dissabte, 5 d’abril del 2014

El Fòrum Social Català es consolida al Nord-est

Segons els arguments escoltats al Fòrum Social Català Girona 2014, "els models productius actuals estan marcats pels partits de la burgesia". 
35 entitats del Nord-est participen al Fòrum Social Català que es fa a Girona, després de quatre anys de preparació en el dia a dia. 
Es triplica el nombre d'entitats que participen a Girona en la jornada sobre lluites, drets socials i alternatives al capitalisme sota el lema 'Et toca moure peça!'  
Es fa una crida a la participació 
El Fòrum Social Català afirma que busca alternatives al capitalisme.  
350 persones van participar en unes 40 activitats organitzades per 35 entitats gironines de caire solidari, social i ecologista.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/04/2014 
Girona (Gironès).- 

El Fòrum Social Català (FSCAT) considera que es consolida més enllà de Barcelona si tenim en compte el nombre d'entitats i públic que participa al FSCAT Girona 2014. Des de la seva anterior i primera edició, al 2010, s'ha triplicat el nombre d'entitats -un total de 35- del tercer sector, dels moviments socials de les comarques gironines, que han participat en aquesta jornada. “La crisi s'aprofundeix , s'allarga en el temps i això té una traducció directa en el nombre d'entitats que treballen fent aquella primera assistència, rebent el cop de la crisi, molts cops també substituint la pròpia administració”, segons un dels organitzadors del FSCAT Girona, Lluís Sales, que fa una valoració també positiva de l'assistència a les jornades i augurava una propera edició per al 2016. Sota el lema 'Et toca moure peça!' el FSCAT Girona reuneix entre 350 i 400 participants en la quarantena d'activitats i tallers desglossats en tres eixos temàtics: les lluites, els drets civils i socials i les alternatives al capitalisme.  
Durant tot el dia, la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona ha estat  l'escenari d'aquests tallers i la relatoria final a càrrec dels periodistes Manel Mesquita, Irene Casellas i Pau Lanao, que han seguit les diverses activitats durant tot el dia.  

La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona ha acollit aquest dissabte 5 d’abril el Fòrum Social Català Girona (FSCAT Girona 2014). Es tracta d’un esdeveniment que inclou més de 30 activitats entorn de les lluites, els drets cívics i socials i les alternatives al capitalisme. Al costat de les activitats de reflexió i debat, també s’han fet activitats lúdiques i un dinar popular a càrrec de l’entitat Escudella Solidària. A partir de les 10 del matí i durant tot el dia, de manera simultània, s’han fet xerrades, debats, taules rodones i vídeo fòrums. Gerardo Pisarello, Ghassan Saliba, Albano Dante o Marta Sibina, són alguns dels ponents que han passat  pel FSCAT Girona.  
Per a la mainada, també hi havia un taller d’henna a la plaça Sant Domènec, un contacontes i el Paint a fish, una activitat pensada per educar els nens i nenes en la protecció dels nostres mars i oceans. 
Al migdia, l’Escudella Solidària ha organitzat un dinar popular, amb opció vegetariana. Els tiquets ja es podien adquirir a 7 euros des de feia dies. Tots els beneficis del dinar es destinaran a l’Escudella Solidària, una entitat de Santa Eugènia, a Girona, que treballa amb l’objectiu d’aconseguir l’empoderament de les persones, a través del treball comunitari. 
A les 6 de la tarda, i un cop havien acabat les activitats més reflexives, s’han presentat les conclusions del FSCAT Girona 2014 i les idees que han anat apareixent durant aquesta jornada de treball, que tanca portes amb un concert a càrrec del Quartet Piacevole, Paula Grande, Cheri, Suc de Civada i Nombres Propios. 
El FSCAT Girona és una iniciativa promoguda per 35 col·lectius de diversos camps, com la cooperació internacional, la lluita sindical o l’àmbit ecologista, entre altres. Aquesta edició ha aplegat el doble d’entitats que les que van organitzar la primera edició a Girona, l’any 2010. A Barcelona, el FSCAT Catalunya s’ha anat convocant, cada dos anys, des de l’any 2008, coincidint amb els anys que no hi ha convocatòria del Fòrum Social Mundial. 

La constatació de què la crisi mundial s'allarga i que no hi ha símptomes de recuperació almenys per a les classe obrera i les capes populars són algunes de les conclusions de la jornada on també, per contra, s’ha destacat que “hi ha símptomes d'esperança perquè la societat s'organitza cada cop més, es generen espais de contrapoder”, afegeix Lluís Sales, com ara la moneda social o Fiare -la banca ètica. fins a la mateixa Escudella Solidària, aquesta entitat que agrupa gent sense recursos que s'organitza per poder menjar.
“De coses petites com l'Escudella Solidària fins a qüestions de gran volada”, segons la periodista Irene Casellas, que sobre l'apartat de les lluites socials constata que “hi ha moltes lluites, a tots nivells”, però que cal encara més és “obrir el ventall” a més participació de la gent.  El vídeo fòrum entorn del documental ‘Somos Andando’, sobre treballadors nicaragüencs, o les retallades en ensenyament i sanitat també s’han tractades en altres tallers, segons esmenta Pau Lanao per denunciar el “malson” actual; del retrocés de trenta anys enrere en drets fonamentals però que, tot i així, “la realitat és que hi ha alternatives“. “El primer pas, però, és que s'agafi consciència del que realment està passant”, afegeix Lanao.

Pel que fa a les alternatives al capitalisme, el tercer relator de la jornada, Manel Mesquita, recull models econòmics alternatius, monedes socials, el banc del temps i també, una crítica al sindicalisme anomenat majoritari. “Que actualment el pacte social no és possible” o que “s'ha apostat per una simbiosi de sindicalisme i moviments socials”, són algunes de les conclusions que relata Mesquita i que conclou la seva intervenció destacant una frase de Paulo Freire escrita en el mateix hemicicle de la sala d'actes de la Facultat que presidia la cloenda: “L'esperança es fa indispensable per a l'existència”. 
Després de tractar sobre cooperativisme, bancs, monedes socials, sindicats i activitats de proximitat són alguns temes tractats així com d’alternatives enfront el capitalisme, el qual és responsable de la crisi econòmica segons el consens d’aquesta jornada a Girona. Per assolir una alternativa que garanteixi treball, sanitat, ensenyament, dret a l'avortament i igualtat entre les pobles el principal és "obrir el ventall", segons paraules d'Irene Casellas. És a dir, el compromís de la gent a les noves orientacions ètiques, de solidaritat i de proximitat. Una més gran obligació en les lluites socials cada vegada és més possible, segons la periodista, pel fet que "cada cop tenim menys per perdre". En aquest sentit, segons Casellas, la crisi ha acabat amb el concepte de classe mitjana. Irene Casellas, amb els també periodistes Manel Mesquita i Pau Lanao, va exposar la relatòria final del Fòrum Social Català Girona 2014, que ha tingut lloc a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, a l'edifici del Seminari de Girona.  
De les 10 a les 18 hores d'aquest, aquesta facultat ha acollit 350 persones, que han participat en unes 40 activitats organitzades per 35 entitats de les comarques gironines, com ara col·legis professionals, sindicats, cooperatives o associacions solidàries o ecologistes. 

Pau Lanao planteja la situació actual com la d'un film de terror, en el qual uns adolescents feliços són despertats per un monstre que amb unes tisores els talla els drets de vida guanyats per les generacions anteriors. "Han fet servir la crisi per tallar els drets d'educació, sanitat i d'avortament". I ha explicat que en els esdeveniments que havia seguit s'havia exposat el sistema de les escoles concertades, enfront de la deconstrucció de l'escola pública. Segons els arguments escoltats per Lanao al fòrum, "els models productius actuals estan marcats pels partits de la burgesia". 
Manel Mesquita afirma que, segons ha recollit als tallers del fòrum, el model capitalista és global, opac, macro, caduc, individualista, egoista, burgès, insostenible, bèl·lic, empresarial i únic de pensament. Les alternatives són locals, col·lectives i renovables, veïnals, de la gent del carrer, pacifistes i cooperatives. Tot indicant que els models organitzatius, segons el fòrum, han de tenir orígens locals. 

Fins a tretze activitats simultànies 

La complerta programació del FSC Girona 2014 ha propiciat que en cadascun dels blocs de dues hores de debat, arribessin a coincidir fins a tretze activitats alhora repartides per les aules de la facultat. S’ha fet un dinar popular a càrrec i benefici d'Escudella Solidària, del barri de Santa Eugènia de Girona que treballa per “aconseguir l'apoderament de les persones, amb el treball comunitari”. 

El FSM  

El Fòrum Social Mundial, nascut a Porto Alegre al 2001, se celebra cada any senar i, des del 2006, cada any parell es fan els fòrums territorialitzats, com el català, que es fa a Barcelona i altres ciutats, com ara Girona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada