dimecres, 25 de juny del 2014

La Guàrdia Civil cita a declarar l’alcalde de Bàscara per tràfic d’influències

Lluís Lloret (CiU) va dir als agents que només s'explicarà davant un jutge perquè desconeix el contingut de la investigació policial


 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/06/2014 Bàscara (Alt Empordà).- 

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va concloure que entre 2000 i 2011 l’alcalde de Bàscara (Alt Empordà) per CiU, Lluís Lloret, aleshores arquitecte municipal de Vidreres (la Selva), estava associat professionalment amb un altre arquitecte, Llorenç Geli, i el secretari interventor d’aquest ajuntament selvatà, Tomàs Soler, i així aconseguia contractes públics.

Per la seva banda, Lloret indica que amb el secretari de Vidreres van comprar un terreny a Tossa de Mar (la Selva).

Abans de Sant Joan, l’alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, ha hagut de passar per les dependències de la Guàrdia Civil en ser citat a declarar per uns presumptes delictes de negociacions prohibides a funcionaris, tràfic d’influències i falsedat. El cas està directament relacionat amb l’informe que l’Oficina Antifrau de Catalunya va signar el 26 de setembre de 2013 indicant que Lluís Lloret, ex arquitecte municipal de Vidreres, hauria tret profit del seu càrrec a l’Ajuntament de Vidreres per aconseguir que se li adjudiquessin contractes públics al seu despatx. El polític convergent, per recomanació del seu advocat, va acollir-se al seu dret a no declarar precisant que només ho faria davant el jutge ja que al·lega desconèixer el contingut de la investigació de l’afer.

En el document de l´OAC s’esmenta que entre el 2000 i el 2011 l’aleshores secretari interventor de l’Ajuntament de Vidreres, Tomàs Soler, estava associat amb l’aleshores arquitecte municipal Lluís Lloret i l´arquitecte tècnic Llorenç Geli i participava en els expedients administratius del municipi que li concedien les obres a ambdós.

A principis dels anys vuitanta Lloret utilitzava el despatx de Geli a Girona i hi figurava el seu nom a la placa exterior del despatx. Cal esmentar que Llorenç Geli va arribar a facturar 263.30,29 euros de les arques públiques de Vidreres entre 2006-2008 per diferents projectes com Can Torrent i la Biblioteca Municipal.

Amb Soler, Lloret es va posar d’acord, juntament amb una tercera persona, per constituir una empresa que tenia com a objectiu comprar un terreny a Tossa de Mar per poder-hi edificar una promoció.

A l’any 1982 Lloret va arribar a l’Ajuntament de Vidreres com a autònom per tal d’assessorar l’arquitecte que estava a punt de plegar i que aquesta vinculació es va mantenir fins l’any 2000, quan l’aleshores secretari interventor -Tomàs Soler- va recomanar contractar-lo a temps parcial atès que havia estat gairebé vint anys exercint. És, doncs, a partir d’aquest moment, que l’OAC consideraria irregular que l’Ajuntament de Vidreres entregués a Lloret alguns projectes pels quals va facturar 58.651,17 euros entre 1999 i 2010, que era contractat per les hores que no hi dedicava.

L’informe d´Antifrau també destaca el paper de l’antiga alcaldessa de Vidreres pel PSC, Ruth Rosique, i entén que coneixia la irregularitat d’aquesta pràctica de Lloret i l’equip de govern municipal va seguir aprovant factures. Tanmateix, Rosique va informar a l´OAC que ella havia heretat aquesta situació i que ningú li havia informat que fos irregular però que va decidir aturar-ho en tenir-ne coneixement.

Els protagonistes de l’afer


-. RUTH ROSIQUE. Alcaldessa de Vidreres (2007-2011). N’estava al corrent. L’Oficina Antifrau considera que coneixia les incompatibilitats dels arquitectes municipals i el secretari interventor però les va mantenir per una qüestió d’economia de l’Ajuntament. A més, la fa partícip d’un doble nomenament il·legal, quan es va contractar Tomàs Soler com a assessor jurídic extern després de nomenar com a interventora una administrativa.

-. LLUÍS LLORET. Ex arquitecte municipal. Cobra de l’Ajuntament de Vidreres per doble via. · L’OAC indica que cobrava de l’Ajuntament com a arquitecte municipal i també com a professional liberal. I tenia una societat mercantil en comú amb l’arquitecte Llorenç Geli.

-. TOMÀS SOLER. Ex secretari interventor. Administrador de l’empresa dels arquitectes Lloret i Geli. Com a secretari interventor participa dels expedients que concedien obres a Lloret i Geli els quals, segons Antifrau, són socis.

-. LLORENÇ GELI. Arquitecte. Factura a l’Ajuntament de Vidreres 263.308,29 euros. Antifrau indica que aquest arquitecte compartia despatx amb Lloret durant el temps que obtenia concursos de Vidreres.

-. INFORME DE L’OAC. L’informe està signat amb data de 26 de setembre de 2013. Segons l’informe de l’Oficina Antifrau, Lloret, Geli i Soler mantenien relacions professionals que, de forma completament irregular i deixant a banda les incompatibilitats que tenien, els va permetre aconseguir multitud de contractes de l’Ajuntament de Vidreres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada