dilluns, 16 de juny del 2014

Ressò de les jornades de maig i juny de 2014. .El ple de l’Ajuntament de Girona aprova una moció contrària a l’existència del títol Príncep de Girona


El ple municipal determina que el títol de Príncep de Girona no representa de cap manera el sentir de la ciutat. 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/06/2014 
Girona (Gironès).- 

La vigília de la votació de la llei orgànica monàrquica de successió del PP i del PSOE en el Senat espanyol es viu l’aprovació d’una emotiva moció contra la Casa de Borbó en el ple de l’Ajuntament de Girona.
El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest dilluns una moció on s'assegura que el títol de Príncep de Girona "no representa la ciutat". En aquest sentit, el text també constata que avui en dia no existeix el consens polític del 1981 que va portar l'Ajuntament a demanar, en aquell moment, que la Casa Reial investís Felip de Borbó com a Príncep de Girona. D’aquesta manera triomfa, al cap d’anys, la campanya política i social que en temps de l’alcalde Joaquim Nadal (PSC) es va endegar contra el seu equip de govern municipal al convidar el príncep Felip a visitar l’ajuntament, a la plaça del Vi, enfront una gran manifestació popular amb el lema ‘Fora els Borbó de la nostra nació’, a cura de l’MDT, Alternativa Verda, PSAN, MEN i una plataforma d’artistes i intel·lectuals, com ara Carles Fontseré o Eudald Carbonell.
Tot i que inicialment s'havien presentat dues mocions diferents -una de CiU i PSC i una de la CUP, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Carles Bonaventura-, al final se'n ha consensuat una de sola. El primer punt, on es constata la falta de consens per demanar a la Corona que investeixi l’infanta Elionor de Borbó com a nova princesa de Girona, ha comptat amb el vot a favor de 23 dels 25 regidors: tots excepte els dos representants del PP.  
La segona part del document, on es diu que el títol de Príncep o Princesa de Girona no representa la ciutat, ha comptat amb el vot en contra del PP i l'abstenció del PSC. La resta, li han donat el seu vot afirmatiu.  
Un cop finalitzada la votació, el ple municipal ha fer un llarg aplaudiment. Amb això, tot queda dit per a la història de la ciutat de Girona en aquest context d’eclipsi monàrquic espanyol.
CiU ha donat suport a la proposta perquè, tal com ha indicat el seu portaveu, Carles Ribas, "a ningú se li escapa que, socialment, la demanda per al títol de Príncep de Girona no hi és". "La immensa majoria del ple té molt clar quin és el seu sentiment i què s'opina socialment sobre el tema", ha afegit. 
Des de la CUP, Jordi Navarro ha titllat la monarquia de "corrupta i decrèpita", i ha considerat que es tracta d'una institució que ja no té el suport de la ciutadania. Pel que fa a l'abdicació de Joan Carles i la successió Felip de Borbó, ha considerat que es tracta només d'un "lífting".  
El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha deixat clar que la monarquia "no representa els ciutadans representats al ple" mentre que el regidor no adscrit Carles Bonaventura ha recordat que en diverses ocasions ja s'havia demanat a l'Ajuntament gironí que es retirés de tot el relacionat amb el Príncep de Girona i la seva Fundació.  
El no adscrit Carles Palomares, per la seva banda, ha considerat que "tots plegats hem de decidir el 9-N". 
Finalment, des del PSC, Pia Bosch ha constatat que hi ha una manca de consens al ple per demanar la investidura de la princesa, però ha considerat que han de ser els ciutadans qui decideixin si el títol els representa o no. Per això, el grup del Partit dels Socialistes de Catalunya s’ha abstingut en el segon punt de la moció, "perquè no sabem amb certesa si realment representa el que vol la ciutat".

Referèndum monarquia o república 

Com símbol del temps, el ple municipal de Girona també ha aprovat una moció per donar suport als ciutadans i a les ciutadanes de l’Estat espanyol que reclamen la convocatòria d’un referèndum per decidir si prefereixen monarquia o república. El text, presentat per ICV-EUiA s’ha aprovat amb 13 vots a favor, el vot en contra dels dos representants del PP i deu abstencions de CiU. Entre els que hi han votat a favor hi ha el PSC, malgrat que, al Regne, el  líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, dóna suport públicament a la monarquia espanyola i a la casa de Borbó.
El text de la moció pro referèndum, a més, es reitera la defensa del dret a decidir i la necessitat que el poble català expressi la seva opinió a les urnes el 9-N.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada