Ex-libris que restarà com a imatge identificativa del fons |
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/09/2014
Girona (Gironès).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies la Universitat de Girona (UdG) ha rebut en donació un fons documental sobre els mestres exiliats de la Segona República únic a Catalunya. El formen 545 dossiers, cadascun dels quals dedicat a un docent, que inclouen documents diversos com dietaris de l'exili, cartes o llibres. El fons era propietat del catedràtic emèrit d'Història de l'Educació de la UdG Salomó Marquès Sureda. Segons explica ell mateix, els dossiers documenten la trajectòria "de més d'un 10% del magisteri de Catalunya que va anar a l'exili". La donació, titulada 'El Magisteri Exiliat de Catalunya', es podrà consultar a partir d'ara a la biblioteca del campus del Barri Vell. Els volums permetran engegar projectes i tesis sobre la temàtica.
La donació que ha rebut aquest dijous la UdG és fruit de 30 anys d'investigació sobre els mestres que treballaven a Catalunya durant la Segona República i van anar a l'exili. El fons cedit per l'investigador i catedràtic emèrit Salomó Marquès consta de 545 dossiers que documenten, a través de dietaris, cartes, fotos o entrevistes, l'exili de més d'un 10% dels mestres catalans de l'època. La investigació de Marquès recull el testimoni dels mateixos mestres, familiars i -fins i tot- d'alumnes.
A banda de la documentació, el fons també conté llibres -molts publicats en català a Veneçuela, Mèxic o Xile- que ajuden a entendre l'exili. I altres pertinences que s'exhibeixen en centres del Memorial Democràtic com, per exemple, la maleta amb la qual Lluís Santaló (professor i alcalde republicà de Girona) va marxar a l'exili.
La importància d'aquest fons per a la UdG
La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, i la directora de la biblioteca de la UdG, Antònia Boix, han remarcat la importància que tindrà aquest fons documental per a la investigació i recerca. "Serà motiu de tesis doctorals i consultes, així com un referent per a tot Catalunya" ha explicat Geli.
Concretament, el fons donat per Salomó Marquès ajudarà a omplir "un buit molt important en la historiografia", ha explicat la catedràtica Anna Maria Garcia. Aquest fons, únic a tot Catalunya, donarà visibilitat a una "història silenciada", ha subratllat la rectora.
El fons de Salomó Marquès, titulat 'El Magisteri Exiliat de Catalunya', se suma a d'altres especials de la UdG, com ara el fons Prudenci i Aurora Bertrana, el Ferrater Mora o el Pierre Vilar. La UdG té 50.000 volums en els fons especials, del 200.000 que té en total la universitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada