TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/01/2014
L’Escala (Alt Empordà).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana -formada per tretze entitats- ha presentat al·legacions a un nou projecte de recerca d'hidrocarburs a la Mediterrània. Concretament, és el projecte presentat per l'empresa Spectrum per fer sondejos sísmics en una àrea de 14.000 km² que abasta des del golf de Lleó fins al golf de València, arribant fins a les Illes Balears.
Algunes de les prospeccions petrolíferes es plantegen a només 31 km de la costa catalana. Aquest és el quart projecte que el ministeri té sobre la taula per buscar petroli o gas a les aigües de la Mediterrània nord. Treze entitats denuncien el perill que pot suposar per a la fauna i flora i el gran impacte per al turisme i la pesca.
Les entitats que formen part d'aquesta plataforma han encès les alarmes després de conèixer el projecte d'una nova empresa per buscar petroli al nord de la Mediterrània.
Aquest projecte se suma als tres que ja reposen sobre la taula del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Diverses entitats catalanes ja van presentar l'any 2012 al·legacions contra aquestes campanyes de prospeccions, impulsades per Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration.
Novament, aquestes tretze entitats s'han oposat frontalment a un nou projecte anomenat 'Campanya sísmica 2D en àrees lliures del Mediterrani Nord-occidental-mar Balear' de l'empresa Spectrum, que afecta en el seu conjunt la costa mediterrània des del golf de Lleó fins al de València i tot l'arxipèlag balear.
En total, una àrea d'uns 14.000 quilòmetres quadrats. Aquest nou projecte es superposa en bona part en les àrees afectades pels altres tres projectes i, a més, amplia l'àrea en una segona fase cap al sud de les Illes Balears. Entre d'altres, preveu fer prospeccions petrolíferes -a través d'explosions amb canyons d'aire comprimit- a escassos 25 quilòmetres de la costa balears, i a uns 30 quilòmetres del litoral català.
Projecte amb incompliments legals
Segons denuncien aquestes entitats, tots aquests projectes no contemplen normatives espanyoles ni tampoc europees de protecció del medi marí i també incompleixen la llei espanyola d'hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada. Per això, la plataforma esmentada hi veu una manca de justificació legal.
Altres mancances detectades per la plataforma són que no s'ha fet un estudi sobre els períodes de migració de múltiples espècies o l'estudi de controls efectius d'emissions d'ones acústiques, alhora que no s'han considerat els efectes de la contaminació acústica del projecte.
A més, segons denuncia la plataforma que agrupa les tretze entitats, en cas de portar-se a terme, aquests projectes tindrien un greu efecte sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme.
"Els greus impactes de projectes d'exploració i explotació d'hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona", recull, en un comunicat, la Plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana.
A més, la plataforma també alerta que els estudis proposats no consideren els efectes acumulatius de totes les prospeccions sísmiques que es volen desenvolupar a la mateixa àrea. Un altre dels punts en contra dels projectes és, segons aquesta plataforma opositora, que no es poden desenvolupar tots alhora en una zona d'especial interès per a la fauna marítima.
"El principi de precaució, en una zona molt sensible ecològicament, preval sobre els interessos econòmics de les empreses", ressalten en el comunicat.
Des de les entitats que han presentat al·legacions argumenten que aquests tipus d'estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la societat. "Cal avançar cap sistemes energètics sostenibles, tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials", recull el comunicat.
A més, també assenyalen que les prospeccions marines i la possible explotació d'hidrocarburs a la zona podrien suposar "greus efectes" sobre la pesca i el turisme, sectors que consideren clau en aquest territori. A més, coincideix que aquesta és una zona que ha estat proposada per fer-hi una gran reserva marina (projecte INDEMARES) finançat per un LIFE+ i suportat pel propi Estat espanyol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada