dijous, 4 de setembre del 2014

"No ens mourem d'aquí"


La història darrere 81 dies d'acampada de la PAH Osona
 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/09/2014 
Manlleu (Osona).-  
  
Llegim al setmanari DIRECTA que l'acampada de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) d'Osona davant l'oficina de BBVA de la Plaça Fra Bernadí de Manlleu no s'atura: ja són 81 dies. Cinc famílies afectades pel deute hipotecari i activistes de la PAH Osona van decidir ocupar l'oficina el passat 16 de juny per reclamar lloguers socials i la condonació total dels seus deutes. A causa d'aquesta acció, el banc va dur a judici a sis de les activistes, però el titular del jutjat número 2 de Vic, José Luis Gómez Arbona, va arxivar la denúncia, refutant qualsevol acusació de violència o intimidació de la PAH cap a BBVA. Malgrat el suport judicial, a finals de juliol les acampades van haver de traslladar les seves tendes cap a l'interior de la plaça per no ocupar la vorera de davant l'entitat. Ara bé, tot i els pocs metres que separen les tendes del seu emplaçament original, la protesta no se n'ha ressentit i continua activa com el primer dia.

Des de la primera acció del juny, les acampades són una gran colla: a les afectades s'hi sumen les activistes de la PAH i diversos osonenques interessades en la protesta o que també s'han vist afectats per un endeutament hipotecari. Sota les voltes de la plaça sempre hi ha algú de la Plataforma, fins i tot a la nit. Les tendes reposen sota i fora de les voltes i han reunit tot el necessari per cuinar i, en definitiva, fer-hi vida les vint-i-quatre hores. Des de fora, és complicat veure l'interior de l'oficina, que té tots els vidres coberts amb adhesius i, a dins, és plena de confeti que es llença durant les accions. La negociació per a elles no s'ha tancat mai. Cada dimecres reflexionen sobre els casos i assessoren a nous afectades en el Casal Claret de Vic. Després de gairebé tres mesos, a les manlleuenques ja no els estran"Ara sí que som una gran família" ya l'assemblea diària i la cassolada del vespre, que s'han convertit en un costum.

Un diàleg ple de contradiccions

Les afectades no esperaven arribar als 80 dies per aconseguir el que reclamen però tenien clar que calia esperar el temps necessari. Segons elles, van començar l'acció a l'oficina perquè no acceptaven les propostes del BBVA, que passaven, entre d'altres, per una rebaixa del deute que no arriba al 0%. Un dels afectats ja va ser desnonat el 2012 i, després de la subhasta, el banc li continua reclamant 400.000 euros. "Qui entén que jo li doni la casa al banc i li continuï devent aquests diners? El deute s'ha generat per les males orientacions del banc", explica Maira Costa, una de les portaveus de l'acampada i membre de PAH Osona. Una altra de les afectades ha demanat un refinançament per fer possible continuar pagant el deute, però ni així han arribat a cap acord. Ella explica que el càlcul del finançament s'ha fet sobre el capital principal de l'habitatge i no sols sobre els rebuts impagats. "El banc li reclama molts més diners, com si no hagués pagat la hipoteca sencera", hi afegeix la Maira.

Tot i que sí que han existit negociacions amb el banc, el col·lectiu continua pensant que el deute és "inassumible i il·legítim". A més, fa uns dies que el BBVA va afirmar a un mitjà de comunicació que havia aturat els processos judicials dels casos. La PAH diu que és "descaradament al revés". Afirmen que els casos s'han accelerat i que un d'ells no tenia data de subhasta fins que es va dur a terme l'ocupació de l'oficina. Davant aquestes acusacions, una portaveu del banc ha assegurat a La Directa que han fet "un esforç molt important" aplicant rebaixes que, en definitiva, són "pèrdues que haurem d'assumir". El banc també recorda que les mateixes afectades van demanar la mediació d'Ofideute -l'Agència de l'Habitatge de Catalunya- durant una moció presentada al ple de l'Ajuntament de Manlleu i que encara no han rebut les seves propostes. Segons l'oficina, ja han fet tot el que han pogut: "Cal recordar que no podem tractar de diferent manera els casos que venen amb una plataforma que el client que s'adreça al director del banc", ha afegit la portaveu.

"Ara sí que som una gran família"

Després de gairebé tres mesos, les acampades han vist com la PAH Osona s'ha consolidat com a col·lectiu. Passen moltes hores juntes cada dia i coneixen els seus respectius casos al peu de la lletra. Una de les afectades diu que l'acció és "molt dura" però que quan una d'elles defalleix, tot el col·lectiu li fa aixecar els ànims. "Sempre diem que la PAH és una gran família; ara sí que ho és de veritat", comenta la Maira. Ara bé, a banda de l'estat d'ànim de cadascuna d'elles, coincideixen en què la part més crua la viuen les filles de les famílies. El fill d'un dels afectats, un menor de quinze anys, ha passat molts dies acampat però aquesta situació "el cansa molt i li resulta molt angoixant". De fet, ell i el seu pare van viure al carrer durant un temps, però va ser gràcies a la Plataforma i a amics que ja no és així. Maira Costa explica que el noi comprèn perfectament què passa i que comparteix amb ells el suport però que "no està massa tranquil".

Suport institucional i veïnal

Un dels puntals de l'acampada és el suport institucional que han rebut. L'Ajuntament els dóna suport, els deixa utilitzar els lavabos públics i no els han posat cap trava per ocupar un espai públic que, de fet, se situa al centre comercial de Manlleu. El diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernández i Laura Massana d'ICV també els van traslladar els seus ànims i van recollir les firmes dels 57 diputats d'ERC, ICV-EUiA, PSC i la CUP. Les veïnes de Manlleu no són innòcues a la situació i algunes d'elles ofereixen menjar i, fins i tot, poder utilitzar la seva cuina o dutxa.

Per contra, la relació amb les treballadores de l'oficina de BBVA és complicada. Entren i surten per la porta del darrere i, sobretot durant les dues últimes setmanes, quan han intensificat les accions, viuen la situació amb cert "nerviosisme". "Sabem que per a ells tampoc és fàcil però sempre que ocupem l'oficina els expliquem que no es tracta de res contra ells sinó contra les polítiques del banc", explica la Maira. Amb la policia també han viscut moments de tensió. El dia de la primera acció, fins i tot hi van arribar un grup d'antiavalots. "Va ser molt ofensiu. Van tenir un comportament agressiu i d'intimidació, però nosaltres tenim molt clar que la violència no és la manera". Però, com sempre, hi ha dues cares de la mateixa moneda. Una de les afectades assegura, fins i tot, que alguns Mossos d'Esquadra amb qui ha parlat davant l'oficina "estan més d'acord amb la PAH que amb el banc".

El canvi passa per la desobediència

Durant el primer mes i mig d'acampada feien accions més esporàdiques però ja les han estès a altres poblacions com Vic i Torelló i pensen intensificar-les molt més. Després d'aquests 81 dies, lluny de perdre l'esperança, creuen que el col·lectiu osonenc antidesnonaments és més fort i que estan fent "el correcte". Segueixen defensant la filosofia pacífica de la Plataforma però sempre recolzada en la desobediència com a eina per a aconseguir resultats: "Si no ho fem així, no canviarem res. Però hem de desobeir sempre amb consciència i entenent que els drets fonamentals de les persones legitimen les nostres actuacions". Davant la incògnita de si l'acampada a la plaça tindrà una solució a curt termini, el col·lectiu veu un final molt proper i positiu per a les famílies. "De moment, no ens mourem d'aquí. Com repetim incansablement que sí que es pot, hem de poder". 


L'interior de l'oficina és ple d'adhesius de la PAH i del confeti que fan servir durant les accions


L'acampada de la PAH Osona se situa davant l'oficina de BBVA de la plaça Fra Bernadí de Manlleu  

Les famílies decideixen el caràcter de les pròximes actuacions de la plataforma
Cada tarda, afectats i activistes organitzen una assemblea per parlar dels casos i organitzar-se
La majoria de les pancartes i cartells informen de la situació setmanal que viu el col·lectiu          

Les famílies reflexionen sobre cadascun dels casos i assessoren nous afectats a les assemblees                                

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada