dimarts, 30 de setembre del 2014

El fiscal insisteix en les llacunes de l’explicació de Pujol

El fiscal Alejandro Luzón demana investigar la "licitud dels fons amb els quals se satisfà el deute tributari"  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/09/2014 
Queralbs (Ripollès).-  

Segons l’agència EFE el fiscal del "cas Pujol" insisteix en les "llacunes i contradiccions" de l'explicació que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha donat sobre l'origen de la seva fortuna oculta a l'estranger i ha reiterat les seves sospites sobre la possible "il·licitud" dels fons de la família. 
En un nou escrit, a que ha tingut accés EFE, remès a la sala de l'Audiència de Barcelona que ha de decidir sobre la petició d'arxivament del cas plantejat per la defensa, el fiscal torna a defensar que, encara que els diners que la família Pujol tenia a l'estranger s'hagi regularitzat, ha de ser investigada la "licitud dels fons amb els quals se satisfà el deute tributari". 
En aquest sentit, el fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón sosté en el seu escrit que "no pot desconèixer-se que sí que existeix una sospita sobre la il·licitud dels fons, tenint en compte que la vaga explicació de la procedència d'una herència no resulta del tot plausible en presentar tant llacunes com contradiccions". 
A més, afegeix Luzón, la sospita sobre la il·licitud dels fons ocults per la família Pujol a l'estranger "ha de connectar-s’hi amb els fets denunciats" en la querella presentada per Manos Limpias, que va donar peu a la investigació judicial, atès que "apunten a concrets orígens delictius dels fons". 
El fiscal admet que aquests fets denunciats per Manos Limpias estan de moment "orfes del necessari aliment probatori", però recalca que són "prou greus com perquè els òrgans judicials als que competeix la repressió d'aquestes conductes no estiguin inactius en vista d'un patrimoni que pot no correspondre's amb les fonts lícites de renda conegudes d 'aquestes persones".  "Des d'aquest punt de vista resulta igualment molt senzill per als querellats aclarir l'origen dels fons la licitud dels quals es discuteix", afegeix l'escrit de la Fiscalia. 
A més de l'origen del patrimoni de la família Pujol, el fiscal creu que "la conducta que de manera més palmària exigeix ser investigada és la que podria ser constitutiva d'un delicte contra la Hisenda Pública". 
En resposta a l'argument de la defensa, que manté que no existeix cap delicte a l'haver estat els fons dels Pujol a l'estranger degudament regularitzats, el fiscal creu que "es fa imprescindible comprovar" que això s'hagi realitzat correctament, "cosa que no pot assegurar-se en aquest moment". 
En aquest sentit, el ministeri públic recorda que l'informe del Banc de Madrid al qual els Pujol van traspassar els diners dels seus comptes a Andorra refereix regularitzacions de quantitats superiors al llindar dels 120.000 euros a partir del qual un frau fiscal es considera delicte, la qual cosa "permet mantenir l'existència d'un delicte contra la Hisenda Pública". 
Segons l'opinió del fiscal, en aquesta fase de la instrucció no és exigible "que els contorns dels fets punibles apareguin nítidament perfilats", en resposta a l'argument de la defensa del clan Pujol que la investigació té "un marcat caràcter prospectiu". 
Per a Luzón, "tal exigència generaria espais d'impunitat, sempre intolerables i de manera especial en unes conductes de corrupció que han assolit dimensions profundes a la societat espanyola, amb el risc cert de soscavar els principis bàsics dels règims democràtics (...)".
"(...) Al disminuir la confiança dels ciutadans en les seves institucions, que aquesta delinqüència posa al seu servei, acaba per resultar danyat el propi Estat de Dret", raona el fiscal Anticorrupció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada