divendres, 13 de desembre del 2013

200 Mossos desallotgen el bloc alliberat de Salt




Al seu interior hi havia dotze persones, entre elles un menor. 
S’ha exigit a les famílies la seva sortida dels pisos i la retirada de totes les pertinences amb només vint minuts de temps. 
El dret a l’autodeterminació no és reconegut per la Generalitat quan es tracta del drets socials i utilitza la seva policia a favor de la banca i SAREB, el banc de l’Estat espanyol. 
Hi ha un llistat de la PAH Girona de persones disposades a acollir les nou famílies a qui no han ofert habitatge, com a solució provisional. 
Formacions polítiques lamenten el desallotjament policial del bloc alliberat a Salt. 
La CUP condemna energèticament s’hagi desallotjat el bloc alliberat de Salt sense haver reallotjat abans totes les famílies 
La formació denuncia que el desplegament policial ha estat totalment desproporcionat i critiquen la insensibilitat del Govern de la Generalitat. 
El diputat Roger Torrent diu que cal ara vetllar per un reallotjament digne de les famílies i que per ERC, aquest bloc emblemàtic ha d’anar destinat al lloguer social tal i com hi han d’anar part dels immobles de la SAREB. 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/12/2013 
Salt (Gironès).- 


Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest divendres el bloc alliberat de Salt (Gironès). Entre un quart i dos quarts deu del matí, diverses brigades mòbils (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra s'han adreçat al bloc del carrer doctor Castany i han fet sortir les nou persones que residien en una de les promocions i tres més en l'altra. Dels dotze desallotjats, un és menor. Tots ells han abandonat l'edifici obligats a corre-cuita. En el moment del desallotjament, no hi havia ningú fent resistència al seu interior. L'amenaça d'un desallotjament planava sobre el bloc després que el jutjat d'instrucció 3 de Girona aixequés la suspensió cautelar que havia fet arran de la resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans. Fins a l'edifici, s'hi han acostat diversos membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona (PAH), a més d'alguns regidors de l'Ajuntament de Salt i regidors de la CUP de Girona per oferir el seu suport als desallotjats. 
La CUP s’ha posicionat en contra del desallotjament del bloc alliberat de la PAH a Salt, efectuat aquest matí pels Mossos d’Esquadra. La formació ha criticat que s’hagi efectuat el desallotjament sense haver ofert una solució definitiva per a totes les famílies que habitaven a l’edifici. En aquest sentit, la CUP ha denunciat la “insensibilitat” del Govern de la Generalitat de Catalunya per la gestió dels fets i ha qualificat d’”intolerable” que es deixin famílies sense sostre com a conseqüència del desnonament. La formació també ha remarcat que el desallotjament incompleix manifestament l’acord del Parlament de Catalunya de la setmana passada. Respecte a l’actuació dels Mossos d’Esquadra, la CUP ha denunciat enèrgicament el desplegament policial, que han considerat “absolutament desproporcionat”, i també han criticat que s’hagi exigit a les famílies la seva sortida dels pisos i la retirada de totes les pertinences amb només vint minuts de temps. Els regidors de la CUP a Girona Jordi Navarro i Carles Bonaventura s’han concentrat al bloc fins ara alliberat per mostrar el suport a la PAH i les famílies de l’edifici. 
En mitja hora els Mossos d'Esquadra han desallotjat les famílies desnonades que hi havia al bloc alliberat a Salt. Així, a les 9:15 hores, un ampli dispositiu de la BRIMO dels Mossos ha encerclat l'edifici. Els agents han entrat als pisos i han desallotjat les dotze persones que en aquells moments eren a dins, una d'elles, menor d'edat. No han oposat resistència segons afirmen els Mossos. Un gran desplegament policial enfront onze persones pacífiques adultes i un menor. D’això se’n diu tenir molta barra, molta covardia, molta mala llet, la mala llet sàdica del conseller d’Interior, un sàdic catòlic integrista de la secta totalitària i destructiva anomenada Opus Dei. El famós lema de la Guàrdia Civil -pas curt, vista llarga i molt mala llet- correspon, al peu de la lletra, al que pràctica la secta catòlica Opus Dei i de retruc el Departament d’Interior de la Generalitat. No hi cap diferència entre la Guàrdia Civil caminera del temps de la Segona República burgesa espanyola, que denuncià i va costar la vida a Federico García Lorca, i la policia autonòmica de la Generalitat de l’autodeterminació nacional catalana: pistolers de la patronal i llepa culs de la banca. Així de clar! Solament hi ha d’haver un ordre públic del poder obrer autogestionat, de la gent, amb la gent i per la gent contra burgesia, burocràcia política i el mateix capitalisme.
En total són vuit famílies desallotjades que vivien a l'edifici principal i també en un segon bloc on s'havien instal·lat algunes persones que els han donat suport. En el moment del desallotjament no hi havia ningú fent resistència a dins.
El desallotjament estava autoritzat judicialment des del mes passat, després que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg acceptés la informació sobre mesures de reallotjament d'aquestes famílies que havia reclamat al govern espanyol. Cosa que s’ha fet. "Nou famílies no tenen habitatge alternatiu", ha criticat la portaveu de la plataforma, Marta Afuera.  
Segons el Govern de la Generalitat, hi ha set peticions familiars que no compleixen els requisits per accedir a aquests pisos en cessió d'ús, un que ha renunciat (segons explica la PAH per error, perquè per problemes d'idioma va renunciar al pis a canvi d'una ajuda al lloguer) i una darrera família que té un habitatge fora de Salt i que estan intentant trobar-li un pis al municipi o més a prop perquè, per qüestions mèdiques, necessiten ser prop de l'hospital Santa Caterina.
La PAH, que farà una assemblea aquest divendres a la tarda, ha explicat que han fet un llistat de persones disposades a acollir les nou famílies "a qui no han ofert habitatge", com a solució provisional.

Ràpida mobilització social i política   


La PAH de Girona ha avisat del desallotjament a través de les xarxes socials, i desenes de persones solidàries han anat fins al bloc del carrer doctor Castany per donar suport als desallotjats. "És un dia molt trist", ha afirmat la portaveu de la plataforma, Marta Afuera. La tristesa ha estat evident en molts dels ja ex habitants del bloc, que han entomat el desallotjament amb resignació, ràbia i llàgrimes. "A les vuit i vint hem vist el cordó policial, no ens hem posat nerviosos, han tocat el timbre i jo estava en pijama i ens han dit que teníem vint minuts per sortir. M'han deixat vestir", ha narrat una de les veïnes que vivia al bloc, l'Engràcia Casellas, que també ha explicat que els afectats només s'han pogut emportar alguns efectes personals. "He aconseguit baixar algunes bosses però els mobles, els estris de cuina i altres coses s'han quedat a dins, no ho he pogut treure", ha assenyalat desanimada. "He estat l'última persona que he sortit, anava mirant que no s'hagués quedat ningú a dins i els Mossos m'han anat acompanyant tot el moment amb una amabilitat fastigosa", ha explicat.

Segons han explicat alguns membres de la PAH de Girona, els Mossos van posar-se en contacte amb els inquilins del bloc aquest dijous i els van explicar que "no tenien més temps". "Ens van dir que el temps s'havia acabat, que ens havíem d'espavilar i nosaltres els hi vam dir que estàvem enmig de negociacions polítiques i ens van dir que ens afanyéssim; al final no hem tingut temps d'afanyar-nos ni res", ha comentat Casellas.
"Els Mossos han decidit que les famílies del bloc de Salt es quedin al carrer sota zero i a pocs dies de Nadal. Ens desallotgen SOS",  ha tuitejat un dels ocupants del bloc. "Gràcies, Catalunya del #sísí per voler construir un país sense nosaltres! Permetent que hi hagi sense sostre. On queda la dignitat d'un país?",  ha tuitejat la PAH de Girona. 

Ultimàtum 


La setmana passada es va acabar el termini que va donar la Generalitat als veïns i a les veïnes  perquè abandonessin edifici, propietat de la Sareb, el 'banc dolent'. Tot i un ultimàtum, algunes famílies del bloc alliberat van decidir quedar-se fins que el Govern de la Generalitat doni una solució per a tothom. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va prendre partit en el conflicte obert entre la PAH i la SAREB pel bloc alliberat a Salt i va demanar al jutjat que ajornés el desallotjament previst per al 16 d'octubre fins que no pogués oferir pisos per a tothom. El jutjat, però, va desatendre la seva petició en entendre que la Generalitat no era part en aquesta causa. El dia fixat per al desallotjament, el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va ordenar posposar-lo com a mínim fins al 29 d'octubre. El mes passat, Estrasburg va autoritzar el desallotjament  després de rebre la informació sobre el reallotjament de les famílies que havia reclamat al govern espanyol. 

CCOO ha criticat aquest desallotjament a través d'un comunicat. El sindicat assegura que aquesta acció evidència les "greus carències socials de la Generalitat i del Govern espanyol" per haver-lo dut a terme a pla hivern i pels mitjans utilitzats. Titlla de "desproporcionat" el dispositius policial. CCOO anima les famílies a continuar lluitant per millorar les seves condicions de vida. 
Al mateix temps el diputat Roger Torrent diu que cal ara vetllar per un reallotjament digne de les famílies i que per ERC, aquest bloc emblemàtic ha d’anar destinat al lloguer social tal i com hi han d’anar part dels immobles de la SAREB. El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Roger Torrent, lamenta el desallotjament del bloc alliberat del carrer doctor Castany a Salt i assegura que ara “cal vetllar per les famílies desallotjades”. “La gent ha de saber que farem tot el que estigui en les nostres mans perquè ningú quedi al carrer i perquè es trobi una solució adequada”. “Ens solidaritzem amb les famílies i ens posem al seu costat per vetllar per un reallotjament digne”. Torrent ha afegit que “farem tot el possible perquè aquest bloc, en la seva totalitat, es pugui destinar a habitatge social”. “Aquest ha de ser el principal objectiu, ja que part dels immobles de la SAREB haurien d’anar destinats a lloguer social i així facilitar el dret a l’habitatge”. “Cal negociar amb la PAH per veure com es pot consolidar l’obra social tan important que han fet a Salt”. ERC va proposar una pròrroga per l’execució del desallotjament, i poder plantejar amb el temps suficient alternatives i poder establir negociació amb la SAREB perquè l’edifici de Salt anés destinat a lloguer social. ERC també han presentat aquest mes de desembre una moció que s’ha aprovat al Parlament de Catalunya sobre les polítiques per garantir el dret a l’habitatge i el reallotjament de famílies desnonades. En la moció s’insisteix en treballar per trobar mesures concretes, específiques, que facin front al problema que vivim avui referent a l’habitatge. “Hi ha gent que espera que puguem donar resposta. Gent que no entén que se’ls faci fora de casa i aquesta quedi buida”. Per ERC, cal construir una política d’Habitatge integral, estable i estratègica, que es basi en determinats consensos polítics i socials. Una política d’Habitatge que respongui a les demandes d’avui, però sobretot a les necessitats de demà. “La moció aprovada al Parlament ha de ser un punt de partida per arriba a una solució i per a fer una política d’habitatge basada en canvis estructurals per poder fer les reformes necessàries i donar resposta als problemes que s’estan generant i a la demanda actual”. Part de la moció és totalment vigent, i per tant, s’ha de seguir negociant. A més a més, també s’insta al Govern de la Generalitat que aquest any 2014 s’ha de crear el Fons Social d’Habitatges. 
EUiA, per la seva banda, ha mostrat el seu absolut rebuig al desallotjament del bloc de Salt i considera que “el desallotjament, amb un dispositiu dels Mossos d’Esquadra totalment desproporcionat, es produeix sense haver garantit una solució definitiva a totes les famílies i persones que vivien al Bloc de Salt. És gravíssim que es deixi a persones sense sostre, especialment a les portes de l’hivern i amb temperatures sota zero. EUiA considera que amb aquesta actuació el govern presidit per Artur Mas no respecta la moció aprovada la setmana passada al Parlament de Catalunya, i dinamita el treball que s’estava fent per part del grup parlamentari d’ICV-EUiA i altres grups per construir un espai de solució a la situació que garantís una alternativa definitiva a totes les persones que vivien al bloc. Finalment, és vergonyós que es desnoni a les famílies del Bloc de Salt just el dia després de fer-se pública data i pregunta per la consulta pel dret a decidir, aprofitant que tota l’atenció mediàtica es troba concentrada en aquest fet per treure’s de sobre un ‘problema’ de manera covarda i sense cap tipus de sensibilitat. La nostra concepció de construcció nacional passa pel respecte als drets de ciutadania i els drets fonamentals. El desnonament forçós sense alternativa habitacional suposa la vulneració sistemàtica i planificada dels drets humans. Aquesta no és la Catalunya que volem.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada