divendres, 10 de gener del 2014

La lluita social contra la MAT no s’oblidarà fàcilment al Nord-est de Catalunya

Malgrat les previsions humanes i tècniques en la construcció del cau, durant l’assalt policial al lloc el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya va cometre algunes temeritats que podien haver acabat en tragèdia  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/01/2014 
Fellines/Viladasens (Gironès).- 


Llegim a DIRECTA i a ARIET.CAT que els operaris de Red Eléctrica Espanyola van arribar el dimecres al matí als terrenys de can Planelles de  Fellines (Viladasens, Gironès) acompanyats per diverses dotacions d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra per posar els fonaments de la torre 66 de la MAT, que es troba a tan sols 17 metres d’aquesta casa de pagès habitada. A l’indret exacte on s’havia d’aixecar la torre hi havia una caravana, però el que la policia i els operaris no es podien imaginar és que la caravana fos una porta d’entrada a un túnel de deu metres que conduïa a un cotxe en el qual hi havia un company encadenat a un bidó de ciment. Es tractava d’una acció de desobediència enfront la imposició de la MAT. En altres països no és estrany que una persona s’encadeni a un bidó per aturar un projecte.

Mentre el cos de Bombers de la Generalitat feia el clot per treure el company embidonat els Mossos d’Esquadra feien càrregues contra persones solidàries, trencant braços i ferint a cops de porra.  
Malgrat totes les previsions humanes i tècniques, durant l’assalt policial es van cometre algunes temeritats inhumanes que podien haver acabat en tragèdia. Una màquina excavadora va treballar a la zona a les palpentes, guiada únicament per les indicacions d’un agent dels Mossos d’Esquadra que estava en una de les zones de seguretat del túnel.
La lògica humana era que després de descobrir el muntatge la policia de la Generalitat utilitzaria per prudència un equip de pic i la pala en comptes de màquines. Quan la gent solidària aplegada  fora del cordó policial va veure que una excavadora s’apropava a la zona on estava el cau del company es van viure instants d’extrema tensió, perquè es va témer que el terra cediria. 

Intervenció parapolicial dels Bombers de la Generalitat 


L’operatiu policial es va realitzar amb més rapidesa de la prevista i els Bombers de la Generalitat van fer fora del cau el company passades les set de la tarda, onze hores després d’introduir-se dins del túnel i quan ja era ben fosc. 
L’actuació dels Bombers de la Generalitat va generar, per cert, molt malestar entre les persones solidàries presents en el perímetre exterior, que consideraven que aquesta no era la seva tasca.  
Un altre aspecte molt criticat va ser la utilització per part dels Bombers de la Generalitat de serres radials per trencar el ciment, cosa molt perillosa per la seguretat del company. Aquestes serres provoquen guspires que, en contacte amb la gasolina, podien incendiar el cotxe.

La lluita social contra la MAT de dimecres passat no s’oblidarà fàcilment al Nord-est de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada