sense cap termini perquè no hi entri cap més residu a Vacamorta
 
L'escrit del conseller Santi Vila, però, no fixa cap termini perquè no hi entri cap més residu. "Això dependrà de la velocitat amb què l'operador comuniqui als seus clients que ja no poden portar-hi més residus", concreta Vila, si bé diu que el Departament deixarà "ben pocs dies".  

Segellar, però de cap manera traslladar  

D'altra banda, el Departament ha interposat un recurs de reposició contra la part de la interlocutòria del TSJC que parla de la restauració de l'espai afectat. El Departament no és partidari del seu trasllat: "Es tracta de residus industrials de molt baix contingut orgànic, però que generen un volum de lixiviats i emissions de biogàs que cal tractar amb garanties de seguretat, per la qual cosa se'n desaconsella el trasllat. Actualment, es troben confinats en un vas impermeabilitzat totalment controlat pel que fa a la qualitat de les aigües subterrànies i a l'anàlisi de les emissions atmosfèriques". "Imaginin-se, fins i tot des del punt de vista ambiental, les dificultats i l'esforç que caldria fer per moure tones i tones de residus -fins a 2,2 milions de tones- i portar-les a algun altre abocador (el de Tivissa és l'únic que pot acollir tanta quantitat)",  diu Santi Vila. "Un criteri de prudència ens obliga a discutir si allò més prudent és segellar i, per tant, restaurar l'abocador existent", afegeix Vila en declaracions recollides per ACN. El conseller de la Generalitat precisa, però, que s'està estudiant si el trasllat seria viable.  

Fa vuit dies  

Santi Vila havia anunciat la setmana passada el tancament “imminent” de l’abocador de Vacamorta , un anunci governamental que en principi va ser rebut amb alegria per la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC), que fa més de catorze anys que lluita contra aquesta instal·lació. Però, malgrat la victòria judicial, la PAAC considera que el problema ambiental i de salut no està ni molt menys resolt, ja que l’abocador està ple de residus industrials que poden tenir efectes molt nocius sobre el medi ambient i la salut de les persones.  

Segueixen les cues de camions amb residus cap a Vacamorta  

Segons publica ARIET, Zeta Figa, portaveu de la PAAC, aquesta plataforma seguirà lluitant fins que es restauri el paisatge, tal com estableix la sentència del Tribunal Suprem de febrer de 2014. Zeta Figa assegura que l’empresa que gestiona la instal·lació, Recuperació de Pedreres SL, hi ha seguit llençant residus pel moment. “Al febrer, quan es va fer pública la sentència, hi havia 2 milions i mig de tones de residus. Des de llavors no han parat d’abocar-hi residus. Hem vist cues de camions!”, ha explicat Figa.  

Estudi del CEPA 
 
El Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) ha presentat aquest mes de novembre un estudi que adverteix que els residus de Vacamorta no estan ben confinats, de manera que contaminen el sòl, l’aigua i l’atmosfera.
L’estudi, elaborat pel biòleg Ferran Pauné, assenyala que a l’abocador de Vacamorta hi ha residus que, amb el pas del temps, poden generar “compostos altament tòxics, biotransformacions i altres reaccions complexes”. La presència d’aquests residus “suposa un risc per a la salut humana i pel medi ambient, així com una pèrdua de qualitat de vida dels veïns”. 

L’estudi també adverteix que l’Agència Catalana de l’Aigua ha detectat productes contaminants com el zinc o el bor als aqüífers de la zona. 

El conseller Santi Vila, per la seva banda, ha assegurat que la Generalitat té intenció de retirar els residus, però també ha explicat que es tracta d’una operació cara i complexa i que “podria ser pitjor el remei que la malaltia”.
Davant aquesta actitud irresponsable del Govern de la Generalitat, a fi d’encarar el futur de Vacamorta, està previst que la PAAC, el CEPA, l’Ajuntament de Cruïlles i tècniques del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat es reuneixin abans d’acabar l’any. 

14 anys de mobilització social ecologista i ambiental  

La lluita veïnal contra l’abocador de Vacamorta va començar l’any 2000, quan l’alcalde aleshores de Cruïlles per CiU, Antoni Mallorquí, va autoritzar una instal·lació que es troba en un terreny no urbanitzable, a menys de 800 metres del nucli d’habitatges de Puigventós. El veïnat de Puigventós es van organitzar ràpidament i l’any 2003 van presentar una denúncia contra l’abocador. Aquest va ser l’inici d’un llarg periple judicial que va finalitzar el febrer amb la sentència del Tribunal Suprem.  

La Generalitat, responsable de la situació 

Durant aquests catorze anys, el principal obstacle de la PAAC han estat els diversos governs de la Generalitat de Catalunya, que han fet mans i mànigues per mantenir l’abocador obert. Abans de la sentència definitiva, la causa ha passat tres vegades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i dues pel Tribunal Suprem. La PAAC fins i tot va aconseguir que l’abocador es tanqués provisionalment l’any 2003, però el departament de Medi Ambient de la Generalitat, que aleshores estava dirigit per Ramon Espadaler (actual líder d’Unió Democràtica de Catalunya, ara conseller d’Interior del govern d’Artur Mas i membre de la secta destructiva totalitària ultra catòlica Opus Dei), va permetre que la instal·lació seguís funcionant. Per això, la sentència definitiva considera que, en aquella ocasió, la Generalitat va cometre una infracció flagrant. 

Per la seva banda, segons ARIET, Zeta Figa ha explicat que durant tot aquest temps s’han sentit “molt enganyats” per la Generalitat i que els seus governs “han fet tota mena de trampes legals per no complir les sentències”. “Han actuat sense cap mena de respecte pel medi ambient i les persones”, ha dit Figa. 

L’advocat de la PAAC, Benet Salellas, considera que “després de tants anys de recursos i impugnacions, queda clar que la Generalitat és responsable de la situació”.  
Jordi Pujol Ferrusola i Gustavo Buesa  Ibáñezm 
L’empresa que gestiona l’abocador de Vacamorta està controlada per Gustavo Buesa Ibáñez, que ha estat imputat pel jutge de l’Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz per un delicte de blanqueig de capitals i falsedat documental. Segons el jutge, entre els anys 2004 i 2012, una de les empreses controlades per Buesa, GBI Serveis SA, hauria fet importants donacions a Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona Mercè Gironès. 

“Tothom sabia que darrera d’aquest negoci hi havia Pujol Ferrussola”  

“Tothom sabia que darrera d’aquest negoci hi havia Pujol Ferrussola”, ha explicat Zeta Figa, que s’ha mostrat sorpresa que el tancament de l’abocador es produeixi precisament quan una comissió del Parlament de Catalunya vol començar a investigar els casos de corrupció relacionats amb la família Pujol. La portaveu de la PAAC també ha recordat que el tractament de residus és “una font de riquesa impressionant” i que sovint “no hi ha cap mena de control”.  

GBI Serveis, Gustavo Bueso hauria fet pagaments a un familiar de l’exalcalde de Lloret i diputat per CIU Xavier Crespo a canvi d’un contracte  

Gustavo Buesa també s’ha vist esquitxat per l’adjudicació irregular del contracte de recollida d’escombraries de Lloret de Mar. Segons la Fiscalia, l’empresa GBI Serveis hauria efectuat pagaments a un familiar de l’exalcalde de Lloret i diputat de CIU Xavier Crespo a canvi d’un contracte valorat en 80 milions d’euros. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada