divendres, 24 d’octubre del 2014

Nou impuls a la querella pel cas Companys i el de Puig Antich

La jutgessa María Servini de Cubría
La fiscalia argentina insta la jutgessa Servini a viatjar a Barcelona per investigar l'afusellament del president
Demanen la detenció del jurista que va redactar la sentència contra el militant del MIL.
 







[Barcelona 24/10/2014] 

La justícia universal no oblida, ni perdona, i encara menys descansa. El fiscal argentí Ramiro González ha presentat aquesta setmana un escrit de 307 pàgines a la jutgessa de Buenos Aires, María Servini, en què demana que es vagi a fons en les investigacions sobre les circumstàncies de la detenció i l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys i Jover, i sobre l'execució pel mètode del garrot vil de Salvador Puig Antich.
El ministeri públic argentí fa aquesta petició en el marc d'un escrit en què demana diverses mesures d'investigació a la magistrada que dirigeix el que es coneix com a “querella argentina”, una macrocausa que s'ha vestit amb la suma de denúncies de desenes de víctimes dels crims del franquisme. La magistrada Servini de Cubría haurà de resoldre ara si
accepta o no les peticions d'investigació fetes. 
El fiscal González demana a la magistrada que requereixi a les autoritats espanyoles -tant la de l'Estat com la de la Generalitat- tota la documentació sobre “la detenció, la tortura i l'afusellament de Lluís Companys i Jover”, el 15 d'octubre del 1940. En relació amb aquest cas també proposa que la jutgessa faci una diligència d'investigació sobre el terreny i que visiti el castell de Montjuïc per conèixer el lloc on van passar els fets. 
La querella per l'afusellament de Lluís Companys va ser presentada l'octubre de l'any passat per Esquerra Republicana de Catalunya. L'encarregat de formalitzar el tràmit va ser el diputat Joan Tardà, que es va desplaçar fins al jutjat de Buenos Aires. Aleshores, Tardà va explicar que s'havia optat per la via argentina “per posar fi al conegut model d'impunitat espanyol”, després que la justícia espanyola es negués a revisar el cas.  

Les germanes Puig Antich  

Aquest criteri és el mateix que va guiar la conducta de les germanes de Salvador Puig Antich, quan van decidir sumar-se a la querella argentina. En relació amb el procés que va acabar amb l'execució del militant del MIL, el 2 de març del 1974, el fiscal demana la detenció i imputació de quatre persones que hi van estar directament vinculades. Entre aquestes destaca Carlos Rey, membre del tribunal que va jutjar Puig Antich en un consell de guerra a Barcelona i autor material de la sentència en què se'l va condemnar a dues penes de mort. Carlos Rey, que aleshores era membre de la carrera militar on exercia de jurista, té en funcionament un despatx d'advocats a Barcelona que té, entre altres clients, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. 

Falta un ministre  

Sobre les altres imputacions demanades pel fiscal en relació amb el cas de Puig Antich hi ha els ministres Antonio Carro Martínez, Licinio de la Fuente i Antonio Barrera de Irimo (aquest últim, mort el 24 de setembre passat). Tots van ser signants de l'acta del Consell de Ministres de l'1 de març del 1974 que va donar llum verd a l'execució de Puig Antich.
En la seva llista, el fiscal no ha inclòs el ministre Jesús Utrera Molina, sogre de l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón. Segons l'advocat de la família Puig Antich, Carlos Slepoy, que no s'hagi demanat la imputació d'Utrera Molina respon al fet que el fiscal només s'ha pronunciat sobre un segon escrit presentat per l'acusació i no sobre un primer en què, a més de la imputació de l'exministre del Movimiento Nacional, es demanava que s'actués contra els també ministres de Franco, Rodolfo Martín Villa i Fernando Núñez. 
Atiliano del Valle; cosa jutjada, cosa condemnada 
Setze noms integren la llista del fiscal Ramiro González amb peticions de detenció i extradició a l'Argentina. Són exministres de Franco, militars i policies. Entre aquests últims destaca Atiliano del Valle, policia que el 1971 va disparar un tret a boca de canó a un detingut que després va tirar per la finestra, a Cornellà. Aquesta és l'acusació que en contra seva fa Miguel Jiménez, que de resultes d'aquells fets va passar 18 dies en coma, entre la vida i la mort. Atiliano del Valle va mantenir les pràctiques violentes durant la seva carrera policial, fet que a finals del 1976 li va valer dues condemnes per lesions que van dictar dos jutjats de Barcelona. Aquestes van ser les primeres condemnes a policies de Franco per tortures.  
Entre les detencions que demana que es facin el fiscal hi ha també la del comissari de policia Ricardo Algar, germà del també policia Luis Miguel Algar, un dels agents que va participar en la polèmica detenció de Puig Antich, el 25 de setembre de 1973. També demana detenir Jesús Quintana, responsable dels fets de Vitòria de 1976, on van morir cinc treballadors.  

LES DATES
15.10.1939 Lluís Companys és afusellat al castell de Montjuïc després d'un consell de guerra sense garanties processals.
02.03.1974 Salvador Puig Antich es converteix en l'últim català executat per la maquinària repressiva del franquisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada