dissabte, 28 de juny del 2014

Cadena humana a la llongada de la platja del Portitxol, a Empúries, contra les prospeccions marines

Una acció convocada per la plataforma Aturem prospeccions a la costa catalana 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/06/2014 
Empúries/l’Escala (Alt Empordà).- 

Una vuitantena de persones s’han concentrat a l’entorn de les 6 de la tarda d’aquest dissabte 28 de juny a la platja del Portitxol, a Empúries (l'Escala, Alt Empordà), formant una cadena humana a la llongada per així mostrar el rebuig del territori a les prospeccions sísmiques previstes al Cap de Creus i a la costa peninsular com també de les illes Canàries.
La plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana havia programat mobilitzacions simultànies en altres platges del litoral català.
A la resta de la Península i també a les Canàries també hi ha concentracions similars aquest dissabte.  
La demanda és simple: paralitzar les prospeccions sísmiques. ‘Ens sobra energia per aturar-ho’ resa la pancarta que subjectava gent de la cadena humana del Portitxol.  
La gent ha començat arribar a la platja del Portitxol passades les cinc de la tarda per informar tothom que es banyava o parava el sol sobre els impactes que podria tenir una estructura petrolífera davant el Cap de Creus i tractar de sumar persones per fer una cadena que abraces simbòlicament la mar.  
L'acte ha començat amb la lectura d'un manifest consensuat entre diverses entitats d'àmbit estatal, autonòmic i local.  
De moment, aquest és l'acte més multitudinari que ha organitzat la plataforma a Catalunya però no s'acabarà aquí. El setembre s'organitzarà una trobada d'entitats anti-petrolieres de tot l'Estat espanyol en què s'abordaran i es proposaran noves accions a realitzar per conscienciar la gent i evitar que es materialitzin els projectes previstos. 
El fet que el Tribunal Suprem avalés recentment les prospeccions petrolíferes de Repsol a les illes Canàries complica la situació al Cap de Creus, on a l'empresa Cairn Energy només li manca l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental per començar a operar, com exposa el portaveu de la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, Enric Cortiñas. Si això passa, la plataforma recorrerà a la Unió Europea per intentar que des dels tribunals europeus es puguin aturar les prospeccions per raons mediambientals. 

Impacte en la fauna marina  

La plataforma explica que l'impacte de les prospeccions sísmiques afectaria de forma directa sobre els cetacis i la pesca. Sobre els cetacis perquè són animals que es comuniquen amb sons i els utilitzen per localitzar-se, trobar les seves preses i saber on han d'anar, de manera que escoltar "explosions d'aire a l'aigua" els distorsionarien aquesta manera de fer i els podria provocar problemes interns i danys a les oides. "Hi ha hagut varaments massius de poblacions de cetacis i ens podríem trobar amb casos de dofins morts a les platges", apunta Cortiñas. 
La pesca també es podria veure reduïda perquè els impactes sonors de les prospeccions destruirien part de les larves que han de convertir-se en peixos i es reduiria la població marina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada