L'any passat ja va destinar 2,4 milions a evitar la fallida de la instal·lació del Ripollès
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/10/2014
Setcases (Ripollès).-
Llegim a DIRECTA que continuen les polèmiques aportacions de diners públics a les estacions d'esquí catalanes. El Govern de la Generalitat de Catalunya acaba d'aprovar destinar més de dos milions d'euros a Vallter 2000, una de les cinc estacions que controla a través de l'empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La decisió, que publica el ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC) d'aquest dijous 30 d’octubre, s'ha pres després que la societat gestora de Vallter 2000 tanqués l'any 2013 amb unes pèrdues superiors als 960.000 euros. Els números vermells van fer que el patrimoni net de Vallter SA quedés per sota de les dues terceres parts del capital social, de manera que la societat necessita una injecció de capital per assolir el “reequilibri patrimonial” i evitar la fallida. L'ampliació de capital també servirà per fer inversions a l'estació del Ripollès i implica que FGC hi desembutxaqui 482.700 euros enguany, 804.000 el vinent i 803.000 el 2016.
Tot just l'any passat, l'empresa pública ferroviària ja es va gastar més de dos milions a Vallter 2000. En aquella ocasió, la xifra va ascendir a 2,4 milions i va servir per evitar la fallida de l'empresa. 1,9 milions es van destinar a la compra del deute financer que tenia l'antiga propietària de l'estació amb l'Institut Català de Finances, mentre que els 500.000 euros restants van servir per dur a terme un seguit d'inversions per millorar les instal·lacions. Arran de l'operació, FGC va passar a controlar Vallter SA, amb el 69,9%, mentre que la resta de la societat se la reparteixen Salvador Serra SA -fins aleshores propietària- i l'Ajuntament de Setcases (Ripollès).
Vallter 2000 és l'última estació d'esquí que va adquirir la Generalitat de Catalunya, però no és pas l'única que controla. Sempre a través de FGC, l'administració autonòmica és propietària de les estacions de Vall de Núria, la Molina, Espot i Port Ainé, a banda de Vallter 2000. L'aterratge dels diners públics va ser la via per evitar el tancament d'unes estacions amb una rendibilitat qüestionable. De fet, la decisió d'abocar-hi recursos públics fa temps que genera una forta polèmica, accentuada en una època de retallades dels serveis bàsics, com bé va retratar l'any passat el programa de TV3 ‘30 minuts’.
La poca sostenibilitat ambiental de les estacions d'esquí -infraestructures, gran despesa energètica per fabricar neu amb els canons- i el fort impacte que tenen al territori accentuen unes crítiques que es responen amb l'argument que la seva existència garanteix el manteniment de determinada activitat econòmica a la zona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada