divendres, 14 de març del 2014

Insten a anul·lar la sentència en el 75è aniversari de l’afusellament franquista a Girona del federalista republicà d’esquerres Carles Rahola

Rosa Ros Rahola encén una de les espelmes
La néta de l'escriptor de Cadaqués, Rosa Ros Rahola, participa en una emotiva encesa  d'espelmes

  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/03/2014 
Girona (Gironès).- 

Una de les nétes de Carles Rahola, Rosa Ros Rahola, va ser l'encarregada d'encendre aquest divendres  la primera dels centenars d'espelmes que, en plena nit, sobre el pont de Pedra de Girona, amb al seva flama tremolosa, semblaven evocar la fragilitat de la vida, en l'acte d'homenatge a una víctima del terror franquista, l’escriptor i periodista de Cadaqués afusellat al cementiri vell de Girona el 15 de març de 1939, condemnat pels militars franquistes, demà dissabte fa 75 anys. 
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va referir en un breu parlament al "consell de guerra infame" que va portar el periodista i escriptor Carles Rahola a l'afusellament, una sentència que "esperem que algun dia es pugui anul·lar", va dir l'alcalde. 
Rosa Ros, metgessa ginecòloga a Barcelona, va fer seves les paraules de l'alcalde i, en declaracions a la premsa, va defensar la necessitat de tornar a demanar la revocació de la sentència de mort del seu avi, ara encara oficialment per l’Estat espanyol considerat un "fascinerós", després que un primer intent davant el Govern espanyol no fructifiqués perquè va considerar "no ha lugar".  
L'Ajuntament de Girona ha volgut commemorar l'aniversari de l’assassinat franquista del federalista republicà d’esquerres Carles Rahola amb un acte humil però sentit. Aquest divendres, a les 10 de la nit, davant l'escultura a Carles Rahola de la Rambla de la Llibertat, Rosa Ros, acompanyada de l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, i del de Girona, Carles Puigdemont, va dipositar unes simbòliques dotze roses blanques al peu del monument que honora el seu avi, obra de l'escultor Francesc Torres Monsó. 
Periodista i escriptor, Carles Rahola (Cadaqués 1891-Girona 1939) va ser ben present en esperit en un acte que va incloure un minut de silenci i tot seguit va continuar amb la interpretació ‘El cant dels ocells’ pel Quartet Brossa. 
Tot seguit, Rosa Ros va encendre la primera de les espelmes disposades al llarg de la barana del pont de Pedra, la Rambla de la Llibertat i el carrer Santa Clara, i la llum tènue de la flama es va reflectir en les aigües bellugadisses de l'Onyar. 
Un centenar llarg de persones han participat a l'emotiu acte d'homenatge a una figura que any rere any cobra força com a símbol de la lluita global contra els totalitarismes. 
Àlex Sáez, Pia Bosch, Joan Olòriz, Natàlia Molero, Carles Ribas, Albert Riera, Manel Serra i Marta Madrenas són només alguns dels que no es van voler perdre l'acte. 
Homenatge sentit 
L'homenatge de l'Ajuntament de Girona a Carles Rahola tindrà continuïtat demà dissabte a partir de les 12 del migdia al Jardí de la Infància amb un aire més institucional. En aquest cas, un professor i alumnes de l'Institut Carles Rahola de Girona llegiran fragments del text ‘Refugis i jardins’, publicat per Carles Rahola al diari federalista republicà d’esquerres local ‘L'Autonomista’, que dirigia el seu germà, Dàrius Rahola, dins l’òrbita de l’antiga Esquerra Republicana de Catalunya. En aquest mateix lloc tindrà lloc la descoberta d'una placa commemorativa. 
Amb l'arribada dels militars franquistes, quan ja res no podia salvar la Catalunya autonòmica republicana, Carles Rahola va marxar cap a l'exili, tal com van fer centenars de milers de persones. Però un cop a la frontera del Pirineu, mentre esperava formalitzar la documentació per creuar la ratlla, se'n va desdir. Va pensar que no havia fet res que mereixés ser castigat per la dictadura franquista, però va ser sotmès a un judici militar sumaríssim que va acabar amb sentència de mort i que es va executar de manera fulminant el 15 de març de 1939. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada