LA GENERALITAT I NO A LA MAT SELVA S’EMPLACEN PER INICIAR UN ESTUDI DE LA VIABILITAT DEL RAMAL DE LA MAT.
La representant de CiU havia anunciat que el Govern de la Generalitat havia encarregat un informe a una empresa privada externa sobre la necessitat del Ramal de Santa Coloma de Farners i Riudarenes.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/05/2014
Santa Coloma de Farners (La Selva).-
Segons NO A LA MAT SELVA els seus representants demanen més claredat a la Generalitat sobre el Ramal de Santa Coloma de Farners i Riudarenes. “El Govern no ha volgut dir, o no ens ho ha pogut dir, si el Ramal està adjudicat o no”, diu Marc Vilahür, de No a la MAT Selva, que aquest dimecres, 7 de maig, s’ha reunit amb el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director territorial d’Empresa i Ocupació, Ferran Roquer, del Govern de la Generalitat. “No pot ser que Red Eléctrica imposi i no accepti la democràcia”, hi afegeix Vilahür pel fet que l'empresa vinculi el TAV a la MAT de la Selva.
No a la MAT Selva s’ha reunit amb representants del Govern de la Generalitat per tal de traslladar els resultats de la Consulta sobre la MAT i reclamar un cop més que s’aturi i s’arxivi el projecte del Ramal de Santa Coloma i Riudarenes. Els han rebut Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat i Pere Palacín, director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial i Ferran Roquer director territorial d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya que han escoltat les reclamacions que des de la plataforma de la Selva ja es van transmetre al Parlament de Catalunya fa poques setmanes.
Segons la plataforma, que compta amb el suport de la Diputació de Girona i una àmplia majoria del Parlament de Catalunya a les mocions que reclamen un replantejament de la necessitat actual de la línia i els 6000 vots de la consulta popular, ara és el torn que el Govern de la Generalitat prengui les mesures necessàries per fer efectiva la paralització cautelar del projecte.
Amb la contundència d’aquest suport els portaveus de No a la MAT Selva han demanat als representants del Govern de la Generalitat que es torni a estudiar la necessitat actual del projecte i que, en tot cas, s’estudiïn alternatives més realistes: respectuoses i ajustades a les demandes reals del territori, demanant també “a la Generalitat de Catalunya que intervingui sol·licitant la suspensió del procediment d’autorització”, per tal d’evitar els danys irreversibles que l’inici de les obres suposarien.
Tot i deixar clar que les competències de la Generalitat en aquesta matèria són limitades, el Govern s’ha compromès a replantejar la idoneïtat del projecte en un procés de treball amb els diferents experts coneixedors del territori, la plataforma ciutadana No a la MAT Selva i els tècnics competents de la Generalitat.
La plataforma No a la MAT Selva es sent lleugerament optimista respecte els resultats de la trobada i amb tota la voluntat de seguir treballant en favor d’un replantejament del projecte i d’una política energètica més enfocada a cobrir les necessitats del territori.
Segueixen les accions informatives a la Selva
Tanmateix des de No a la MAT Selva segueixen apostant no només pel rebuig a la línia, sinó també pel plantejament d’un nou model energètic més just per les persones i el territori. Per això, tot i estar movent fils en la via política, tenen la voluntat de “seguir fent feina de formiga removent la consciència dels nostres conciutadans”. Ja tenen diverses accions preparades pel següent mes, com la seva presència al Carnestoltes de la capital selvatana sota el lema “que no ens disfressin les nostres muntanyes” o la celebració d’una jornada tècnica amb la presència d’experts en el mon de la política ambiental, el periodisme ambiental i la gestió energètica del nostre territori.
Debat polític intens sobre la MAT i el model energètic a la Selva
Aquesta plataforma de la Selva es va reunir el passat 23 de març amb representants de totes les formacions polítiques del Parlament de Catalunya per debatre i conèixer la seva posició sobre la MAT i el seu Ramal per la comarca.
L’acte, celebrat a la Biblioteca de Santa Coloma de Farners, va comptar amb l’assistència de diversos diputats del Parlament i va ser moderat per Marc Vilahür, membre de la plataforma i responsable de la Fundació Emys.
Amb més o menys contundència, tots els grups parlamentaris autonòmics llevat del PP van estar d’acord en que cal aturar cautelarment el Ramal de Santa Coloma de Farners i Riudarenes de la MAT per tornar-ne a revisar la necessitat i l’adequació als temps actuals. I van posar l’accent en la necessitat que la informació a partir de la qual es prenguin les futures decisions ha de ser fiable i lliure de manipulacions; ERC, C’s i la CUP van afegir que aquest debat no ha de ser tancat, sinó que la societat ha de tenir-hi un paper determinant.
Però no només es va parlar del cas particular de la Selva, sinó que també es va parlar de quin és el model energètic i als interessos als que la MAT correspon, de quina manera s’han aplicar políticament aquesta i altres infraestructures i quins canvis necessitem com a societat per aconseguir una gestió sostenible del territori.
Segons la plataforma de la Selva seria impossible resumir totes les opinions que es van expressat, però des de No a la MAT Selva van destacar com s’ha posat en primer pla polític allò que fa pocs mesos semblava adormit. Afegien, a més, que veuen amb certa satisfacció incrèdula com diversos partits que havien estat a favor de la línia cada cop adopten més els arguments que l’oposició a la MAT esgrimeix des de fa més d’una dècada.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL vol recordar que fa més de deu anys la primera reunió es va fer a la Jonquera (Alt Empordà) entre una amplia representació de la Plataforma d’Oposició als Transvasaments (POT) i un regidor dels Verds de l’ajuntament de Prada de Conflent i el militant verd que aleshores coordinava aquesta formació política ecologista francesa a la Catalunya Nord.
Segons No a la MAT Selva la sorpresa en el decurs de la reunió a Santa Coloma de Farners, el març, va aparèixer quan Dolors Rovirola -diputada per CIU al Parlament i alcaldessa de Vilademuls, població afectada per la MAT- va revelat que el Govern de la Generalitat havia encarregat a una empresa externa la valoració de la necessitat de la línia.
La Plataforma No a la MAT Selva va mostrar la seva sorpresa davant d’aquest fet, que aparentment s’ha fet sense tenir en compte els acords presos en la seva reunió amb el Govern de la Generalitat.
Marc Vilahür es va acomiadar dels participants en el debat demanant-los que fossin responsables en les seves decisions i que no es tanquin en fer política de despatx, sinó que incorporin els arguments i les propostes que la societat fa des del carrer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada