dijous, 28 de novembre del 2013

La PAH Girona no es refia dels contractes que la Generalitat ha ofert a cinc de les quinze famílies que habiten l'edifici alliberat de Salt


Creix el suport de col·lectius al bloc alliberat de Salt com ara les PAH Granollers i Baix Penedès i treballadors de Panrico 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/11/2013 
Salt (Gironès).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies aquest dijous hi ha "calma tensa" al bloc alliberat de Salt. Així ha definit la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, la situació que es viu al bloc de Salt després de vèncer el termini fixat pel jutjat per al desallotjament de l'edifici. "Estem preocupades pel que pot succeir però intentem mantenir el bon humor i el ritme de les trobades que fem normalment", ha explicat Afuera. Des de la PAH Girona s’ha denunciat aquest dijous que, de moment, la Generalitat només ha ofert una solució per a cinc de les quinze famílies que viuen al bloc. A més, asseguren que tenen dubtes respecte els contractes de lloguer que els han ofert perquè es tracta d'una cessió d'ús de dos anys no prorrogable i que deixa en una "situació d'indefensió total" a les famílies. 
Fa dues setmanes, el 5 de novembre, el Tribunal de Drets Humans, que hi ha a Estrasburg va aixecar la mesura cautelar d’aturar el desallotjament del bloc alliberat del carrer doctor Castany de Salt. D’aquesta manera, la situació quedava en mans del jutjat instructor de Girona a l’espera que dictaminés data per al desallotjament de la finca. Dissortadament per a les 15 famílies que viuen al bloc, el tribunal gironí es va pronunciar per notificar que el desallotjament es podia fer efectiu a partir del 27 de novembre a les 8 del matí. Aquest dia ha arribat i la gent del bloc de Salt ha manifestat la seva voluntat de resistir, com va quedar palès ahir dimecres amb el centenar de persones que van assistir a la concentració, a les 8 del matí, de suport el primer dia de la data oberta de desallotjament. 80 persones solidàries hi havien dormit. Aprofitant la concentració del matí, la PAH de Girona va convocar una roda de premsa on va explicar la seva postura i on també va anunciar la seva intenció de mantenir-se a la finca mentre no es trobi una sortida digna per a totes les famílies. 

“Si no es troben solucions dignes, resistirem”  

La PAH Girona va aclarir durant la roda de premsa feta per Sebas Parra, veí de Salt, que no és cert que no vulguin negociar el reallotjament de les famílies, tot el contrari, de fet “les converses amb la Generalitat continuen”, va explicar. Un cop aclarit aquest extrem, van assegurar també que l’oferta inicial és realment precària, ja que només és per a 5 de les 15 famílies que viuen al bloc alliberat i amb un contracte de cessió d’ús que permet a l’administració fer-los fora en qualsevol moment. Per aquesta raó, segons afirmen des de la PAH de Girona, “només demanem l’única cosa que no han perdut les que ho han perdut tot… i és temps”. Temps per continuar les negociacions, per donar una sortida digna per a totes les famílies, amb uns contractes més estables i serveis bàsics per a tothom. 
La PAH de Girona va manifestar la seva ferma voluntat d’aconseguir un reallotjament col·lectiu de les famílies del bloc alliberat. Aquesta possibilitat és, segons diuen, factible, ja que la Generalitat i l’Estat estan negociant, a través de la Comissió d’Economia del Congrés, la gestió d’immobles propietat de la SAREB, el denominat banc dolent. Així doncs, exigeixen que, mentre durin aquestes converses, no es deixi sense sostre les ocupants en virtut del compliment de la sentència, ja que aquesta mesura només serviria per deixar un altre edifici buit sense ús i agreujaria la situació d’emergència habitacional que es viu a Salt. 
Així doncs, la data de desallotjament queda oberta des del dimecres 27 de novembre i es pot produir en qualsevol moment. La PAH demana a la ciutadania que resti atenta als esdeveniments i fa una crida a la solidaritat en cas que el llançament es faci efectiu. 
A la roda de premsa van sorgir preguntes de periodistes sobre el que sembla una confrontació  entre la PAH Girona i la denominada Obra Social de les PAH. Aquesta qüestió es va fer pública  arran d’un comunicat que va emetre aquesta entitat burocratitzada i jeràrquica el dimarts passat. En aquest escrit, l’Obra Social anuncia que en el darrer mes hi ha hagut profunds desacords amb la PAH Girona que els impedeixen seguir treballant conjuntament i de manera coordinada. En aquesta línia, es desmarquen de l’estratègia de resistència de les famílies afectades del Gironès i de Blanes, ja que, segons afirmen, l’objectiu de la PAH és aconseguir reallotjar totes les famílies afectades i consideren que rebutjar l’oferta de la Generalitat de cinc  habitatges representa un afebliment de la capacitat negociadora per a tots els altres casos.
La PAH Girona, per mitjà de Sebas Parra, va declinar fer cap mena de declaració sobre això, ja que l’objectiu de la roda de premsa era exclusivament per parlar del bloc alliberat de Salt.  
El comunicat llegit per Parra i que es va entregar als mitjans s’afirma que “des de la PAH Girona sempre hem donat suport a la voluntat de les famílies”, que volen construir una vida en comú. “La PAH Girona hem reclamat un reallotjament col·lectiu perquè és la voluntat que ens han manifestat les famílies. Hem estudiat totes les possibilitats que ens ha ofert l’administració. També proposem al Banc Mare Nostrum (BMN) que s’assegui a negociar la possibilitat que el mateix banc ens va exposar: reallotjar totes les famílies dins d’un altre bloc també a Salt.”  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada