dimarts, 30 de setembre del 2014

Els lligams d'Artur Mas amb les multinacionals obstaculitzen l'escenari de la desobediència

Artur Mas a la conferència inaugural de la XXVIII reunió del Cercle d'Economia
Ni l'Estat espanyol ni Mariano Rajoy: el principal obstacle d'Artur Mas per arribar a posar les urnes el 9 de novembre són els seus lligams amb la banca i les grans multinacionals 


DIRECTA  30/09/2014 
JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ |  


Des de mitjan agost, la paraula desobediència s'ha situat al centre del debat en el marc del procés sobiranista que viu Catalunya. Si el Govern espanyol manté la seva oposició frontal a l'exercici del dret de vot per decidir si volem la independència o no, arribarà el moment de desobeir el marc legal espanyol per fer possible el vot. Poc després de la multitudinària V de l'Onze de Setembre, representants de tots els partits pro consulta van declarar que estaven a favor de la desobediència si era necessària, però només la CUP-AE ha posat tota la seva estructura al servei d'una campanya per fer-la possible un cop arribat el veto del Tribunal Constitucional. 


Ni l'Estat espanyol ni Mariano Rajoy; el principal obstacle d'Artur Mas per arribar a posar les urnes el 9 de novembre són els seus lligams amb la banca i les grans multinacionals. Durant una discreta reunió celebrada el 20 de juliol al Palau de la Generalitat amb la plana major dels representants espanyols a la Comissió Trilateral, el president de la Generalitat va assegurar que no està disposat, en cap cas, a “passar per sobre de la legalitat” per fer la consulta del 9 de novembre. Aquestes paraules el lliguen de mans i peus, sobretot tenint en compte qui eren les persones que l'escoltaven entre les parets de l'edifici on, més tard, ha signat el decret de convocatòria de la consulta. La Comissió Trilateral està formada per 390 representants de les multinacionals i institucions bancàries més influents dels Estats Units, Europa i el Japó i es considera, juntament amb el Club Bilderberg, com un poder planetari a l'ombra. Van ser dues hores i mitja de reunió -segons va explicar el periodista Manel Pérez en una crònica a ‘La Vanguardia’ que va tenir una repercussió mínima- al voltant d'una taula amb un bon àpat, on hi van seure: Antonio Garrigues Walker, del bufet d'advocats Garrigues; Alfonso Cortina, expresident de Repsol i conseller de nombroses empreses multinacionals; Pedro Miguel Echenique, físic i ex conseller del govern basc de Carlos Garaikoetxea; Ignacio Polanco, president del grup Prisa; Esther Giménez-Salinas, ex rectora de la Universitat Ramon Llull i consellera del Banc Santander; Emilio Ybarra, ex president del BBVA, i Ferran Rodés, president de l'empresa editora del diari *Ara i conseller de la constructora Acciona. Aquests vuit capitostos de les oligarquies catalana i espanyola van traslladar les paraules de Mas al comitè executiu de l'organisme que es va celebrar durant el mes d'agost, amb Jean-Claude Trichet i David Rockefeller al capdavant. Aquest últim, als seus 99 anys, és el president d'honor d'aquest poder global neoliberal.  


La Comissió Trilateral i el Club Bilderberg tenen la capacitat de fer tremolar les variables macroeconòmiques de tota la Unió Europea. Poden canviar a dit els presidents d'Itàlia o Grècia sense necessitat de fer comicis. Artur Mas ho sap bé. Durant la roda de premsa de valoració dels resultats del referèndum escocès, un periodista de ‘The Economist’ va preguntar al president català si la consulta era un pols a la Unió Europea i Mas, sense dubtar, va respondre: “No, la gran majoria dels qui impulsem el procés volem continuar a Europa, a l'euro i a l'OTAN”. Per tant, és molt difícil que la desobediència a l'Estat espanyol s'arribi a materialitzar de la mà d'Artur Mas, sobretot pels obstacles que hi posarien els seus socis de l'economia global. Però també perquè tindria greus dificultats de cara endins, amb la cúpula dels Mossos d'Esquadra i amb UDC, el seu soci de federació i de govern. L'única aliança clara del president en aquest hipotètic escenari seria la gent mobilitzada al carrer. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada