dijous, 27 de febrer del 2014

Arreu dels Països Catalans es crida “la única sortida, la vaga indefinida” i “la universitat en peu de guerra”

Manifestació estudiantil a Girona.
Aules buides als instituts de Figueres.
Seguiment de la vaga per part dels batxillers de Girona.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/02/2014 

Girona (Gironès).- 

La vaga als instituts de secundària i a les universitats d'avui dijous ha buidat força aules i ha fet sortir al carrer estudiants en manifestacions en unes quantes ciutats. La protesta ve motivada per les últimes reformes legislatives en el sector educatiu. Uns canvis marcats per la nova llei d'educació espanyola, coneguda per llei Wert, i pel decret de llengües a les Illes, que ha estat contestat amb la mobilització més intensa que es recorda per part de docents i famílies. 

Seguiment de la vaga entre els 1.500 alumnes de l'IES Narcís Xifra de Girona. (Gironès) A classe no hi ha ni un estudiant de primer de Batxillerat ni de la vintena de cicles formatius que imparteixen al centre perquè tots han secundat la vaga. "El seguiment de la vaga és del 100%, cap dels 800 alumnes que tenim fa classe", ha explicat el director de l'institut, Joaquim Bosch.

La manifestació de la vaga contra les polítiques educatives mobilitza més de 500 estudiants a Girona
Segons l’Agència Catalana de Notícies la manifestació convocada per la vaga contra les polítiques educatives ha mobilitzat més de 500 estudiants a Girona. A primera hora del matí, els piquets han bloquejat l'accés a les facultats que té la Universitat de Girona (UdG) al Barri Vell posant cadenats a les portes. Això ha fet que el seguiment de la vaga en aquestes facultats hagi estat del 100% perquè cap alumne ha pogut entrar. En els altres centres de la UdG el seguiment ha estat desiguali. La manifestació ha sortit de davant del rectorat a les 12 del migdia i ha recorregut els carrers de la ciutat durant més d'una hora. Ha acabat a la plaça del Vi, davant l’ajuntament.

El portaveu del SEPC a Girona, Jonàs Carbonés, denuncia que "hi ha repressió per part dels professors, que mig obliguen els alumnes a anar a classe", ha concretat. Tot i això, Carbonés ha dit que a Dret i Ciències els estudiants la vaga ha tingut un seguiment "massiu". 

Al migdia, la manifestació ha servit per prendre el pols a la protesta a nivell de Girona. Hi han pres part més de 500 estudiants, la majoria universitaris, tot i que també n'hi havia de secundària. Encapçalada per la pancarta 'Universitat del i per al poble', la protesta ha sortit de davant del rectorat i ha acabat a la plaça del Vi, a les portes de l'ajuntament.

Durant el recorregut, els estudiants no han deixat de cridar consignes contra la classe política i a favor de l'ensenyament. "Universitat, catalana i de combat!", "Què passa? Què passa? Que privatitzen massa!", "Qui sembra ignorància recull la ràbia" o "I si la cura del càncer fos en una ment 'pobre'?" han estat alguns dels crits i pancartes que s'han deixat escoltar i pogut llegir.

La manifestació s'ha allargat durant una hora, durant la qual els estudiants han protestat davant la Delegació del Govern i han tallat el trànsit a l'avinguda Jaume Primer. Poc després d'un quart de dues, i després de corejar diferents consignes a la plaça del Vi -on també s'ha llegit el manifest- els estudiants s'han dissolt.

Fraccionar la matrícula i més beques

Apart d'adherir-se a la reivindicació general, el SEPC també ha volgut aprofitar la vaga per posar de relleu demandes específiques per a la UdG. "D'entrada, demanem que el pagament de la matrícula es fraccioni més, perquè entenem que tres pagaments únics obliga molts joves a endeutar-se", ha concretat Carbonés.

"A més, també exigim a la UdG que es doti d'un fons propi de beques, que l'alumnat tingui més representació al claustre i que hi hagi més diversificació dels màsters públics", ha afegit el portaveu del SEPC a Girona. La llista de demandes dels estudiants també passa per recuperar la repesca d'exàmens, una segona convocatòria "que es va eliminar amb l'excusa del pla Bolonya i que trobem una mesura intolerable, perquè obliga a repetir més assignatures", ha dit Carbonés.

Per últim, el SEPC també reclama un canvi a l'hora de fer les pràctiques a les empreses. "Volem que aquests crèdits siguin gratuïts i que se'ns remunerin les pràctiques, perquè molt poques empreses ho fan", ha conclòs Carbonés.

Apart de la jornada de lluita a la UdG, el SEPC també donat algunes dades sobre el seguiment de la vaga a la secundària. Tot i no tenir-ne de generals, Jonàs Carbonés sí que ha dit que, segons allò que ha pogut recollir el sindicat, la mobilització ha estat "massiva" als instituts de Vilablareix (Gironès), Celrà (Gironès) i Figueres (Alt Empordà).  

Aules buides als instituts de Figueres


El seguiment de la vaga d'estudiants als instituts de secundària de Figueres (Alt Empordà) ha estat majoritari. A tall d'exemple, a l'IES Narcís Monturiol, un dels cinc que hi ha a la ciutat, el seguiment ha estat pràcticament del 100% entre els alumnes de batxillerat, cicles formatius, i cursos d'accés a cicles. També s'hi han adherit, segons ha explicat el director del centre, Miquel Turró, dos grups de quart d'ESO. 

“L'essència d'aquesta vaga és una resposta contra la catalanofòbia i la progressiva espanyolització de l'ensenyament”, afirma el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en el manifest de convocatòria. Hi recorda el decret de llengües i la vaga indefinida de docents, les protestes de professors contra la Llei d'Educació de Catalunya i la manca d'oferta d'ensenyament en català al País Valencià. També carrega contra la reforma educativa del ministre espanyol José Ignacio Wert, 'una llei retrògrada, classista, espanyolista, sexista i mercantilitzadora', i defensa 'una educació pública popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat'. 

A més de la jornada de vaga, hi ha manifestacions i concentracions en una trentena de municipis dels Països Catalans, entre els quals Alacant, Barcelona, Castelló, Girona, Lleida, Palma, Tarragona i València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada