El cap del govern andorrà es reunirà amb Rajoy en plena polèmica pel cas Pujol.
Vinculen l’herència de Jordi Pujol amb Banca Catalana.
La policia sospita que els diners que la família té a l'estranger podrien procedir de la ‘caixa B’ del banc.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/08/2014
Queralbs (Ripollès).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies el Partit Socialdemòcrata (PS), a l'oposició al Govern d'Andorra, creu que el cas Pujol pot malmetre la imatge del país. Per això demana al Govern andorrà més transparència en l'afer perquè no es malmeti una imatge que segons el primer secretari del PS, Pere López, s'havia restaurat després de la signatura de diferents convenis de col·laboració fiscal i després de sortir de la llista negra de l'OCDE de paradisos fiscals.
Per López es preocupant la imatge que està sortint en mitjans de comunicació, sobretot espanyols i ha afirmat que "no volem veure el nom d'Andorra relacionats amb assumptes com els que aquest dies veiem als mitjans de comunicació d'Espanya".
Silenci i manca de transparència sobre la reunió Govern i el sector bancari
El PS es mostra preocupat, diu, pel silenci i la manca de transparència del Govern andorrà en el cas Pujol. Afirma que la imatge d'Andorra s'està veient perjudicada i afegeix que el cap de Govern no pot demorar les explicacions sobre la reunió que va mantenir fa poc amb el sector bancari. En cas que es confirmés la informació que va rebre Antoni Martí sobre els diners dels Pujol a Andorra, el PS diu que seria un fet gravíssim i que el cap de Govern andorrà estaria en una situació de debilitat política.
El primer secretari del PS, davant de força expectació mediàtica, va mostrar el seu desacord sobre la gestió que està fent el Govern d’Andorra del cas Pujol. "Ens preocupa el silenci i la manca de transparència del Govern i del grup parlamentari que li dóna suport en aquest assumpte", ha afirmat el primer secretari del PS, Pere López.
Es demana respecte de la legalitat al Govern andorrà
Davant d’una situació, que, segons el Partit Socialdemòcrata, està perjudicant la imatge d'Andorra, que s'associa a un paradís fiscal, el PS demana rigor, transparència i respecte de la legalitat al Govern andorrà.
El Partit Socialdemòcrata lamenta la manca d’informació per part del Govern andorrà i, en aquest sentit, es refereixen a les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació sobre la reunió que va mantenir el cap de Govern d’Andorra, amb les entitats bancàries i durant la qual, presumptament, Antoni Martí hauria rebut informació sobre els comptes dels Pujol a Andorra. Una situació que el PS qualifica d’il·legal i, per tant, preocupant. Per aclarir aquesta situació, el partit demana explicacions al cap de Govern andorrà. López creu que "l'explicació no es pot demorar més".
El PS diu que, fins ara, el cap de Govern d’Andorra, Antoni Martí, no els ha informat, ni al partit ni al grup parlamentari, sobre el cas Pujol. Afirma, a més, que el sistema bancari no estarà en risc si compleix la normativa i demostra solidesa i coherència.
Vinculen l’herència de Jordi Pujol amb Banca Catalana
A poc a poc es van coneixent més detalls sobre el cas Pujol. L'herència que la família Pujol tenia a Andorra des de feia més de tres dècades podria tenir el seu origen en fons que el seu pare, Florenci Pujol, "hauria desviat de Banca Catalana abans de la fallida de l'entitat". Així ho han assegurat a ‘El Confidencial’ fonts policials coneixedores de les investigacions de l'UDEF. D'aquesta manera, el clan Pujol intentaria atribuir tota la fortuna acumulada a bancs d’Andorra als rendiments generats a partir d'aquesta herència. Una atribució que esquivaria l'acusació per blanqueig de capitals, un delicte castigat amb penes que arriben fins als sis anys de presó. En el moment de la confessió de Jordi Pujol Soley, un total de cinc membres de la família acabaven de regularitzar quatre milions d'euros a través de declaracions de caràcter complementari. Uns diners que, segons va justificar Jordi Pujol, haurien estat cedits pel seu pare Florenci el 1980, dos anys abans que esclatés el cas Banca Catalana que va acabar amb la intervenció de l'entitat per part del Banc d'Espanya.
Segons publicava ‘El Confidencial’, fonts pròximes a la investigació del patrimoni de la família Pujol, "aquests diners legalitzats van sortir de la caixa B de Banca Catalana". Es dóna la circumstància que aquesta entitat bancària va ser creada per Florenci Pujol i David Tennenbaum, el polonès, vinculat amb Israel, que va aportar els diners per comprar la Banca Dorca transformada en Banca Catalana, i de la qual Jordi Pujol Soley va ser-ne conseller. La investigació judicial de Banca Catalana va acreditar que els responsables de l'entitat van crear una comptabilitat paral·lela per realitzar operacions que van resultar catastròfiques per a l'entitat bancària.
Reunió Antoni Martí i Mariano Rajoy en el marc de l’afer Pujol
Alguns mitjans espanyols ja se'n feien ressò, dimecres, de la més que probable visita del cap de Govern andorrà a la Moncloa. Enmig de la trifulga generada per l'afer dels comptes de la família Pujol a Andorra, emmarcaven la trobada en la necessitat de donar explicacions per part d’Antoni Martí i de tranquil·litzar el Govern del Regne d’Espanya amb titulars com 'Andorra vol convèncer el Govern espanyol de la seva bona actuació en el 'cas Pujol''. Fonts del Govern andorrà, lògicament, neguen que l'objectiu de la trobada sigui l'afer Pujol i les seves conseqüències, sinó exclusivament la negociació del CDI i enfilar la recta final perquè es pugui signar abans de final d'any.
De fet, Antoni Martí ja va avançar en la compareixença davant dels mitjans que va fer aquest estiu, durant la visita a la casa de colònies d'AINA, que per a la segona quinzena de setembre hi havia prevista la primera reunió per concloure aquestes negociacions. La data molt probablement s'avança a les previsions fetes públiques, tot i que amb posterioritat en caldran algunes més, de caràcter més tècnic, per acabar el text del CDI.
Antoni Martí ha argumentat sovint que el CDI és una qüestió molt important pels esforços que ha fet la societat andorrana a l'hora d'assumir la nova fiscalitat aprovada. En la seva darrera compareixença davant els mitjans de comunicació, el cap de Govern va recordar que sense un IRPF no s'hauria pogut signar el conveni de no doble imposició, i assegura que es tracta d'un dels temes destacats que s'ha de tancar abans d'acabar la legislatura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada