dissabte, 9 de novembre del 2013
Segueix l’ofensiva de CiU contra el poble gitano al Principat
A la Font de la Pólvora l’Ajuntament de Girona vol enderrocar de nou un edifici habitatge del poble gitano.
Es pretén reallotjar al mateix barri els veïns que encara hi viuen i tirar el bloc a terra.
En els últims anys ja s'hi han fet accions similars al barri.
L’Ajuntament de Salt volia tirar a terra 600 pisos.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/11/2013
Girona (Gironès).-
La destrucció per part d’Incasol, l’Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya del barri gitano de Sant Joan de Figueres té alguns paral·lelismes amb la que des de fa anys es pretén fer al barri de la Font de la Pólvora de Girona i que implica, també, un probable enderrocament d'edificis. 'Ajuntament de Girona manté converses amb els veïns d'un edifici de la Font de la Pólvora, un dels barris gitanos del Nord-est de Catalunya, per reallotjar-los i enderrocar la construcció.
Segons la premsa burgesa o convencional el regidor del barri, Eduard Berloso, es tracta d'un edifici on queda poca gent. Si s'aconsegueix reubicar-los en d'altres habitatges del barri, el consistori miraria d'enderrocar-lo per evitar que s'hi facin ocupacions: “La mesura ajudaria, a més, a esponjar una mica més el barri, per evitar l'aglomeració dels blocs”, argumenta Berloso. El regidor creu que a aquesta actuació es referia el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, quan va dir que al barri gitano gironí de la Font de la Pólvora caldrà aplicar mesures per propiciar-ne la transformació.
Enderrocar el bloc esmentat, però, no és una actuació que per si sola doni resultats que permetin transformar el barri, assegura Berloso. El regidor gironí admet que les necessitats al barri “són molt grans”, i que reclamen actuacions transversals de diverses àrees del consistori, i d'altres administracions. Dins el pla ‘Integrant Accions’, a través del qual treballen en xarxa entitats socials sense ànim de lucre, els serveis socials municipals, el Departament d'Ensenyament, els cossos policials i representants dels veïns, es fa un seguiment de les necessitats del barri i es proposen les possibles solucions. Una d'aquestes accions és l'atenció a les escales. Es tracta de contactar amb els veïns de les escales de veïns, parlar amb ells i mirar de fer emergir un lideratge responsable per constituir les comunitats veïnals. És una manera també de responsabilitzar els veïns en la millora de la convivència i les relacions interpersonals. Això sembla calcat dels consells jueus que el nazisme creava en els calls europeus durant la Segona Guerra Mundial, com ara el de Varsòvia, un consell burgès jueu que es va oposar a l’estratègia insurgent de resistència israelita que finalment es va imposar ja que els consells de notables jueus solament van servir per facilitar la deportació, internació i extermini del poble hebreu a Europa.
El regidor Berloso admet que “és un procés lent, però que va donant els seus fruits”. Altres actuacions que es fan ara són, per exemple, donar reforç escolar als nens, facilitar l'accés a ajuts d'urgència perquè les persones que ho necessitin puguin cobrir necessitats bàsiques i adequar espais per a la pràctica religiosa d'algunes comunitats del barri gironí.
L’Ajuntament de Salt volia tirar a terra 600 pisos
L'Ajuntament de Salt va anunciar el maig del 2010 un conveni amb l'Estat i la Generalitat per comprar 600 pisos del sector del centre, a fi d'enderrocar-los i esponjar el barri. La iniciativa va ser molt contestada per una part dels veïns, que van témer que els fessin fora de casa seva a la força. Tot i les continuades explicacions del govern municipal de Salt, en aquell moment en mans del PSC, l'oposició veïnal va continuar. L'execució del conegut com a pla ARU (àrea de renovació urbana) havia de costar 200 milions d'euros, i s'havia de desenvolupar en un termini de dotze anys. L'acord es va escenificar amb la visita a Salt de la ministra d'Habitatge d'aleshores, Beatriz Corredor. Tres anys després, no han arribat els diners promesos, i l'actual govern municipal, de CiU, intenta reconvertir el pla en un que sigui “econòmicament assumible” per al municipi i canviant els enderrocs per accions de millora urbanística i del parc d'habitatges, segons l'alcalde saltenc.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada